Kilim modelleri çok farklı kategorilere ayılır. Makine dokumalarının yanı sıra el dokumaları tercih edilebilir. Patchwork kilim modelleri, Anadolu motiflerinin yer aldığı kilim halılar, kırkyama kilim modelleri gibi çok farklı kategoride kilimleri bulmak mümkündür. Kilimlerin farklı ebatlarda ve geometrik desenlerde olduğu da görülür. Kimisi dikdörtgen kimisi de daire formunda yer alabilir. Bu kilimler, konulduğu alana şıklık katacaktır. Kilimlerin kullanım amaçlarının başında çok farklı desenlere sahip olmaları ve ince dokumalarıdır. 

Temizlikleri halılara nazaran çok daha kolaydır. Özellikle, sıcak havalarda evlerde zemin döşeme olarak halı yerine kilimlerin tercih edildiği gözlenir. Makine halı teknolojisi son zamanlarda oldukça gelişmiştir. Makine dokuma kilimlerdeki model zariflikleri el dokumalara benzer niteliktedir. Son sistem teknolojinin kullanılması, el dokumalarından ayırt edilmeyecek desenlerin oluşmasını sağlamıştır.

Kilimlerde Şıklık ve Zariflik

Kilim modelleri kullanacak kişinin zevkine göre tercih edilir. Kilimlerde birbirinden şık ve farklı modelleri, internet üzerinden de sipariş etmek mümkündür. Geometrik desenler, çiçekli figürler, otantik desenler, evlerin dekorasyonu ile uyumlu olmak zorundadır. Kilim kategorisinde yolluklar da son derece tercih edilen yer döşemeleridir. Kolay yıkanır ve kuruması halı kadar zaman almaz. 

Evlerde çocuk odalarında da kilimlerin tercih edildiği görülür. Bunun da en önemli sebebi, sağlıklı ve rahat kullanım sunmasıdır. Kilimlerde sadece halk kültürünün motiflerini değil, aynı zamanda modern tasarımları da görmek mümkündür.

Mutfaklarda Kullanılan Kilimler

Mutfaklarda halı yerine daha ziyade kilimlerin tercih edildiği görülür. Bunun en önemli sebebi, leke ve kırıntı tutmayan dokumalara sahip olmasıdır. Çok rahat şekilde silinip, yıkanmaları, temizliğin önem taşıdığı mutfaklarda kullanımını arttırmıştır. Mutfak dolapları ile uyumlu renklerde seçilecek kilimler oldukça şık duran tasarımlardır. Günümüzde her türlü yaşam alanına uygun olan kilim modeli mevcuttur.

Detaylar için; https://www.madamecoco.com/kilimler/

Editör: TE Bilisim