Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin haftalık grup toplantısında konuştu. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 82. ölüm yıldönümünü anarak konuşmasına başlayan Kılıçdaroğlu, “Demokrasiyi getiren, bütün mazlum ülkelere örnek olan bir devlet adamı, bir komutan. 82 yıldır onu unutmadık, bundan sonra da unutmayacağız. Sadece biz değil, dünya onu unutmayacak''  ifadesini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin haftalık grup toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Berat Albayrak'ın bakanlık görevinden istifa etmesiyle ilgili olarak açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, "Görünen tablo açık ve net. Berat Bey'in istifası sonunda kabul edildi. Hangi gerekçeler, hangi gerçeklerle istifa edildi bilmiyoruz” şeklinde konuştu

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:

“Bugün 10 Kasım büyük bir lideri bir devlet adamını bir eski komutanı, düşmanının bile saygı duyduğu değerli bir insanı sonsuzluğa uğurlayışımızın 82. yılı. Gerçekten de düşmanının bile saygı duyduğu bir insan. Feleğin çemberinden geçmek deyimi vardır. Hayatın bütün acılarını yaşayan bir kişi. Biz 82 yıldır onu unutmadık, bundan sonra da unutmayacağız. Halâ dünyanın mazlum ülkelerine örnek olmaya devam ediyor. O milli mücadeleyi sadece kendisi için değil bir anlamda bütün mazlum ülkeler için yaptı. Halkını bu kadar yücelten dünyadaki ender kişilerden biridir. TBMM'nin açılışında 1 Kasım 1930'da 'Ülkenin kaderinden tek yetki ve güç sahibi olan TBMM'nin bu ülkenin iç ve dış güvencesini sağlamak için en büyük güvencesidir' diyor. TBMM'nin açılışı halka duyduğu güven tarihin altın sayfalarında yer alan eylemledir. O cumhuriyeti kurarken cumhuriyet bilhassa kimsesizlerim kimsesidir dedi. Hiç kimse kendisini ötekileştirilmiş hissetmesin dedi. Sıradan bir cümle değil bu. 

“BİZİM MÜCADELEMİZ ATATÜRK’ÜN BIRAKTIĞI MİRASI BÜYÜTMEKTİR”

“Ben bilirim demedi, ne yaptı? İzmir'de iktisat kongresini topladı. Bilgiye birikime önem verdi. O aynı zamanda özgürlük ve bağımsızlık benim kaderim diyerek mesajını verdi. Ama ikinci bir mesajı daha var o da çok önemli. Verilen mücadelenin elde edilen bağımsızlığın hangi koşullarda verildiğini de bilmek ve çocuklarımıza anlatmak durumundayız. O bize Hatay'ı kazandırdı. O, 82 yıl önce gözlerini yumarken daha güçlü bir Türkiye'yi her zaman düşündü. Bizim mücadelemiz de onun bıraktığı mirası büyütmektir. “

“ALİYEV BU SAVAŞTA ÇOK SICAK BİR MESAJ VERDİ”

Azerbaycan'daki gelişmelere de değinen Kılıçdaroğlu, “Yine güzel bir haber Azerbaycan'la ilgili. İşgal altında toprakları vardı. Uzun yıllardır Azerbaycan işgalin bitmesini istiyordu. Ama olmadı tek yol vardı savaşmak. Savaştılar ve başardılar. Aliyev bu savaşta çok sıcak bir mesaj verdi. Biz Ermenistan halkına karşı değiliz. Biz Ermenistan'ı yönetenlere karşıyız dedi. İşgalin sona ermesiyle birlikte bir dostluğun başlayacağını düşünüyorum. Umarım iki komşu daha tutarlı bir diyalog sürecine başlamış olurlar. Ermenistan tarafından kamuoyuna açıklanan bildiri bölgedeki ateşin düşmesine katkı verecektir. "dedi.

“16-28 YAŞ ARASI GENÇLERİN UMUTLARI TÜKENMİŞ”

 Kılıçdaroğlu: Diyarbakır il başkanımız aradı Silvan'da 16-28 yaşında çok sayıda intihar var. Bu konunun araştırılması lazım. İntiharın nedenleri nedir bir araştıralım dedi. İnsan haklarından sorumlu arkadaşımızı gönderdik. İntihar edenlerin tamamının ekonomik sorunları var. Düğünde takılan altını satarak evimize ekmek götürüyoruz diyor bu aileler. 16-28 yaş arası gençlerin umutları tükenmiş. Ülkenin şu geldiği hale bak. Bu tablo hepimizin önünde olması gereken bir tablo. "

BERAT ALBAYRAK AÇIKLAMASI

"Berat Albayrak'ı en çok eleştirenlerden biri de benim diyen Kılıçdaroğlu,sözlerini şöyle sürdürdü:  Gerçekleri milletin bilmesi gerekiyordu. Biz özellikle son yıllarda bir sorunu ortaya koyuyorsak arkasından mutlaka çözümü de ortaya koyuyoruz. Önemli bir süreci başlattı. Muhalefet çözüm üretmek zorunda değil ama Türkiye'de yaşanan sorunları görünce onlara yol da gösterdik. Olabilir bizim önerilerimiz eksik de yanlış da olabilir. Bugüne kadar yaptığımız eleştirilerden hiçbiri hakkında bu eksiktir, yanlıştır eleştirisi gelmedi. Çünkü biz her sorunu uzmanına danıştık. 13 madde saydık. Bu 13 maddenin çözümüyle ilgili bizim üstümüze düşen bir şey varsa her türlü desteği vermeye hazırız dedik. Siyaset kurumunun bu sorunu çözmesi lazım dedik. Sorumlu bir muhalefet anlayışıyla bunu yaptık. Biz bildiğimizi okuruz dediler. Sonra ekonomik buhranın içinde bulduk kendimizi. Milyonların işsiz kaldığı bir süreç.”

KOBİLERİN SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Esnafların sorunlarına yönelik çözüm önerileri ürettiklerini söyleyen CHP lideri, benzer bir çalışmayı da KOBİ'ler için yaptıklarını dile getirdi. Arkadaşlarımız esnafı dinledi.17 madde halinde esnaflarla ilgili çözümlerimizi paylaştık. Şimdi KOBİ'ler var diyerek KOBİ'lerin sorunlarının çözümü için 13 maddelik öneri sıraladı.

(Oktay BİNGÖL)

Editör: TE Bilisim