Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok’un başkanlığında 31 Mart yerel seçimleri sonrasında kurulan ve Kent Konseyi Başkanı Dede Hayrettin Hasgül’ün koordinasyonu ile çalışmalarını sürdüren Toplum Sağlığı ve Bağımlılıkla Mücadele Komisyonu’nun Başkanı Tekin Dikkatli ile Keçiören’de bağımlılıkla mücadele sürecinin nasıl ilerlediğini konuştuk. Yaklaşık 1 milyonluk nüfus yoğunluğu ile Ankara’nın en kalabalık ilçelerinden olan Keçiören’de Turgut Altınok’un göreve gelmesi ile parkların ve bahçelerin daha güvenli hale geldiğini ve madde bağımlısı sayısında azalma yaşandığını ifade eden Dikkatli, “Keçiören’i daha huzurlu hale getirmek için var gücümüzle çalışıyoruz” dedi.

Keçiören Belediyesi, Toplum Sağlığı ve Bağımlılıkla Mücadele Komisyonu Başkanı Tekin Dikkatli, “Keçiören’de ortalama yüzde 20 ila yüzde 23 arasında genç nüfus var. Bu nüfusun bağımlıkla mücadele konusunda bilinçlendirilmesi de bizim için çok önemli.  Yapılan çalışmalar gösteriyor ki hem uyuşturucu madde satıcısı hem de uyuşturucu madde kullanan sayısında anlaşılır şekilde bir azalma var ve bu netice çalışmalarımızın işe yaradığını gösteriyor” dedi.

“YAŞADIĞIMIZ KENTİN SAKİNLERİ DEĞİL SAHİPLENENLERİYİZ”

Keçiören Belediyesi Kent Konseyi’nin 2019 seçimlerinden sonra 5393 sayılı 76. Maddeye binaen kurulduğunu belirten Dikkatli, “Kent Konseyimizin ilk yürütme kurulu toplantısı sonrasında çalışma komisyonları kurulmuş olup ben de Bağımlılıkla mücadele Komisyon Başkanlığı’nı yürütmeye başladım. Komisyonunun adının ise Toplum Sağlığı ve Bağımlılıkla Mücadele Komisyonu olarak olmasına karar verildi. Çünkü biz sadece bağımlılıkla mücadele etmek yerine toplum sağlığını da iyileştirecek adımlar atmak adına böyle bir ismin daha uygun olacağına karar verdik” dedi.

Dikkatli, Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok’un bağımlılıkla mücadele konusundaki kararlığını Keçiören halkının çok iyi bildiğine dikkat çekerek, Turgut Altınok göreve geldikten sonra park ve bahçelerde uyuşturucu madde kullanımında, alkol tüketiminde bir önceki döneme göre düşüş yaşandığını söyledi. Yaşanan azalma ile de mahallelerde bir ferahlık oluştuğunu ve Keçiören’in mahallelerinin daha güvenilir hale geldiğini belirten Dikkatli, Keçiören’i daha huzurlu hale getirmek için var güçleri ile çalıştıklarını ifade etti.

“Öncelikle biz yaşadığımız kentin sakinleri değil sahiplenenleri olarak böyle bir yapıyı kurduk” ifadelerini kullanan Dikkatli sözlerini şöyle sürdürdü: “Öncelikli hedefimiz ilçemizdeki gençleri ve aileleri bilinçlendirmek, onlara bu konuyla ilgili eğitimler vermek, sağlıklı bireyler ile sağlıklı toplumları inşa etmek oldu. Bağımlıkla mücadelede Keçiören’de topyekûn bir mücadeleyi ve birebir dokunuşu sağlamak, ilçemize sosyal sorumluluk kazandırmak ve ilçede yaşayan bütün katmanlara ulaşmayı sağlamak ana hedefimiz oldu.”

“UYUŞTURUCU MADDE KULLANIMINDA VE SATIŞINDA AZALMA SÖZ KONUSU”

Komisyon olarak ilk toplantılarının 90 kişiden oluşan bir çalışma komisyonu ile yapıldığını söyleyen Dikkatli konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ankara Vali Yardımcımız Ayhan Özkan’ın başkanlığında, üniversite rektörleri, esnaflar, okul müdürleri, hastane müdürleri gibi akla gelecek bütün sosyal katmanları kapsayacak şekilde komisyon kuruldu. Keçiören Belediyesi 1 milyon nüfus yoğunluğuna sahip bir ilçe. Çıkış noktamız ise kentteki bütün paydaşları bir araya getirmeye çalışmak oldu ve nasıl bir çalışma izlenebilirin planını yaptık. Sonrasında ise Keçiören’in risk haritası çıkarıldı.”

Keçiören’de yer alan 52 mahallede bağımlılıkla mücadele için mahalle teşkilatlanmasının kurulduğunu ifade eden Dikkatli, “Biz mahallelerde ulaşamadığımız yerlerde mahalledeki bağımlılar, satıcılar ve içicilere ilişkin bilgileri İlçe Emniyet Müdürlüğü ve İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne ilettik. Ayrıca biz mahallelerdeki bağımlı aileleri ziyaret ettik ve onları dinledik. Sonrasında ise bağımlı çocukların tedavileri ile İlçe Sağlık Müdürlüğü ilgilendi” dedi.

52 mahalle muhtarı ve temsilcisi ile toplantı gerçekleştirdiklerini de aktaran Dikkatli, “Toplantıda onlara bağımlılıkta mücadelede sokak jargonları anlatıldı, teknoloji bağımlılığına ilişkin bir seminer gerçekleştirildi ve biz bu toplantının faydasını çok fazla gördük. Aynı zamanda Belediye Gençlik Spor Müdürü Necati Kılıç ile Bağımlılıkla mücadelede okullara konferans verildi ve İlçe Müftülüğünün çalışmaları ile imam ve vaizlere seminer verildi” diye konuştu.

Keçiören’in sürekli nüfusu artan bir ilçe olduğuna vurgu yapan Dikkatli, “Ortalama yüzde 20 ila yüzde 23 arasında genç nüfus var. Bu nüfusun bağımlıkla mücadele konusunda bilinçlendirilmesi de bizim için çok önemli.  Yapılan çalışmalar neticesinde ise hem uyuşturucu madde satıcısı hem de uyuşturucu madde kullanan sayısında anlaşılır şekilde bir azalma var ve bu netice çalışmalarımızın işe yaradığını gösteriyor. İlçe Emniyet Müdürlüğü de bu konuda çok iyi çalışıyor. Tabi bu noktada şunu da eklemek gerekir ki daha dokunamadığımız birçok aile var. Süreç uyuşturucu bağımlısı olan çocukları, gençleri tespit ederek tedaviye yönlendirmek ve tedavi bitiminde evlerine dönmeleri sağlamak olarak işliyor. Bu noktada en büyük sorun ise o gençlerin istihdam edilmesi olarak ortaya çıkıyor. Tabi burada yasal düzelmelerin de tekrardan gözden geçirilmesi gerekiyor ki bu çocuklara daha fazla dokunalım ve onları daha çok sahiplenebilelim” ifadelerini kullandı.

“ANA HEDEFİMİZ ANNELER”

Pandeminin çalışmalarını aksattığını ifade eden Dikkatli şunları söyledi: “Bizim önceliğimiz ailelerin ve okulların bağımlılıkla mücadele konusunda bilinçlendirilmeleri. Bunun için de biz ve devletin kurumları okullarla ilgili çalışmalar yürütüyoruz. Bundan dolayı başlığı özellikle toplum sağlığı ve bağımlılıkla mücadele olarak 2’ye ayırdık ve toplum sağlığı noktasında anne ve babaların eğitimi için Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Dekan Yardımcısı Dç. Dr. Fatma Elif Kılınç ile kendi içimizde 15 kişilik bir komisyon kurduk. 52 mahalleden mahalle annelerini davet ederek hem bağımlıkla mücadele hem de teknoloji bağımlılığına ilişkin eğitimler vermeyi planlıyorduk fakat araya pandemi girdi. Yani ana hedefimizi anneler olarak belirledik. Anneler eğer ki sokak jargonunu bilir ise çocuklarının sosyal medya yazışmalarının anlamlarını çözebilirler. Umuyoruz ki bu eğitim en kısa sürede devam edecektir.”

Komisyon olarak ileriye yönelik planlarına da değinen Dikkatli son olarak şunları söyleyerek sözlerini sonlandırdı: “Kırıkkale Valiliğinin Kırıkkale’de yapmış olduğu Huzur Köy Projesi var ve biz bu projeyi inceledik. Eğer bu projeyi Keçiören’e uyarlayabilirsek Keçiören’e de Rehabilitasyon ve Huzur Köyünü kurmak istiyoruz. Bir diğer projemiz ise İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’nun başlatmış olduğu En İyi Narkotik Polis Annedir projesini Şubat ayında Keçiören Belediyesi Gençlik Spor Hizmetleri Müdürlüğü ve Ankara İl Narkotik Şube Müdürlüğü ile mahalledeki annelerimiz için hayata geçireceğiz. Önümüzdeki süreçte bu projeler üzerine çalışacağız. Projelerimizi hayata geçirdikçe inanıyoruz ki Keçiören’deki bağımlı sayısı da gittikçe düşecektir. Çocukların güldüğü, gençlerin umut taşıdığı bir Keçiören için sorumluluk ve samimiyetle Keçiören’de hizmete devam edeceğiz. Son olarak bize destek ve katkılarından dolayı İlçe Kaymakamımız Sayın Uğur Bulut’a, Belediye Başkanımıza, İlçe Emniyet Müdürümüze, İlçe Sağlık Müdürümüze, Mahalle Muhtarlarına, Siyasi partilerimize, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörlüğüne, Yeşilay, okul müdürlerine ve komisyon üyelerimize teşekkür ediyorum.”

(Türkan ÇATAL YILDIZ)

Editör: TE Bilisim