Haber: Türkan ÇATAL YILDIZ

Pandemi döneminde uygulanan yasaklardan olumsuz etkilenen gıda sektörü kademeli normalleşme sürecine rağmen zor günler geçiriyor. Pandemi döneminde yüzde 8’den, yüzde 1’e düşürülen KDV (Katma Değer Vergisi) indiriminin süresi ise bitmek üzere. KDV indiriminin uygulanmaya devam etmesini talep ettiklerini söyleyen Ankara Lokantacılar Kebapçılar ve Köfteciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Aztekin yüzde 1 KDV oranının 30 Eylül’den sonra da devam etmesini talep etiklerini ifade etti.

Esnafın yararı ve iş yerlerinin kapanmaması için KDV indirimine devam edilmesi gerektiğini ifade eden Aztekin, “Ağustos ayında yüzde 8 olan KDV Yüzde 1’ çekilmişti, mağduriyet yaşanmaması için bu uygulamanın devam etmesini istiyoruz. Esnafın yararı ve iş yerlerinin kapanmaması için yüzde 1 vergi oranının 30 Eylül’den sonra da devam etmesini talep ediyoruz” dedi.

Pandemi döneminde işi bırakan ustaların sektörde iş gücü açığı oluşturduğunu dile getiren Aztekin, “Şu anda esnafın en büyük sıkıntısı usta-çırak bulamaması. Ostim Mesleki Eğitim Merkezi ve Ahi Evran Mesleki Eğitim Merkezi kalfa göndermemiz için arıyor ama kalfa bulamıyoruz. Eleman ihtiyacı için Göç İdaresi Başkanlığıyla bir toplantı yaptık ama mülteciler farklı sektörleri tercih ettiği için bu işi fazla tercih etmiyor. Şu anda çalışmayan çoğu usta kuryecilik yapmaya başladı. Ama gün geçmiyor ki kuryeciler kaza yapmasın, çoğu sakat kalıyor riskli bir iş” diye konuştu.

“YÜZDE 1 KDV İNDİRİMİ DEVAM ETMELİ”

KDV fiyatları sizi nasıl etkiledi?

Pandemi döneminde uygulanmaya başlanan KDV (Katma Değer Vergisi) indirim süresi bitmek üzere ama pandeminin etkileri tamamen bitmiş değil. Ağustos ayında yüzde 8 olan KDV yüzde 1’ çekilmişti, mağduriyet yaşanmaması için bu uygulamanın devam etmesini istiyoruz. Esnafın yararı ve iş yerlerinin kapanmaması için yüzde 1 vergi oranının 30 Eylül’den sonra da devam etmesini talep ediyoruz.

ÇOĞU ESNAFIMIZ SİFTAH YAPAMADAN KEPENK KAPATIYOR

Ankara Lokantacılar Kebapçılar ve Köfteciler Esnaf Odası üyelerinin durumu nedir?

Ankara’da odaya kayıtlı 2 bin 300 üyemiz var, lokanta sayısı ise yaklaşık 7 bin. Her lokantada ise en az 5 kişinin çalıştığını düşünürsek bu sayı 20’ye kadar çıkıyor. Birde bu sayıya çalışanların ailelerini kattığımız zaman ise ortaya büyük bir sayı çıkıyor. Ortaya çıkan büyük sayı ise ne yazık ki çok zor günler geçiriyor. Çoğu esnafımız siftah yapamadan kepenk kapatıyor. Ya da siftah yapsa bile ne yazık ki kazandığı ciro dükkânının kirasını bile karşılayamayacak durumda. Umuyoruz ki bu durum bir an önce son bulur.

“BASIN ARACILIĞIYLA TALEPLERİMİZİ DİLE GETİRİYORUZ”

Sürenin uzatılmasıyla ilgili görüşmeleriniz oldu mu?

Konuyla ilgili Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu’na (TESK) bir sayfa talebimizi bildiren bir yazı yazdık. Taleplerimizle ilgili geçmişte Cumhurbaşkanı’na kadar ulaşıyordum. 2007’deki bir teftişten sonra esnafın derdini Bakanlara, Başbakana, Cumhurbaşkanına götüremeyeceğimiz; birliğe, federasyona başvurmamız gerektiğine ilişkin bir rapor geldi. Raporun dışına çıkmamak için şu anda görüşemiyoruz. Türkiye’deki bütün odalar kendi illerinde basın yoluyla taleplerini dile getiriyorlar.

Pandemi yasaklarının kalkması sizi nasıl etkiledi?

Şu anda tam kapasite çalışamıyoruz. 24 Mart 2020’den 1 Haziran 2020’ye kadar kapalıydık. Yaz sezonunda tatiller, düğünler derken biraz işlerimizi düzelttik ama 17 Kasım 2020’de tekrar kapandık, bu yüzden henüz toparlanamadık. Yüzde 40-50 kapasite ile çalışıyoruz onun için yüzde 1 KDV uygulamasının devam etmesi esnaf için yararlı olacaktır. Bu uygulamanın devam etmesini yetkililerden ve hükümetimizden talep ediyoruz.

“MÜŞTERİ GELMEZ DİYE ZAMLI FİYATLARI UYGULAYAMIYORUZ”

Gıda fiyatları sizi etkiledi mi?

Bizim sektörümüzde lokantalara tüm girdiler yüzde 100 zamlı olarak geliyor. Dükkânın peçetesinden ununa kadar her şey zamlandı. Talep sunarak fiyat aldık ama müşteri gelmez diye zamlı fiyatları uygulayamıyoruz. Zararına satış yapıyoruz, dükkânı kapatırken ustaların yevmiyesi çıktı mı diye bakıyoruz.

“İŞ BIRAKANLAR SEKTÖRDE İŞ GÜCÜ AÇIĞI OLUŞTURDU”

Eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Pandemi yasaklarında dükkanlar kapalıyken döner, kebap ustaları meslek değiştirdi. Şu anda esnafın en büyük sıkıntısı usta-çırak bulamaması. Ostim Mesleki Eğitim Merkezi ve Ahi Evran Mesleki Eğitim Merkezi kalfa göndermemiz için arıyor ama kalfa bulamıyoruz. Eleman ihtiyacı için Göç İdaresi Başkanlığıyla bir toplantı yaptık ama mülteciler farklı sektörleri tercih ettiği için bu işi fazla tercih etmiyor. Şu anda çalışmayan çoğu usta kuryecilik yapmaya başladı. Ama gün geçmiyor ki kuryeciler kaza yapmasın, çoğu sakat kalıyor riskli bir iş.  

Salgının bir an önce bitmesini istiyoruz. Esnafımız, ülkesinden asla vazgeçmez ve her zaman ülkesinin iyiliği için çalışır. Fakat esnafımızın üst üste yaşadığı şeyler esnafımızın belini büktü. Çünkü bizim maliyetlerimiz de artmış durumda. En basitinden unun çuvalına gelen zam bile esnafın maliyetini artırmaya yetiyor. Çoğu esnafımız yanında çalıştırdığı elemanlarının parasını dahi ödeyemeyecek durumda. Umuyoruz ki bu günler bir an önce son bulacak.

(Türkan ÇATAL YILDIZ)

Editör: TE Bilisim