Çubuk Belediyesi denetiminde bulunan Kayapınar göletinde balık yerine bira şişeleri, plastik şişeler ve çöpler yüzüyor. Sulama amaçlı kullanılan göletin çevresi yıllar önce belediye tarafından inşa edilip piknik ve dinlenme alanına çevrilse de, görevlendirilen görevlinin oradan alınmasıyla birlikte göletin kaderiyle baş başa bırakıldığı görüldü. Yıllardır gölette hobi olarak balık tuttuğunu belirten Ramazan Yılmaz, Kayapınar göletine içki içmeye ve piknik yapmaya gelenlerin çöplerini olduğu gibi bırakıp döndüklerini söyledi. Göletin piknik alanına açılmasıyla birlikte, sulamaya kapatıldığını belirten çobanlar ise, hayvanlarını sulayabildikleri için göletin mevcut kirli durumundan memnun olduklarını dile getirdi. 

Kızılcaören ve gölet alanına düşen yağışlarla beslenen Kayapınar göletinin içi ve çevresi çöpten geçilmiyor. Piknik için yapılan çardakların tamamı kırılmış, oturma bankalarının çoğu ise kırılarak piknik ateşi için yakılmış durumda. Erkek ve kadınlar için yapılan tuvaletler ise tiksindirici manzaralarla dolu. Bir zamanlar ailelerin piknik alanı olan bu yer, şimdilerde sadece içki içenlerin mekanı haline gelmiş durumda. Dinlediğimiz vatandaşlar da göletin bir an önce temizlenip eski haline kavuşturulması gerektiğini söyledi. 

“PİKNİK YAPANLAR ÇÖPÜNÜ BIRAKIP GİDİYOR”

Yıllardır Kayapınar göleti’nde hobi olarak balık tuttuğunu belirten Ramazan Yılmaz, “Buraya daha çok kafa dinlemek için geliyorum. Kayapınar göleti önceleri çok güzeldi her tarafta masa vardı. Mangal ve piknik alanları bulunuyordu. Çardaklar ve çocuk parkı bile vardı. Eskiden gölete güvenlik görevlisi bakıyordu. Ne zamanki güvenlik görevlisi buradan alındı işte o zaman da yıkımlar başladı. İlk önce işe kendimizden başlamalıyız. Toplum olarak çevre bilinci oluşturmalıyız. Bizde çevre bilinci yok. Yediğimiz içtiğimiz her şeyi gölün içine atıyoruz. Gölün içinde bira kutuları, plastik şişeler, poşet, maske ve birçok çok şey bulunuyor. Göl adeta çöp olarak kullanılmış. Mangal ya da piknik yapan işiler çöpünü burada bırakıp gidiyor” dedi. 

“AĞ İLE BALIK TUTTUKLARI İÇİN GÖLDE BALIK KALMADI”

Bazen zamanının çoğunu gölde bulunan çöpleri toplamakla geçirdiğini kaydeden Yılmaz, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Oltama çoğu zaman çöp takılıyor. Baraj göletinde balık fazlaydı. Fakat buraya balık tutmaya gelenler olta ile değil ağ ile geliyor. Ağ ile balık tutulunca da gölde balık kalmadı. Yavru balıklar bile alınıp götürüldü. Bizim hobi olarak yaptığımız işi başkaları gelip ticarete döktü. Oltada balığın yüzde 70 kurtulma şansı var ama ağdan kurtulma şansı yok. Belediye burayı cennete çevirmişti ama ne olduysa biranda yapılan yer kaderine terk edildi. Şu an tamamen içki içme mekanına dönüştü ailelerin gelip piknik yapabileceği bir yer değil.” 

Bize düşen ise bu alan için şu soruları sormak olacak; Bu alan Çubuk Belediyesi’nin denetiminde ise niye kaderine terk edilmiş durumda?

Maden kaderine terk edilecekti nede bu kadar masraf yapıldı?

Kayapınar Barajının içinde yüzen çöpler ne zaman temizlenecek, böyle bir çalışma planı var mı?

Kadir GÜRHAN

Editör: TE Bilisim