Bundan tam 17 yıl önce Karadeniz’in hırçın dalgası Kazım Koyuncu kansere yenik düşerek hayatımızdan ayrıldı. Bir konuşmasında Lazlara seslenerek "Bunca yıldır müzik yapıyorum bir türlü sevdiremedim kendimi, bir TV dizisinde bir şeyler yaptım sevilmeye başlandım" diye sitem eden Karadeniz’in sanatçısı Kazım Koyuncu’nun… Sesinde, şarkılarında Karadeniz’in hırçın sularını hissettiğimiz, yağmurlu havasını aldığımız, bereket kokan topraklarını kokladığımız insandı Kazım Koyuncu…
Kanser illetine onun da gücü yetmedi ne yazık ki…
2005 yılında henüz 33 yaşındayken akciğer kanseri nedeniyle hayata veda eden Kazım Koyuncu geride bize şarkılarını bıraktı.
Karadeniz müziğin efsane isimlerinden olan Koyuncu, Karadeniz müziğini bize tanıttı, sevdirdi... Hala dillerde şarkıları tekrarlanır durur.
1971 yılında Artvin’de dünyaya gelen Kazım Koyuncu, geleneksel Karadeniz müziği ile Rock’n’Roll müziği sentezleyerek kendi tarzını yaratan Laz müzisyen olarak kayıtlarda ismi geçiyor.
Müziğe ortaokul birinci sınıftayken başlayan Kazım Koyuncu, mandolin çalıyordu ve çocukluğu, “üstadım” dediği, “Kemençeci Yaşar” lakabı ile tanınan Yaşar Turna’nın yanında türkü dinleyerek geçti.
Koyuncu, İstanbul’a üniversite eğitimi için geldikten sonra müzikle yoğun olarak uğraşmaya başlamışsa da İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden siyasi nedenlerle ayrılan Kazım Koyuncu, 1992 yılında profesyonel müzik hayatına atıldı.
1992’de henüz 20 yaşında iken Ali Elver ile “Dinmeyen” adlı özgün müzik grubunu kuran Kazım Koyuncu’nun profesyonel müzik hayatı başladı. Zamanla Lazca müzik yapmak için bu gruptan ayrılmışsa da rocktan kopamayan Kazım Koyuncu, geleneksel Laz halk müziğini rock tabanlı yorumlamaya başladı.
1993'te Mehmedali Barış Beşli ile birlikte Zuğaşi Berepe (Denizin Çocukları) adlı rock müzik grubunu kuran Kazım Koyuncu, Lazca rock yapma iddiası ile yola çıkan ve 1995’te Va Mişkunan (Bilmiyoruz), 1998’de de İgzas (Gidiyor) adlı albümleri yaparak bu iddialarını da gerçekleştiren grup, sınırlı sayıda (yalnızca 130 adet) basılmış bir konser albümü (Bruxel Live) çıkardıktan sonra 1999 yılında dağılmıştır.
Kazım Koyuncu, tek başına müziğe devam etmiş ve Salkım Söğüt adlı projelerin ikincisinde 3 şarkıyla yer almıştı. 2001'de Viya! adlı ilk solo albümünü çıkardıktan sonra Kanal D televizyonunda yayınlanan popüler TV dizisi Gülbeyaz’ın müziklerini yapınca yurt çapında tanınan Kazım Koyuncu, daha sonra Kemal Sahir Gürel ile birlikte Sultan Makamı adlı televizyon dizisinin müziklerini hazırladı.
Kazım Koyuncu, Karadeniz müziğinin güçlü temsilcilerinden Fuat Saka, Volkan Konak ve Bayar Şahin ile birlikte düzenledikleri, büyük ilgi gören Hey Gidi Karadeniz konserler dizisinin de öncülüğünü yaptı, Nisan 2004’te çıkardığı ikinci solo albümü Hayde ile popülaritesini arttırdı.
2004’ün sonlarında Kazım Koyuncu’ya akciğer kanseri teşhisi konuldu ve kanser tedavisi görmeye başladı. 25 Haziran 2005’de, 33 yaşındayken Kazım Koyuncu tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.
33 yıllık yaşamına sanata dair birçok şeyi koydu ve bize bırakarak aramızdan ayrıldı Kazım Koyuncu. Bir kez daha kendisini özlemle anıyoruz…

Editör: TE Bilisim