Doğayı seven, orada vakit geçirmekten keyif alan, şehir hayatından çıkıp kalabalıktan uzakta doğanın sesinde huzur bulmak isteyen her yaştan insanın yapabileceği keyifli bir aktivite kampçılık. Yılın her dönemi farklı güzellikleri olan doğanın kollarında huzur bulmak isteyenlerin olduğu kadar doğa sporlarıyla uğraşanlarında deneyimlediği bir konaklama şekli.

Deniz, göl, nehir kenarında, dağda veya ormanda hemen heryerde yapılabilen kamp için en önemli şey gerekli ekipman. Gittiğimiz bölgeye ve mevsime göre ihtiyaçlarımız elbette değişecektir bu yüzden özellikle kış aylarında veya yağmurlu bir mevsimde gidiyorsak çadır seçimimiz ona göre olmalı. Yağmur, kar ve soğuktan kampçıyı korumalı ve gidilen kişi sayısına göre uygun büyüklükte olmalı elbette. Diğer bir önemli ekipman ise uyku tulumu, yine burada da devreye gidilen mevsim şartları giriyor. Ama sadece uyku tulumunun kalitesi değil ağırlığı da önemli çünkü kamp malzemelerini doğada taşımak zorlayıcı olabiliyor. Giyilen kıyafetler vücut ısısını korumalı ve her ihtimale karşı yedekleri olmalı, ayrıca akşam olup hava kararınca en gerekli olan şey bir ışık kaynağı. El feneri ve piller kamp için olmazsa olmaz ekipmanlar arasında.

Kamp yapılan yerin bir su kaynağına yakın olması hem içme suyu sağlamak hem de temizlik ve hijyen için önemli. Temizlik demişken; kamp sona erdiğinde kendi çöplerimizi toplayıp en yakın çöp konteynırına bırakmamız en dikkat etmemiz gereken unsur bana kalırsa. Gittiğimiz doğal güzelliğe ve orada yaşayan canlılara zarar vermeden, başkalarının da gelip o güzelliği görmesi adına kamp bittiğinde orayı geldiğimizden daha temiz bir halde bırakmamız gerekiyor.

Benimde bir çok kez deneyimlediğim çadır kampı en sevdiğim ve yaparken keyif aldığım tatil şekli. Ailemle, arkadaşlarımla beraber gittiğimiz Muğla Akyaka’daki çadır kampı, Kırklareli İğneada’da yaptığımız çadır kampı ve Yalova Çınarcık’daki Dipsiz Göl en çok sevdiğim ve aklımda kalan kamplar.

Ülkemizde kamp yapılabilecek birbirinden güzel bir çok yer var. Fethiye’de bulunan Ölüdeniz, bilinen en güzel kamp alanlarından biri. Burada deniz kenarında çadır kurup kalınabileceği gibi doğa sporlarıyla uğraşanlar için de yamaç paraşütü ve tırmanma gibi birçok alternatif var. Artvin’de bulunan Borçka Karagöl gidenlere eşsiz bir göl manzarası sunan, şehirden uzaklaşıp sakin bir yer arayanlar için gidip görülmesi gereken bir yer. Başkentte yaşayanlar için ise Ankara’da şehir merkezine yakın Kızılcahamam’daki Işık Dağı, doğada vakit geçirip kamp yapmak isteyenler için eşsiz doğal güzellikler sunuyor.

Editör: TE Bilisim