Özel Haber: Türkan Çatal Yıldız

Ankara’nın en çok turist ağırlayan bölgesi Ankara Kalesi’nde otopark sorunu devam ediyor. Esnaf ise sorunun çözümü için acilen çok katlı otopark yapılmasını öneriyor. Konuya ilişkin gazetemize açıklamalarda bulunan Emin Antik Sanat Merkezi’nin kurucularından İbrahim Terzioğlu, kalenin hemen yanında kalan ve sadece metruk evlerden oluşan Kayabaşı Mahallesi’ne otopark yapılabileceğini ifade ediyor. Yıkılmaya yüz tutan evlerde yaşayan ailelerin yoksulluk içerisinde ve kötü şartlarda yaşadığına da değinen Terzioğlu, “Kayabaşı Mahallesi kendi haline bırakıldığı için Ankara’nın göbeğinde çok da iyi olmayan birçok şeyin yaşandığını duyuyoruz. Orada yaşayan çocukların ‘bizi kurtarın’ diye attıkları çığlıklara şahit oluyoruz” diyor. 

Sanatın ve tarihin kalbi Ankara Kalesi ve çevresinde atıyor olsa da bölgede yaşanan otopark sorununa henüz çözüm bulunamadı. Esnaf sorunun çözümü için kalenin hemen yanında kalan Kayabaşı Mahallesi’ni işaret ederken, yetkililerden otopark sorunu için somut adım bekleniyor. Kalenin hemen yanında yer alan Kayabaşı Mahallesi’nin metruk evlerden dolayı tehlike saçtığına da değinen Terzioğlu, metruk evler yıkılarak yerine otopark yapılabileceğini söyledi. 

Emin Antik Sanat merkezi kurucularından İbrahim Terzioğlu

“SORUNUN ÇÖZÜMÜ KAYABAŞI MAHALLESİ’NDE”

Kale Mahallesi’nde yer alan ve birçok sanatseverin uğrak noktası olan Emin Antik Sanat Merkezi’nin kurucularından İbrahim Terzioğlu ile Ankara Kalesi’nin otopark sorununu konuştuk. Bölgedeki esnaflarla sık sık toplantı yaptıklarını ifade eden Terzioğlu, sorunun çözümü için Kayabaşı Mahallesi’ni işaret etti. 

Ankara’nın yaklaşık 5 bin yıllık bir şehir olduğunu ve birçok medeniyete kucak açtığını ifade eden Terzioğlu, “Ankara Kalesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ve Kültür Bakanlığı’nın yapmış olduğu başarılı festivallerle her geçen gün daha çok dikkat çekmeye başladı. Bu güzel etkinlikler içerisinde Ankara Kalesi’nin en büyük problemi otopark sorunu ve hemen Ankara Kalesi’nin yanında yer alan ve metruk evlerle tehlike saçan Kayabaşı Mahallesi’nin durumu. Yurtiçinden ve yurtdışından Ankara Kalesi’ni ziyarete gelenler için yeterli otoparkın olmaması büyük bir problem” dedi. 

Virane evleriyle Kayabaşı Mahallesi

“ORADA YAŞAYAN ÇOCUKLAR ‘BİZİ KURTARIN’ DİYE ÇIĞLIKLAR ATIYOR”

Kayabaşı Mahallesi’nin durumunun Ankara Kalesi için büyük bir problem olduğuna ve bir an önce çözülmesi gerektiğine dikkat çeken Terzioğlu, “Ankara’da şehir içinde hiçbir mahallede gecekondu kalmamasına rağmen tarihi bölge dediğimiz bölgede böyle bir viraneliğin olması, özellikle çocukların ve kadınların keşmekeş ve yoksulluk içerisinde yaşaması insani olarak çok üzücü” ifadelerini kullandı. 

Kayabaşı Mahallesi’nde yaşayan çocuklarla aileleri ilgilenmediği ya da ilgilenecek durumları olmadığı için çocukların dilendiklerini ifade eden Terzioğlu, “O mahallede yıkık, virane evlerde yaşayan yoksul çocuklar Ankara Kalesi’ni gezmeye gelen büyükelçilerin bile eteklerine yapışarak dileniyorlar ya da dilendiriliyorlar. Bu hepimiz için bir utanç. Aynı zamanda o çocukların dilenmesi kaleyi gezmeye gelen insanların da duygusal olarak istismar edilmesine neden oluyor. Mahallede okul da var ama 30 öğrenci bile gitmiyor okula. Şunu da demek gerekir ki Kayabaşı Mahallesi kendi haline bırakıldığı için çok da iyi olmayan birçok şeyin yaşandığını duyuyoruz. Orada yaşayan çocukların ‘bizi kurtarın’ diye attıkları çığlıklara şahit oluyoruz. Yani Kayabaşı Mahallesi’nde her şeyden önce insani bir konu yaşanmaktadır ve sümen altı edilmektedir” dedi. 

“ESNAFIN ORTAK FİKRİ KAYABAŞI’NA ÇOK KATLI OTOPARKIN YAPILMASI”

Kayabaşı Mahallesi’ne yapılmasını istedikleri otopark fikrine ilişkin Terzioğlu, “Kaleye yeni bir giriş yolu yapılabilir ve Kayabaşı Mahallesi’nde böyle müsait bir alan var. Mahallenin arkasından hemen kaleye bağlanacak yol için ilgililerle görüştük ve bu önerimiz çok makul karşılandı. Orada yer alan okulun yanına yapılacak olan birçok katlı otopark ile Ankara Kalesi trafikten arındırılmış olacak. 62 tane ülke gezdim ve gezdiğim ülkelerin kasabalarında dahi tarihi bölgelerde araç dolaşımı yoktur ve tamamen yaya hakimdir. Bizler yıllardır kaleye gönül vermiş esnaflar olarak bu sorunu nasıl çözebiliriz diye defalarca toplantılar yaptık. Esnafın ortak fikri de bu yönde. Yani Kayabaşı Mahallesi’nde yer alan virane içindeki yaşamın ıslah edilerek Ankara Kalesi’nin otopark sorununun çözülebileceğini düşünüyoruz” dedi.

Terzioğlu sözlerine şöyle devam etti:

“Ankara Kalesi’nde otopark sorunu olduğu kadar şiddetli kazaların da yaşandığı bir bölge. Örneğin geçtiğimiz Kurban Bayramı’nın arife gününde bir araba geri geri gelirken yaşlı bir kadını altına aldı ve kadın yaşamını yitirdi. Sebebi ise Ankara Kalesi’nin araca müsait olmamasına rağmen araç giriş çıkışına açık olması. Bununla birlikte kavga gibi birçok vaka da yaşanıyor.”

Ankara Kalesi esnafı Kayabaşı Mahallesi'nin otopark yapılmasını istiyor.

“ESNAF OLARAK ANKARA KALESİ BÖLGESİNİN 24 SAAT YAŞAMASINI İSTİYORUZ”

Terzioğlu, “Ankara Kalesi’ni gezmeye gelen turistler trafik kaidesi hissetmeden rahatlıkla bu tarihi yapının içinde gezebilmeli” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle konserler ve sergi açılışları olduğu zaman bu bölge şiddetli bir araç sorunu yaşıyor. Yakın zamanda bu bölgeye Kelime Müzesi açıldı ve müzeye kapısında kuyrukların oluştuğu bir ilgi var. Müzeye rağbet olması çok güzel fakat trafik ve otopark probleminden dolayı burayı gezmeye gelenler nefes alamıyor. Yani Ankara Kalesi’nde sanatsal etkinlikler güçlendikçe ve yapıldıkça buna paralel olarak da Ankara Kalesi civarında trafik sorunu büyüyor. Biz de esnaf olarak Ankara Kalesi bölgesinin 24 saat yaşamasını istiyoruz fakat Başkentin göbeğinde yaşanan otopark problemi buna fırsat vermiyor. Bundan dolayı da Ankara Kalesi’nde yaşanan otopark probleminin derhal çözülmesi geriyor. Bu sorun çözüldüğü zaman Ankara Kalesi’nde hiçbir problem kalmayacaktır.”

Terzioğlu, “Ankara kalesi civarı birçok müzeye de ev sahipliği yaptığından dolayı en çok turist çeken bir bölge. Ankara’ya gelen bir turistin evvela gezeceği yer Ankara Kalesi ve çevresindeki müzeler olacaktır.  Örneğin Anadolu Medeniyetler Müzesi’ni gezmeye gelen turistleri taşıyan otobüsler yaşanan trafik probleminden dolayı içeriye bile giremiyor. Buraya bir otobüs girdiği zaman trafik tamamen kilitleniyor. Bahsettiğim çok katlı otopark yapılmış olsa otobüsler de böyle bir problem yaşamayacak.” dedi. 

Terzioğlu, mahallenin otopark yapılmasıyla mahallenin viranelikten kurtulacağını, Ankara Kalesi'nin de otopark sorununun biteceğini ifade ediyor. 

ALTINDAĞ BELEDİYESİ VE ABB YIKIMLAR YAPTI FAKAT YETERLİ DEĞİL”

Kültür Bakanlığı’ndan Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne, Altındağ Belediyesi’ne varıncaya dek her kurumdan birçok yetkili ile görüştüğüne dikkat çeken Terzioğlu, “Hatta bizzat Mansur Yavaş ve Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı ile de görüştüm ve ilgileneceklerini söylediler. Ama bunlar yeterli değil, sonuçta bir hareket lazım. Altındağ Belediyesi ve ABB, Kayabaşı Mahallesi’nde yıkımlar yaptı fakat yapılan yıkımlar yeterli değil. O bölgenin bir an önce yıkılması, ağaçlandırılması ve Ankara Kalesi’nin trafik yükünü alacak bir otopark yapılması gerekiyor. Yap, işlet, devret modeli ile yapılsa devletin cebinden de para çıkmamış olacaktır” diye konuştu.

Terzioğlu son olarak şunları söyleyerek sözlerini sonlandırdı:

“Benim bahsettiğim proje hayata geçerse eğer 4-5 katlı bir otopark yapılacak ve sonrasında yeni bir meydan ortaya çıkacak. O meydanda paneller, konserler, toplantılar da yapılabilecek. Bunun yanı sıra yaz sinemaları olarak da hizmet verebilecek. Bu fikre herkes taraftar ama yetkililerden hiçbiri yanaşmıyor. Bizim derdimiz kurumlarımızı kötülemek değil, derdimiz bir an önce Ankara Kalesi’ndeki otopark sorununun çözülmesi ve Kayabaşı Mahallesi’nin virane halinden kurtarılması.”

Editör: TE Bilisim