Korona virüs pandemisinden en çok etkilenen sektörlerin arasında yer alan eğlence sektörü yaşadığı ekonomik sorunlar için yetkililerden çözüm bekliyor. Eğlence sektörünün kollarından birisi olan kahvehaneler ise aylardan bu yana bir bardak çay dahi satamadıklarını ifade ederek, birçoğu iflasın eşiğinde olduğunu belirtiyor. Ankara Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsa Güven ise yaptığı açıklamada, kahvecilik sektörünün bitmemesi için acilen bir kampanyaya ihtiyaçları olduğuna dikkat çekerek, olağanüstü bunalımda olduklarını söylüyor.

Pandemiden önce Ankara’da bin 600 olan kahveci esnaf sayısının bin 300’e düştüğünü ve her geçen gün birçok kişinin dükkanını kapattığını ifade eden Ankara Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsa Güven, kahveci esnafının yaşadığı sorunlardan dolayı her gün bir intihar haberi ile uyandıklarını vurguladı. Güven, bir sektörün bitmekle karşı karşıya olduğuna değinerek, kısa sürede çözüm bulunmazsa dönülmesi imkansız sonuçlarla karşılaşacaklarını belirtti.

“ESNAFA SAHİP ÇIKILMADI”

Ankara Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsa Güven, pandemi boyunca eğlence sektörü, düğün salonları, kahveci esnafı, kantinler ve servisçi esnafının en çok mağdur olan gruplar olduğunu ifade ederek, var olan krizin ise iyi yönetilemediğini ve mağdur olan esnafa sahip çıkılmadığını ifade etti.

“Yardım amacıyla 25 bin kredi, 25 bin de nakit yardımında bulunuldu fakat hiç kazanmayan esnaf aldığı borçları da ödeyemedi” diyen Güven sözlerini şöyle sürdürdü: “Kazanamadığı gibi birde üstüne devlete borçlandı. İki kez 6 ay ertelense de borçlar esnaf borç batağında. Bunun yanı sıra bin lira hibe desteğinde bulunuldu. Büyük illerde 750 TL, ilçelerde ise 500 TL’lik kira yardımında bulunuldu. Bu verilen yardımı da esnaf kullanamadı.”

Esnaf şu anda çok mağdur ifadelerini kullanan Güven, “Kahvehanelerimiz uzun süreden bu yana kapalı. 150 kapasite ile çalışmamız ise bizim için başka bir sıkıntı. 2 gün öncesinde de hafta sonu için yasak getirildi. Tüm bunları düşününce bizi çok daha zor günlerin beklediğini söylemek mümkün” dedi.

Bilim Kurulu üyelerinin esnaf odalarının görüşlerini almamasının kendileri için en büyük sıkıntılardan birisi olduğuna değinen Güven konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tavsiye kararı ile Bilim Kurulu Cumhurbaşkanımıza götürüyor neticeyi fakat bizlerin görüşü alınmadan. Bir yıldan bu yana AVM’ler, halk otobüsleri tıklım tıklım dolu. Kongreler, plajlar, oteller deseniz oralar da tıklım tıklım dolu. Korona virüs sadece kahvehanelerden mi bulaşıyor anlamak mümkün değil.”

Ankara Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsa Güven

“İNTİHAR HABERLERİ GELİYOR HERGÜN”

Olağanüstü bunalımdan geçtiklerine dikkat çeken Güven, “Her geçen gün bir meslektaşımızın intihar haberi ile uyanıyoruz. En son İzmir Karabağlar ’da bir kahvehane sahibi vatandaşımız canına kıydı. Bu ölümleri durdurmak için daha ne bekleniyor? Yakın zamanda beni telefonumdan bir hanımefendi aradı. Arayan kişinin eşi Adana’da kahvecilik yapıyormuş. Telefonda bana ağladı ve eşinin borç batağında olduğunu, psikolojisinin bozulduğunu, eşinin intihar etmesinden korktuğunu ifade etti” dedi.  

Türkiye genelinde 114 meslek odası başkanı ile her gün istişareler yaptıklarını söyleyen Güven, “Esnaf ve zanaatkarın partisi olmaz düşüncesi ile muhalefet partilerinden de iktidar partilerinden de yetkililer ile görüşmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Güven sözlerini şöyle devam ettirdi:

“Kahvehanelerde tavla, okey gibi oyunların oynanması yasak olduğundan sadece çay içmeye de kimse gelmiyor. Şuan açık olsa bile bundan dolayı kahvehaneler tercih edilmiyor. Önceden sadece yılda bir kez kahvehaneler kapatılırdı, o da Ramazan ayında idi. Şuan ise önümüzde Ramazan ayı var, nasıl Ramazan ayı geçireceğiz belli bile değil. Hiç olmazsa Ramazan ayından önce kahvehanelerin açık kalma saati biraz daha geç vakitlere alınsaydı birkaç çay daha satılır ve esnaf evine ekmek götürebilirdi. Hiç olmaz kahvehaneye müşteri geliyordu 40-50 çay satıyorduk, artık o da bitti.”

“50 BİN TL’LİK HİBE DESTEĞİNE İHTİYACIMIZ VAR”

“Sizin aracılığınızla Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Bilim Kurulu üyelerimize sesleniyorum, bıçak kemiğe dayandı” ifadelerini kullanan Güven, şunları söyledi: “Hepimiz çok mağduruz ve vergi mükellefi olan kahveci esnafına 50 bin TL’lik hibe desteğine ihtiyacımız var. Eğer ki devletimizin bu anlamda imkanları kısıtlı ise bunun için bir yardım kampanyası da başlatılabilir. Çünkü kaç yüz yıllık gelenek olan kahvehanelerin sonu gelmek üzere, bu sektör bitmek üzere.

Daha öncesinde devlet tarafından İban numarası verilmiş ve vatandaşlarımız İban numarasına maddi destekte bulunmuşlardı. Yine aynısının kahveci esnafı için yapılabileceğini düşünüyorum. Sadece Ankara’da değil Türkiye’nin her yerinde 100 bine yakın kahvehane gibi eğlence sektörü ile ilgilenen işletme var. Tüm bunlar için acil bir kampanya şart.”

PANDEMİDE 300 KAHVECİ DÜKKANINI KAPATTI

Mal sahiplerinin kendilerini bunalttığına değinen Güven, “Mal sahiplerinden dolayı dükkanlarımız tahliye olmaya aşladı. Bir an önce bir kanun çıkmalı ve dükkanların tahliye edilmesi önlenmeli. Pandemi sürecinde hiç olmadı esnafa her ay asgari ücret karşılığında yardımda bulunulsaydı bu patlama yaşanmazdı. Önümüz Ramazan ayı ve biz nasıl geçineceğiz onu düşünüyoruz.

Ankara’da bin 600 kahvehane vardı ve pandemi ile birlikte 300 tanesi kapandı. Kalanların da birçoğu yine dükkanını kapatmayı düşünüyor. Çünkü geçinemiyor, kirasını ödeyemiyor, faturalarını ödeyemiyor, akşama kadar bekliyor birkaç müşteri gelirse geliyor. Biz acile çözüm bekliyoruz ve kahveci esnafı olarak çok zor günlerden geçiyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

(Türkan ÇATAL YILDIZ)

Editör: TE Bilisim