Kadın cinayetleri ve kadına karşı şiddet son yıllarda artmaya devam ederken bir yandan da toplumun kanayan yarası oluyor. Bu anlamda yetkili kurumların yapacağı çalışmalar da büyük önem taşıyor. Kadına karşı şiddetin azaltılması, kadın cinayetlerinin durdurulması için başta bakanlıklar olmak üzere devletin farklı kademelerinde de birtakım çalışmalar yürütülüyor. Peki bu çalışmalar nasıl gidiyor?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık, Meclis’te kendisine yöneltilen bir soru önergesine verdiği yanıtta bu çalışmaları kapsamlı bir şekilde anlatmış.

Yanık’ın verdiği bilgiye göre bakanlığın yaptığı çalışmalar şu şekilde;

Tüm tarafların kapsamlı işbirliği ile “sıfır tolerans” ilkesi çerçevesinde eğitim ve farkındalık artırma çalışmaları, kurumla arası işbirliği ve koordinasyonu artırma, şiddet mağduru kadınların korunması yapılan çalışmalar arasında. Diğer yandan 2007 yılından bu yana düzenli olarak ulusal eylem planları hazırlanırken yıllık faaliyet planları da oluşturuluyor. 

Bunun yanı sıra Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığı koordinasyonunda Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı işbirliğinde Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 2022 Yılı Faaliyet Planı imzalandı ve uygulanmaya başladı. 

Diğer yandan kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarımn temsilcilerinin katılımı ile 2006 yılından itibaren düzenli olarak "Kadına Yönelik Şiddet İzleme Komitesi" toplanıyor. Komitenin 15. Toplantısı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı başkanlığında 25 Kasım’da Ankara’da yapıldı. 

Öte yandan 81 ilde bulunan 82 adet Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM) de 6284 Sayılı Kanun kapsamında, şiddet mağduruna yönelik tedbirlerin takibi ve izlenmesi ile psikososyal destek, hukuki destek, eğitim ve mesleki destek, sağlık desteği, ekonomik destek ve rehberlik danışmanlık ve yönlendirme hizmetleri sunuyor. 

Türkiye genelinde 81 ilde bakanlığa bağlı 112 kadmkonukevi 2.779 kapasite olmak üzere toplam 149 kadın konukevi 3.624 kapasite ile hizmet veriyor.

Editör: TE Bilisim