Özel Haber: Türkan Çatal Yıldız

Konya'nın kendine özgü kültürü, sanatı ve özel tatlarının ziyaretçilerle bir araya geldiği, "Konya Günleri" Başkent Millet Bahçesi'nde Ankaralılarla buluştu. Başkentlilerin büyük ilgi gösterdiği Konya Günleri’nde Konya Büyük Şehir Belediyesi’ne bağlı olarak çalışmalarını sürdüren kadın atölyeleri de yerlerini aldı. Karakulak Oyuncak Atölyesi’nin sorumlusu Zehra Yıldırım amaçlananın kadın istihdamını artırmak olduğunu ifade ederek, Konyalı birçok kadının Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı atölye çalışmaları ile gelir elde etmeye başladığına dikkat çekti. 

Başkent Millet Bahçesi’nde Ankaralılarla Konya kültürünün buluştuğu Konya Günleri büyük ilgi topladı. Özellikle el yapımı ürünlerin sergilendiği stantlara ilgi yoğunken Karakulak Oyuncak Atölyesi’nin sorumlusu Zehra Yıldırım, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin bünyesinde hizmet veren ve kadınların emekleriyle ortaya çıkan Anatoya, Zeybe ve Zenobya markalarının nasıl ortaya çıktığını anlattı. Yıldırım belediyenin kurduğu atölyeler ile birçok kadının istihdam edildiğini de vurgu yaptı. 

“OYUNCAKLARIMIZ YÜZDE YÜZ DOĞAL”

Konya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren Karakulak Oyuncak Atölyesi’nin sorumlusu Zehra Yıldırım atölye çalışmalarına ilişkin bilgiler verdi. Oyuncakların tasarımlarını kendisinin yaptığına değinen Yıldırım, “Pelüş oyuncak ve amigurumi oyuncaklarla ilgileniyorum. Çocuklara hitap etmeyi çok sevdiğim için bu işe başladım. Atölye ile evde iş bekleyen ve kendi harçlığını çıkarmak isteyen kadınların evde oyuncak yaparak satmalarına yardımcı oluyoruz. Pelüş oyuncaklarımızı da atölyemizde üretiyoruz. Böylelikle kadınların hem istihdam edilmesine hem de onlara bir meşguliyet sağlayarak sosyalleşmelerine de yardımcı oluyoruz. Kurslar bittikten sonra kendi işini yapmaya başlayan kursiyerimiz de oldu ve kendi oyuncaklarını, kuklalarını üretiyor. Mesleği bizden öğrendi ve kendi işini çok güzel bir şekilde yapıyor” dedi.

Pelüş oyuncak ve amigurumi yapımına ilişkin bilgiler veren Yıldırım, arzu eden, isteyen herkesin yapabileceği işler olduğuna değindi. “Yeter ki bu işi öğrenmek isteyen kişiler dikiş dikmeyi bilsinler, gerisi geliyor zaten” diyen Yıldırım, “Maliyete gelecek olursak çok maliyetli bir uğraş olduğunu söyleyemeyeceğim, biz de zaten maliyeti olabildiğince minimuma indirmeye çalışıyoruz” diye konuştu. 

Atölye çalışmalarına ilk başladığında Birleşmiş Milletler ve Konya Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla mültecilere ve yerli halka dersler vererek başladığını ifade eden Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaklaşık 4 ay kadar 3 grubun eğitim alması ile süreç devam etti. Şimdilerde de yeni kursiyerlerimiz ile kurslarımız devam ediyor. Konya’da atölyelerimize ilginin büyük olduğunu da söylemek istiyorum.”

“Son günlerde amigurumiye yoğun bir ilgi var ve biz de bundan oldukça memnunuz” diyen Yıldırım, “Bunu ise amigurumi ile yapılan oyuncakların yüzde 100 doğal olmasına bağlıyoruz. Sadece amigurumi değil pelüş oyuncaklarımız da aynı şekilde yüzde 100 doğal ürünlerden yapılıyor. Çok kaliteli pamuk iplerden üretiliyor. Bu oyuncaklarla oynayan çocuklar oyuncakları ağızlarına götürseler bile sağlık açısından bir sorun oluşturmuyor. Bunu bilen anneler, babalar da oyuncak seçimlerini el yapımı amigurumiden ya da pelüş oyuncaklardan yana yapıyorlar” dedi.

“ANATOYA, ZEYBE VE ZENOBYA…”

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin bünyesinde eğitimlerine devam eden atölyelerden çıkan ürünlerin çeşitli markalarla satışının yapıldığına değinen Yıldırım; Anatoya, Zeybe ve Zenobya markalarına ilişkin şunları anlattı: 

“Öncelikle ‘Anatoya’dan bahsetmek istiyorum. Anatoya; Anadolu, kadın, çocuk ve şölen çağrışımlarının sentezinde bir marka. Çocuk kalabilenlerin özlemi. Amigurumi, pelüş oyuncaklar ve ahşap oyuncakların yer aldığı kısım. Ahşap Oyuncak Atölyesinde masif ağaç ve doğal boyama teknikleri tercih ediliyor. Eğitim materyalleri, zekâ oyunları, geleneksel, kinetik ve robotik oyuncaklar üretiliyor. Çocuklar ve engellilere yönelik gelişim atölyeleri, etkinlik ve müze çalışmaları, festival ve yarışmalar planlanıyor.

Uluslararası Peluş Oyuncak Atölyesinde Konya giyim kuşamını yansıtan bebekler, tematik aksesuarlar, yerli ve geleneksel figürler, hayvan figürleri ve kukla tipi dolgu oyuncaklar üretiliyor. Artık malzemeler değerlendirilerek hazırlanan oyuncaklar, aynı zamanda dramatik etkinliklerde kullanılabiliyor. Peluş oyuncak grubunda; öğretici şemalarla bezenmiş oyun halıları, satranç halısı ve taşları gibi materyaller çocukların gelişim ve ihtiyaçlarına uygun tasarımlarla üretiliyor. Oyuncakların bir bölümü örgü tekniği ile bir bölümü kumaştan dikilerek yapılıyor. Örgü tekniği ile üretilen oyuncaklar; tüylenmeyen, doğal iplerden çalışılıyor. Dolgu oyuncaklar; peluş, polar, pazen ve pamuklu kumaşlardan üretilirken elyaf veya dokunsal özellikte bakteri üretmeyen malzemeler kullanılıyor.”

“Çanta cüzdan gibi ürünlerin satışının yapıldığı markamız ise Zeybe. Osmanlıca ‘’zeyn’’ (güzel, süslü) ve ‘’aybe’’ (heybe, deri çanta) kelimelerinin terkibiyle Zeybe adıyla tasarlanmış; Zenobya ile ilintili bir marka. Çanta, kemer, aksesuar alanında üretim yaparak giyimi tamamlayıcı zarif ve şık çizgilerle arz ediliyor. Gençlere yönelik eğitim programlarında; yüz binlerce özel tasarım çantaları ücretsiz sunarak doğması, bir iyilik hareketinin başlangıcı olması bakımından ayrı bir anlam taşıyor.”

“Son olarak ise asaleti, gücü ve zarafetiyle bir imparatorluk geleneği olarak adlandırılan Zenobya’dan bahsedeceğim. Doğu’nun güçlü kraliçesi Zenobia’dan esinlenen marka; alın teri, sevgi ve özveriyle büyüyerek gücünü “Şehri Dokuyan Kadınların” maharetinden alıyor. Markamız: ev, iş yeri mefruşatı; çeyiz takımları, bebek tekstili, iş kıyafetleri, butik giyim, özel tasarım ürünler sunuyor. Çevre sağlığına saygılı ve emek etkinliği ile işleyen atölyelerde; kaliteli malzemeler ve seri üretim/ el işçiliğini estetik çizgide buluşturuluyor.”

“ATÖLYELER KADINLAR İÇİN BÜYÜK OLANAK”

Atölyenin pazarlama ve satın alma sorumlusu Vildan Kaya ise Konya Büyükşehir Belediyesi’nin çeşitli tekstil atölyeleri kurduğunu ve kurulan tekstil atölyelerindeki öğrencilerin ürün başına fiyat alarak ücret kazandıklarını belirterek atölyenin çalışmalarına ilişkin şunları söyledi: “Evine para getirmek isteyen ama bir yandan da evlerinden çok uzaklaşamadan çalışmak isteyen hanımlar için Belediyemizin başlattığı atölyeler kadınlar için büyük olanak sağlıyor. Çünkü çalışma saatlerini kendileri belirleyebiliyorlar. Başka bir işte çalışıyor olsalar ya evlerine çok uzak olacak ya da çalışma saatleri evlerine uymayacak. Bu anlamda çalışmak isteyen kadınlar için Belediyenin başlattığı atölyeler büyük olanak.”

Ürünlerin satışının 2013 yılında kurulan Mesleki Eğitim Kültür ve Küçük Sanat Kooperatifi (S.S. KOMEK) aracılığıyla satıldığına değinen Kaya kooperatife ilişkin ise şunları söyledi: “S.S KOMEK Kooperatifi unutulmaya yüz tutmuş sanatları canlandırmak,  atıl emeği ve hammadde kaynaklarını harekete geçirmek amacıyla atölyeler, sergi ve satış merkezleri açmıştır. Konya’daki sanayi başta olmak üzere çeşitli üniversite, dernek, vakıf ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yaparak pazarlama departmanını güçlendirmiştir. Tanıtım ve kapasite geliştirme hedefleri doğrultusunda kooperatifimiz; Konya İstihdam Fuarı, Sıfır Atık Programları, Ahilik Haftası Etkinlikleri, Türkiye Kooperatifler Fuarı gibi çeşitli sergi, çalıştay, sosyal etkinlik ve fuarlarda yer almaktadır.”

Konya Günleri aracılığıyla Başkentlilerle buluşmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyleyen Kaya, stantlarını ziyaret eden herkese teşekkürlerini ileterek sözlerini sonlandırdı.

Editör: TE Bilisim