Bu köşeden bir süredir skuterlarla ilgili uyarılarda bulunuyordum. Evet, çağımızın gereklerini karşılayan çevreci bir ulaşım aracı. Ancak her teknolojik yenilik, beraberinde de başka sorunları getirebiliyor. Ve skuter da bunlardan birisi haline geldi. 

Gerekli kuralları, şartları oluşturulmadığı, yönetmelikleri hazırlanmadığı sürece de sorun olmaya devam edecek. Ve nitekim de bu sorunlar İstanbul’da gündeme gelmeye başladı. Son bir hafta içerisinde İstanbul’da ciddi manada bu tartışmalar yaşanıyor. Son olarak Kadıköy Belediyesi ilçedeki kaldırımları işgal eden skuterları, salı günü kaldırmaya başladı. Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, "Skuterlarla ulaşım ihtiyacını gideren vatandaşlarımızla, gençlerimizle herhangi bir sorunumuz yok. Ama bu firmaların artık kendilerine bir düzen vermesi gerekiyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yapmış olduğu park alanları var. Bu park alanlarını işaretleyerek oraya park ettirebilirler. Gelişigüzel park ettiremezler. Kaldırımlardan her şeyi kaldırarak Kadıköy'ün yayaların rahat ulaşabildiği bir kent haline getirmeye kararlıyız" dedi. Bu arada bugüne kadar yapılan denetimlerde de toplam 94 bin TL’lik cezai işlem uygulandı. 

Hal böyle olunca, çevreci olan ve trafik sıkışıklığını azaltan skuterla ilgili sorunlar da ortaya çıkmış oluyor. Diğer yandan çözüm önerileri de gündemde. Ulaşım platformu Martı, son dönemde gündeme gelen skuter yoğunluğuna ilişkin açıklama yaparak İBB Ulaşım Dairesi'yle uzun bir süredir proje yürüttüklerini açıkladı. Proje kapsamında öncelikle 100 ardından 500 adet skuter park yeri inşa edileceği ve İBB'ye hibe edileceği bildirildi.

Bu da önemli bir gelişme. 

Bundan sonra yapılması gereken, skuterların şehir yaşamında hayatımıza sağlıklı bir şekilde girmesini sağlamak ve kazalarla kaldırım işgalinin önüne geçebilecek önlemleri almak olacaktır. 

Kale’de otopark sorunu

Bu arada Ankara’da bir başka sorun yaşanıyor. Ankara Kalesi’ndeki otopark sorununa çözüm bulunamamış durumda. Kayabaşı Mahallesi’nden ise bir çözüm önerisi var. Mahalle sakinleri mahalleden Kale’ye yeni bir giriş yolu yapılmasıyla alana yapılacak çok katlı otoparkın Ankara Kalesi’ni rahatlatabileceğini belirtiyor. Çünkü, Kayabaşı mahallesi, metruk yapılarıyla uzunca bir süredir el atılmayı bekliyordu. Şimdi bölge metruk yapılardan kurtuluyor. Yapılacak diğer bir hamle ile de bir taşla iki kuş vurulmuş olur. Hem bölge metruk yapılardan kurtulmuş olur, hem de bölgenin otopark sorunu çözülebilir.

Editör: TE Bilisim