Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Başbakanı, ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü Türkiye siyasi tarihinin önemli isimlerinden. İsmet İnönü önemli bir değerdir. Çünkü Millî Mücadelenin kahramanları arasındadır. Gazi Mustafa Kemal’in en yakın silah arkadaşıdır. Türkiye Cumhuriyeti’ni bağımsız bir devlet olarak kabul ettiren Lozan Barış Antlaşmasının imzacısıdır. Dolayısıyla bu değeri saygı ile anmak hepimizin bugün ki en temel görevidir.

İsmet İnönü’yü en iyi anlatan torunu olan Gülsün Bilgehan’dır. Günümüzde bile en çok gündem olan ve gündemden düşmeyen İnönü’nün neden gündemden düşmediğini torunu Bilgehan şu sözlerle anlatıyor: “İnönü’nün ülkenin gündeminden düşmemesi ilginçtir. Bunun başlıca nedeni, onun, Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk’ün en yakın dava ve silah arkadaşı olmasıdır. Atatürk’ü doğrudan hedef alamayanlar, İnönü’ye hücum ederler. Gerek Atatürk döneminde gerekse çok partili dönemde İnönü daima eleştirilerin hedef tahtasındadır.”

İnönü’nün Atatürk’e çok sadık olduğunu ise şu övücü örneklerle anlatıyor; Atatürk, İnönü’yü keşfetmişti. Kısa bir süre sonra ona verdiği askeri sicil, askerlik tarihinde, bir üstün, kendi emrinde görev yapan bir subaya verdiği en övücü örnek olarak bilinir.

Bu sicilin verildiği tarih Mayıs 1917’dir. Zaten o tarihten sonra da birbirlerinden ayrılmadılar. Atatürk Milli Mücadele sürecinde Genelkurmay Başkanlığı’nı, Batı Cephesi Komutanlığı’nı, Lozan Delegeler Kurulu Başkanlığı’nı, Başbakanlık görevlerini öncelikle İsmet İnönü’ye verdi.

İsmet İnönü de sonuna kadar Atatürk’e sadık kaldı. Birinci Dünya Savaşı’nda onun yanında Kurmay Başkanı, Kolordu Komutanı, Millî Mücadele’de Genelkurmay Başkanı, Cephe Komutanı olarak sadakatle görev yaptı. Sivil yaşamda, Cumhuriyet’in kuruluşu, aydınlanma devrimlerinin gerçekleşmesinde büyük Önder’in yanında kuşkuya kapılmadan, duraksama göstermeden yer aldı.”

Ünlü Akademisyen Alev Coşkun ise, İnönü’yü yeniden keşfettiğini söyleyerek şu cümleleri kuruyor: Cebinde hep bir pergelle dolaşan, okul arkadaşı Ali Fuat Erden’e sınıf geçişini “geleceğimle aramdaki bir perdeyi çiğneyip geçtim!” diye duyuran, Harp Okulu’nu altın madalya alarak birincilikle bitiren, zeki bakışlı, sevimli, dış dünyadan “namuslu, onurlu ve en yüksek insanlık emelinin hududunu aşan bir vatansever” değerlendirmelerini almış, büyük âşık...”

Büyük değer İsmet İnönü ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anıyorum…

Editör: TE Bilisim