Ankara, trafiğin diğer kentlere göre çok daha hızlı aktığı bir kent. Son yıllarda Çevre Yolu üzerindeki yapılaşma ile birlikte yeni yapılan geniş bulvarlarda da trafiğin çok daha hızlı aktığını söylemeye gerek yok. Ancak bu şekilde planlama sonucu kazalar da beraberinde geliyor. Maalesef, geniş ve trafiğin hızlığı aktığı bulvarlarda da trafik kazaları bazen ciddi yaralanmalarla hatta bazen ölümle de sonuçlanabiliyor. 

Bu kazalarda trafik ışıklarındaki bir eksiğin de etkili olduğunu söylemek gerekiyor. Şöyle ki, birçok trafik ışığında süre uyarısı bulunuyor. Hızlı seyreden sürücüler uzaktan kalan süreyi gördüğünde hızını ayarlayabiliyor. Ancak süre uyarısının bulunmadığı ışıklar ise çok tehlikeli oluyor. 

Birden sarı ışık yandığında kırmızıya geçmesi çok kısa sürüyor ve hızını ayarlamayanan ve kararsız kalan sürücü de ya aniden durmak zorunda kalıyor ya da kırmızı ışıkta geçmeyi tercih ediyor. Bu durumda da ciddi ve büyük trafik kazaları kaçınılmaz oluyor. Eminim sizler de son zamanlarda bu tür kazalara şahit oluyorsunuzdur. Hatta başınıza gelmiş de olabilir. Bence Ankara Büyükşehir Belediyesi Trafik Hizmetleri Daire Başkanlığının bu konuda acilen bir tedbir alması gerekiyor. 

Özellikle başta da bahsettiğimiz gibi trafiğin çok hızlı aktığı geniş bulvarlarda mesela Doğukent Bulvarı, İstanbul Yolu, Çevre Yolu gibi güzergahlarda bu uygulamaya geçilmesi gerekiyor. Yapılacak olan çok basit. Trafik ışıklarına süre uyarısı koymak ve bu tür kazaların önüne geçmek. Çok da maliyetli olmasa gerek. Ancak bugüne kadar da neden yapılmış değil anlamak güç. Dediğimiz gibi Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin bu sorunu bir an önce gündemine alması gerekiyor. Alınmayan her önlem yeni trafik kazalarını doğuruyor. Başta can kayıplarının önüne geçilmesi için diğer yandan da maddi hasarlı kazaların önlenmesi için alınacak bu önlem büyük önem taşıyor.

Editör: TE Bilisim