İnsan ömrü her ne kadar çok karmaşık görünse de aslında çok basittir. Çünkü insan netice itibariyle doğar, yaşar ve ölür. Esasında bu süreç insanoğlunun yaradılış anından günümüz dünyasına kadar aynı şekilde ilerlemiştir. Eskiye nazaran oluşan tek fark ise insan hayatının kalitesi ve yaşama süresidir.

Kimi araştırmalara göre insan ömrünün 120 yıl olabileceği ihtimaller arasındaymış. Tabi bu 120 yıl çağlara göre değişkenlik gösteren bir sayı. İlk insan yeryüzünde görüldüğünde ortalama ömrü 18-20 yıl iken, şimdilerde 80-85 yaş aralığı olmuş. Tabi yaşam ömrünün uzaması bir anda 20’den 80’e çıkmamış. Her yüzyılda yaş ortalaması yükselmiş ve son halini almış.

Ebetteki bu değişim kendiliğinden olmamış. Çevresel koşullar, beslenme şekli, nefes aldığımız hava, yaşadığımız toprak, iklim, sosyoekonomik durum, bilgi düzeyinin artması, tıbbi gelişmeler gibi etkenler insan ömrünün uzamasında etkili olmuştur. Yani insan tüm bu etkenleri kendi lehine çevirebilmiş ve yaşam süresini uzatmıştır.

Bu durumun ortaya çıkması çok eski zamanlara bağlı olmamış. Mesela bundan 20 yıl önce 50 yaş yaşlı kategorisine girerken şimdilerde 50 yaş orta yaş olarak algılanıyor. Ya da evlilik, hayat düzeni kurma yaşı kısa bir süre önce 20 en geç 25 olarak belirlenmişken, 2022 Türkiye’sinde bu yaşlardaki kişilerin çoğu hala öğrenci…

İşin en enteresan tarafı ise, tüm bu gelişmeler beşeri yeteneklerin etkisiyle ortaya çıkmış. Yani insanoğlunun genetik yapısı eskiden günümüze hiç değişmemiş.

Ancak son teknolojik gelişimlerle birlikte artık insan geni değiştirilebilir hale geldi. ABD başta olmak üzere 17 ülkenin yaptığı insan genom projesi ile insanda ne kadar gen var, her genin kromozom üzerindeki yeri, dolayısıyla her birinin görevi, birbirlerine göre oransal uzaklıkları tespit edilebilmiş. Böylece 350 kalıtsal hastalığın ya tedavisi ya aşısı ya da teşhis yönteminin belirlenebileceği doktorlar tarafında iddia ediliyor.

Düşünsenize bunu olumlu yönde kullanabilirlerse ölümlere sebep olan birçok hastalığa çözüm bulunabilecek. Yani hastalıktan ötürü kimse ölmeyecek.

Anlayacağınız çok kısa bir süre içerisinde insan ömrünün yaşam ortalaması 120 yaş olursa sakın şaşırmayın. Hayata dair yapacağınız planları bunu göz ardı etmeden yapmayın derim ben. 

Editör: TE Bilisim