Yeryüzünde birçok canlı olsa da insanoğlu en farklılarıdır. İnsanoğlunu diğer canlılardan ayıran en büyük özellik ise onun akıl sahibi olmasıdır. 
İnsanoğlunun akıl sahibi olması yine onun kutsal olmasını sağlamış ve bütün canlılar içerisinde üstün varlık olarak kabul edilmiştir. Gerçi bunu kabul eden de yine insanoğlunun kendisidir..
Üstün varlık dediysek de bunu biraz açmak gerekli. Üstün varlık olmasını meydana getiren kimi özellikleri vardır. Bunlar neler olabilir?
İnsanoğlu akıl sahibi olmasından dolayı düşünür, insan düşünür, insan irade sahibidir, insan vicdan sahibidir, insan iyi ve kötü ayrımını belirleyen kişidir, insan doğada karar verendir, insan ahlaki değerlere sahip tek canlıdır…
Bu gibi özelliklerinden dolayı insanlar diğer canlılardan ayrı tutulur..
Kısacası herhangi bir canlı olmak ile insan olmak arasında ciddi bir fark vardır. Üstünlük anlayışı ise bu farktan meydana gelmiştir.
Peki böylesine kutsanan vasıflara sahip insan, bulunduğu sosyal, psikolojik, toplumsal,  ahlaki   durumlarda ve bir fiil yaşamını sürdürdüğü  dünyasında sorunsuz mudur?
Yani insanı insan yapan değerler; aklın, iradenin, iyiliğin ve dolasıyla korkusuz bir hayatın sağlayıcısı olmuş mudur?
Maalesef ki olamamıştır. Çünkü insanoğlu kendisine bahşedilen tüm özellikleri bir şekle evirmiştir.
Mesela ;
Akıl ve vicdan arasındaki bağlantıyı bir çırpıda söküp atmıştır.
İyi ile kötü arasındaki farkı kendi lehine uyarlamıştır.
Ahlaki değerler ile hırsı yahut arzuları arasındaki uyuşmazlığı görmezden gelmiştir.
Yani bir şekilde kılıfına uydurmuştur. Bunu yaparken kimi zaman dini kullanmış, kimi zaman dönemin şartlarını öne sürmüş kimi zaman da savunma mekanizmalarına başvurmuştur.
Sonuç itibari ile insan kendine bir dünya kurmuştur. Hem de savaşların, hırsların, kötülüklerin, sapkınlıkların, doyumsuzlukların, hegomanyanın hakim olduğu bir dünya kurmuştur. Bütün  iradesini   böylesine bir dünya için kullanmıştır. İnsanlıktan çıkmıştır bir nevi. İnsanın insana yapabileceği kötülüğün en üst sınırlarına ulaşmıştır.
İşin en kötü tarafı ise insan bu durumdan mutsuz değildir. Yarattığı bu olumsuzluklardan ders çıkarmak yerine onu adeta daha fazla nasıl büyütebilirim derdindedir. Bugün anlamakta güçlük çektiğimiz olayların bir özetidir insan…

İHA

Editör: TE Bilisim