Birçok sektörü olumsuz anlamda etkilemeye devam eden korona virüs pandemisi özellikle kafe ve restoran işletmecilerine büyük zararlar vermeye devam ediyor. Ankara Karapürçek’te kendi çabaları ile Zeycan Hanımın El Lezzetleri Doğal Ev Yemekleri isimli işletmesini açan kadın girişimci Zeycan Doğan pandemiden dolayı ekonomik sorunlar yaşadığını ifade etti. Bir ay boyunca sadece dükkanının kirasını çıkarmak için çalıştığını beliren Doğan, dükkanın kirasını ödese de faturalarını ödeyememekten yakındı. Doğan, yetkililere seslenerek esnafa yardım talebinde bulundu.

Yaşamı boyunca birçok sorunla karşı karşıya kaldığını ve sonrasında kendi çabaları ile işletmesini açtığını ifade eden Doğan, imkansızlıklardan imkan yarattığını belirtti. Tam işleri yoluna koymuşken pandemiden dolayı yine sorunlarla baş başa kaldığına değinen Doğan işlerinin şu süreçte yok denecek kadar az olduğunu söyledi. Doğan, her şeye rağmen kadınların pes etmemesi gerektiğini ifade etti.

“İŞLETMEMİ ÇOK BÜYÜK ZORLUKLARLA AÇTIM”

45 yaşında ve 3 çocuk annesi olduğunu ifade eden Zeycan Doğan, “İlkokul mezunuyum, babam ‘kız çocukları okur mu’ diyerek beni okutmadı. Sonrasında 18 yaşında evlendim, Çankırı’dan Ankara’ya gelin geldim. Fakat evliliğimde de büyük sıkıntılar yaşadım” dedi.

Kendi işini yapmaya nasıl karar verdiğine ilişkin konuşan Doğan, “Köyde doğup büyüdüğüm için 12 yaşında hamur yoğuruyordum. Yemek yapmayı da ufak yaşlardan beri biliyordum, zaten evde yaptığım yemekler de çok beğeniliyordu. Kendi işimi yapmak da uzun süreden beri aklımda vardı. Eşimin hapse girip çıkması, bizim sürekli parasız kalmamız vs. buna etken oldu. Karapürçek Kadın Eğitim ve Kültür Merkezi’ne girişimcilik kursu olduğunu öğrendim. Kaydımı yaptırdım, kursu bitirdim, kendi projemi hazırladım ve o da KOSGEB tarafından kabul edildi” ifadelerini kullandı.

Kültür merkezinin kendisini cesaretlendirdiğini ve kendi işini yapabileceğini gösterdiğine değinen Doğan, “Bu nokta da Altındağ eski Belediye Başkanı Veysel Tiryaki’nin de katkıları çok oldu” diye konuştu.

Zeycan Hanımın El Lezzetleri Doğal Ev Yemekleri isimli yerini çok büyük zorluklarla açtığına değinen Doğan,  “Tam böyle bir şeyleri yoluna koymaya başlamıştım ki araya pandemi girdi. KOSGEB’e başvurmuştum, başvurum da kabul edilmişti fakat dükkanım için tesisat desteğini KOSGEB’den alamadım. Evimdeki ocağımla yemek yapmaya başladım lokantamda” diyerek pandemide yaşadığı zorluklardan bahsetti.

“İŞLERİMİZ YOK DENECEK KADAR AZ”

Doğan, işlerinin yok denecek kadar az olduğuna dikkat çekerek, “Dükkanımız kira ve aylık kiramız bin lira. Evim de kira… Bütün ay neredeyse sadece dükkanın kirasını çıkarmak için çalışıyoruz. Yaklaşık 700 lira kadar da faturalarımız geliyor. Kimi zaman ay içerisinde faturaların parası çıksa da çoğu zaman faturaları da ödeyemiyorum. Faturalar için sürekli içeriye borçlanıyoruz diyebilirim” dedi.

Şuan sadece dükkanını kapatmamak için mücadele verdiğine değinen Doğan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ben dükkanımı tırnaklarımla açtım desem yeridir, fakat pandemi bizim işlerimiz mahvetti. Şu süreçte gider gelirden daha fazla. İşlerimiz çok kötü gittiği gibi, bu sıra bazı vergilerin de ödemesi vardı. Onlar için de 600 lira ödedim ve bu ay çok zorlandım.”

Bir inşaat firması ile anlaştığını ve onların yemeklerini yaptığını belirten Doğan, bunun dışında başka işinin olmadığını söyledi. Doğan, “Neyse ki oğlum ve kızım da çalışıyor, onların da gelirleri ile ayaktayız şuan” diye konuştu.

Son süreçte esnaf için birçok paket çıkarıldığını fakat destek paketlerinin hiçbirinden yararlanamadığını ifade eden Doğan konuşmasında şunlara değindi: “Çünkü o paketlerden de yararlanmak için belirli bir cironuzun olması gerekiyor. Ben o ciroyu tutturamadığımdan dolayı hiçbir yardım da alamadım. Hala değerlendirme aşamasında gözüküyorum, umuyorum ki oradan olumlu bir cevap alırım. Alacağım en ufak yardım bile bana can suyu olacaktır. Bu ay yardım onaylansa örneğin en azından kiramı ödeyebilirim.”

Türkiye’de birkaç market zincirinin işlerini çok kötü etkilediğine değinen Doğan . Bahsettiğim market zincirlerde gıdadan tutun teknolojiye kadar birçok ürün satılıyor. Zaten şu süreçte bu marketler cirolarını 10’a katladılar belki de. Fakat onlar her ürünü sattığı için esnaflar büyük mağduriyet yaşıyor. Eğer devletimiz esnafa yardım etmek istiyorsa yapacağı ilk şey her dükkanın sadece kendi ürünlerini satmasını sağlamak olacaktır. Benim dükkanım Karapürçek’te. Sırf Karapürçek’te sayamayacağımız kadar o market zincirlerin şubesi var. Bu market zincirler küçük esnafı öldürüyor.

“GELECEĞE KARŞI UMUDUMU ASLA KAYBETMEDİM”

“Ben hep zorluklarla yaşadığım için her ne olursa olsun yine de geleceğe karşı umudumu asla kaybetmedim” diyen Doğan, “İmkânsızlıklardan imkan yaratıyorum, gücüm yettiği sürece de bu böyle gidecek. Yakın zamanda ehliyet kursuna yazıldım, ehliyeti aldıktan sonra araba alarak işlerimi büyütmek istiyorum. Arabam olmadığından 10 kişilik öğle yemeği siparişi götürüyorsam bunu toplu taşıma araçları ile yapıyorum ve çok zor oluyor. Eğer bir araba alırsam işlerimin daha da kolaylayacağını düşünüyorum” dedi.

Kendi işini yapmak isteyen kadınlara da çağrı da buluann Doğan sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı:

“Eğer ki kendi işini yapmak isteyip de cesaret edemeyen kadınlarımız varsa onlara mesajım pes etmemeleri olacaktır. Ben çok zorluklar yaşadım, eşimle aramızda büyük problemler vardı ve yakın zamanda 25 yıllık evliliğimi bitirdim. Çocuklarım ile beraber hayata tutunmaya çalışıyoruz. Ama asla umutsuzluğa düşmedik, çocuklarım da ben de bir gün olsun aldığımız kararlardan dolayı pişmanlık yaşamadık. Ben de benim gibi olan kadınlara asla pes etmemelerini, hayat mücadelesini bırakmamalarını öneriyorum. Çalışkan ve dürüst oldukça hayatta elde edemeyeceğimiz bir şey olmadığını düşünüyorum.”

(Türkan ÇATAL YILDIZ)

Editör: TE Bilisim