İkinci el otomobil piyasası, korona virüs salgını başlangıcından bu yana yüksek bir artış gösterdi. Salgının etkilerinin yavaşlamasıyla, sıfır araç alamayanların ikinci el araçlara yöneldiğini belirten Otomotiv Satış Danışmanı Cihan Ünalmış, “İkinci el otomobil piyasasında pandemi başlangıcından beri devam eden bir dalgalanma söz konusu. Pandemi maalesef bütün dünyayı etkilediği gibi ülkemizi de etkiledi ancak ülkemiz aşı konusunda başarı göstererek mücadeleyi pozitif anlamda sürdürüyor’’ ifadesini kullandı.

Koronavirüs kısıtlamalarının 1 Temmuz itibariyle kaldırılmasıyla özellikle ikinci el otomobil sektöründe hareketlenme beklediklerini dile getiren Otomotiv Satış Danışmanı Cihan Ünalmış, vatandaşları dolandırıcılık vakalarının sıklıkla yaşandığı ikinci el araç sektöründeki en önemli konulardan birisi olan 'change' araçlarla ilgili olarak da uyardı. Ünalmış,  “Araç satın almayı düşünenlerin motor ve şasi numaralarına dikkat etmeleri oldukça önem arz ediyor. Ruhsat bilgisinde yazan plaka, şasi ve motor numarasıyla, aracın somut bilgilerinin birbiriyle çelişmemesi oldukça önemli” açıklamasında bulundu.

“İKİNCİ EL OTOMOTİV PİYASASINDA BİR DALGALANMA SÖZ KONUSU”

Yaşanan korona virüs salgının etkisiyle sıfır araç alamayanların ikinci el araçlara yöneldiğini belirten Otomotiv Satış Danışmanı Cihan Ünalmış, gazetemize şu açıklamalarda bulundu:

“İkinci el otomobil piyasasında pandemi başlangıcından beri devam eden bir dalgalanma söz konusu, bazı aylarda satışlar oldukça iyi seyretse de bazı aylarda neredeyse bir iki araç satışı yapabilen galericiler oldu. Pandemi maalesef bütün dünyayı etkilediği gibi ülkemizi de etkiledi ancak ülkemiz aşı konusunda başarı göstererek mücadeleyi pozitif anlamda iyi sürdürüyor. “

“SIFIR ARAÇ ALABİLECEK BÜTÇEYE SAHİP OLMAYANLAR İKİNCİ ELE YÖNELDİ”

“Bayram öncesi araç satışlarında ciddi bir yoğunluk yaşandı, insanlar izinlerini bayram ile birleştirince çoğu uzun yola çıktı ve araç edinmek için akıllarında bir araç alma fikri var olanlar bu zamanı bekledi. Aslına bakarsanız araç fiyatları eski piyasaya göre yüksek, özellikle sıfır araçlarda fiyat artışı olduğu için ikinci ele de bu artış maalesef yansıdı ve sıfır araç alabilecek bütçeye sahip olmayanlar ikinci ele yöneldi, bunun bir sebebi de dünya genelinde yaşanan pandemi sürecinden dolayı bazı araba üretici firmalar ve araba parçası üretici şirketler üretimi durdurmak zorunda kaldı ve sıfır araç tedarik sorunu yaşandı.

“HER ARACIN BİR ALICISI VARDIR YETER Kİ DÜRÜST DAVRANILSIN”

 Ünalmış: Bayram sonrası ikinci el piyasası biraz durgunlaştı, yılın bu ayları genel olarak insanlar için tatil dönemi olduğundan ve insanlar tatile odaklandıklarından dolayı bu süreci biraz da bu durum destekledi. Piyasa koşullarına göre herkes kendi bütçesine uygun ve eğer kredi kullanacaksa ödeyebileceği şekilde borca girerek araç sahibi olmalı alacağı aracı bir gün satmak isteyeceğini veya model yükseltmek için değiştireceğini düşünerek ona göre belirlemeli. Her aracın bir alıcısı vardır yeter ki dürüst davranılsın.

“ARACI GÖRMEDEN VE EKSPERTİZ YAPTIRMADAN KESİNLİKLE KAPORA VERMEYİN”

İnternet üzerinden ikinci el araç alırken dikkat edilmesi gereken  hususları aktaran Ünalmış, “Beğendiğiniz aracın satıcısı olarak görünen kişi ‘kapora dolandırıcısı’ diye nitelendirilen bir dolandırıcı olabilir ve dahası ilana koyduğu araç kendi aracı bile olmayabilir. Bu tuzağa düşmemek için mutlaka yapılması gereken şey aracı görmeden ve ekspertiz yaptırmadan kesinlikle kapora vermemektir. Bir diğer husus aracı şehir dışında bile olsa yerinde görüp inceleyip öyle almaya karar vermektir. Çünkü beğenilen aracın kusurları resim üzerinde oynama yapılarak kapatılmış olabilir, resimlerde çok güzel görünüp ancak aslında öyle olmayabilir. Ülkemizin neredeyse her ilinde ve hatta çoğu ilçesinde bile oto ekspertiz noktaları var. Araç beğenildiği takdirde bu merkezlere veya yetkili servislere götürülmeli, kontrol ettirilmeli ve kontrolden geçtiğine dair rapor alınmalıdır. Bir diğer önemli ayrıntı alacağınız aracın hasar kaydı, sahiplik süresi, araç tür değişimi vb. bilgilerini Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nden mesaj yoluyla kontrol etmektir. İlla inernet üzerinden yapılan satışlarda değil az önce de aktardığım gibi her satış öncesi ikinci el araç alırken mutlaka ve mutlaka profesyonel ekspertiz firmalarından rapor alınmalıdır. Satarken veya alırken insanlar mağduriyet yaşamamak adına bu işlemi araçlarına yaptırmalılar. Piyasada bazen dolandırıcılık haberleri duyuyoruz örneğin aracın büyük bir kazası olmuş fakat kazalı bölümü kesip o bölümü sağlam olan başka bir hurda araçtan o parçayı alıp ekleme yapıyorlar ve hatasız araç diye satmaya kalkıyorlar. Bu yüzden mutlaka ekspertiz yapılmalı ve o rapor elde tutulmalıdır. Alım satımlar noter huzurunda yapıldığı için zaten oradaki yetkililer alım satımla ilgili bir pürüz olup olmadığını soruyorlar ve eğer varsa zaten çıkıyor satış gerçekleşemiyor, ancak siz yine de araç alırken alacağınız aracın herhangi bir borcu veya rehini var mı diye mutlaka notere gitmeden önce araştırın ve sorun.  Alacağınız aracın hem yakıt, hem bakım ve çıkarabileceği masraflar bakımından mutlaka bütçenize uygun olması önemli. Kullanılan aracın bütçeyi sarsmadan kullanılabiliyor olması en fazla verimin sağlanacağı durumdur.  ” açıklamasında bulundu.

‘’PİYASA KIŞ AYINA NAZARAN DAHA HAREKETLİ’’

İkinci el araç piyasasını sıfır araç piyasası belirler diyen Ünalmış, “Bir aracın sıfır fiyatı artarsa ikinci el fiyatı da artar. İnsanlar araç alırken bunu göz önünde bulundurarak almalılar. Şu anda yaz mevsimindeyiz ve piyasa kışa göre daha hızlı ve bu her zaman böyle olmuştur. Kışa doğru piyasa durgunlaşacağı için araç fiyatlarında bir nebze de olsa düşüş görülebilir ama kesin bir şey demek yanıltıcı olur.” ifadesini kullandı.

(Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER)

Editör: TE Bilisim