Türkiye’nin birçok yerinden Ankara’ya gelen İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğrencileri ve Mezunları, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) bahçesinde düzenledikleri basın açıklaması ile kadro talebinde bulundular. Yaptıkları basın açıklaması ile yetkililere seslenen İİBF’liler, alımların liyakat ilkesine aykırı yapıldığını savundular. AKM bahçesinde toplanan İİBF’lier ellerinde ‘İİBF kadro istiyor’, ‘Sınav bedelleri düşürülsün’, İİBF kamu hizmeti yürütür’, ‘Nerede bir işsiz varsa orada bir İİBF’li vardır’, İİBF kendi sesin ol’ dövizlerini taşıyarak seslerini duyurmaya çalıştılar. Toplanan öğrenciler ve mezunlar adına basın açıklamasını okuyan Murat Güzelli, “Ülkede iş bölümünün ve ilerlemenin etkin ve doğru sonuçlar doğurabilmesi, ancak ekonomik ve mali sistemin güçlü olmasına bağlıdır” dedi. “ÇÖZÜM ODAKLI ÇALIŞMAYA HAZIR VE NAZIRIZ” Ülkenin ve dünyanın içinden geçtiği dönemin farkında olduklarını söyleyen Güzelli, “Farkında olmakla kalmayıp aldığımız eğitim ve öğretimin bizlere sağladığı donanıma sahip, bilimsel yollarla çözüm odaklı çalışmaya hazır ve nazırız. Ülkemizin değerli kolluk kuvvetlerinin, mühendislik kadrolarının, tabiplerinin, öğretmenlerinin ve diğer meslek gruplarının verdikleri hizmetlere minnettarız. Ayrıca, fen edebiyat fakültelerinden mezun olan yuttaşlarımızla işbirliği içinde çalışmak ve yaşamak istiyoruz” diye konuştu. “İŞSİZ KALARAK HARCANMAK İSTEMİYORUZ” ‘Bizler İktisadi İdari Bilimler Fakülte’lileri olarak dünyadaki yüzyıllara sari adaletsizlikleri, sistem değişikliklerini, yaşanan krizleri ve savaşları tarihsel arka planlarıyla daha 1. sınıftaokumaya, öğrenmeye başladık’ diyen Güzelli konuşmasına şu şekilde devam etti: “Dünyanın ve Ülkemizin geleceği için hayallerimiz ve hizmet etme bilincimiz var. Dolayısıyla esnaflık yaparak veya vasıfsız işçi olarak veya işsiz kalarak harcanmak istemiyoruz ve aldığımız eğitimle hak ettiğimiz kadrolara yerleşmek, yerleştirilmek istiyoruz. Emek vermekten, çalışmaktan kaçan insanlar olduğumuz için değil, rasyonel bir iş bölümünün ne demek olduğunu hocalarımız bize öğrettiği için devlet kadrolarına talibiz. Hep birlikte sorunları aşmak, ihaneti aşmak, büyümek, ilerlemek ve dünyadaki nitelikli İktisadi İdari Bilimler Fakülte’lerinden daha az nitelikli olmayan okullarımıza ve bize harcanan onca emek zamana, mali kaynağa karşılık devletimize olan borcumuzu ödemek istiyoruz. Aynı zamanda çocuklarımızı ahlaklı ve iyi bir yurttaş olarak yetiştirebilmek için kadro istiyoruz.” TALEPLER Güzelli, Cumhurbaşkanımızdan ve diğer tüm yöneticilerimizden taleplerimiz şunlardır dedi;

  1. Mevcut kadrolarda emekliliğe teşviklerle ve yeni kadrolar ile bizlere kadro açılmasını talep ediyoruz.
  2. İktisadi İdari Bilimler Fakültesi mezunları için kamuya alımların belli bir plan dahilinde her yıl düzenli olarak yapılmasını talep ediyoruz.
  3. Kamu Personeli Seçme Sınavı sonrası açılan kurum sınavlarının ve mülakatların daha şeffaf ve sonuçlarının detaylarının ulaşılabilir olmasını talep ediyoruz.
  4. Kurum sınavlarının ve mülakat süreçlerinin sürelerinin haddinden fazla uzamaması ve belli bir planlama dahilinde olmasını talep ediyoruz.
  5. Kurum sınavlarının yapılacağı ve sonuçlarının açıklanacağı tarihlerin yılın başında belirli bir takvime bağlanmasını talep ediyoruz.
  6. Ülkemizde yaşam süresinin uzamasına paralel olarak emeklilik yaşının giderek artması nedeniyle İktisadi İdari Bilimler Fakültesi için açılan kadrolarda yaş sınırlamasının yeniden ele alınmasını talep ediyoruz.
  7. Kamu Personeli Seçme Sınavı ve Kurum Sınavlarının bedellerinin, bizlerin hali hazırda işsiz olan bireyler olduğumuz hatırlanarak kabul edilebilir bir miktara indirilmesini, hatta bu sınavların bedelsiz yapılmasını talep ediyoruz.
  8. Çoğu kurum sınavlarının bir kaç büyük şehirde yapılması nedeniyle katlandığımız ulaşım, konaklama ve diğer maliyetler nedeniyle sınav yapılacak merkezlerin çoğaltılmasını talep ediyoruz.
  9. Kurum sınavlarında referansı yüksek olanların gözetildiği söylentisinin kalbimizi acıttığını, sizlere olan güvenimizi sarstığını bilmenizi ve bu nedenle bir an önce bu söylentilerin yalanlanması ve şeffaflıkla, hakkaniyetle ve liyakat ilkelerine göre kadroların oluşturulduğuna olan inancımızın pekiştirilmesini talep ediyoruz.
  10. Özellikle son yıllarda sayıları artan, merkezi atama kapsamından çıkarılan ve açıktan alımlarla doldurulan 4001 kodlu kadroların tekrar merkezi atama kapsamına alınmasını talep ediyoruz.
  11. Özellikle hakimlik, kaymakamlık ve müfettişlik kadrolarında ülkemizin gelişmişlik seviyesine yakışır şekilde kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasını, bu eşitlik sağlanana kadar da pozitif ayrımcılığın gözetilmesini talep ediyoruz.
  12. İyi ve mutlu bir anne olmanın, ancak iyi bir yurttaş olarak eğitim ve iş sahibi bir birey olarak mümkün olduğunun ilgililere hatırlatılmasını, daha önce bu konuda talihsiz açıklamalar yapmış olan yetkililerin söylemlerini tekzip etmelerini talep ediyoruz.
  13. Ve son olarak sesimize ses, sözümüze söz verilmesini talep ediyoruz.
Yapılan basın açıklaması okunan taleplerden sonra sona erdi. (Haber- Fotoğraf / Kadir GÜRHAN)
Editör: TE Bilisim