Yaşanan korona virüs salgınını fırsata çevirerek boş zamanlarında örgü işine başlayan tasarımcı Elif Batı, hobisini mesleğe dönüştürdü. Hayata geçirdiği ürünleri sosyal medya hesabından satışa sunan kadın girşimci,‘’Pandemi dönemi benim için bir  fırsat oldu videolar izledim araştırmalar yaptım, kendimi geliştirdim ürün çeşitliliğimi artırdım .Salgın sürecinde insanlar online alışverişe yöneldi dolayısıyla  e – ticaret de ivme kazandı” ifadesini kullandı.

  Başkent Ankara’da yaşayan Elif Batı, hobi olarak başladığı el işini zamanla gelir kapısına çevirerek  kendi tasarladığı yastık, oyuncak ve anahtarlık gibi hediyelik eşya ürünlerini müşterilerle buluşturuyor. Gazetemize açıklamalarda bulunan tasarımcı, yeteneğini daha da geliştirerek ileride kendi atölyesini açmayı planlıyor.

Hobisini mesleğe dönüştürme hikâyesini gazetemiz okurlarıyla paylaşan tasarımcı Elif Batı,“11 Nisan 1990 Ankara doğumluyum. Karadeniz Teknik Üniversitesi İktisat mezunuyum aynı zamanda Anadolu Üniversitesi Havacılık yönetimi 2. Sınıf öğrencisiyim. Önceden boş zamanlarımda ya da canım sıkıldığında örgü ile vakit geçiriyordum hem kafam dağılıyor hem de eğleniyordum bir anlamda terapi gibi oluyordu.. Pandemi nedeniyle evde daha çok vakit geçirmeye başlayınca kendimi bu konuda daha da geliştirme  fırsatı buldum ve  bu güzel eğlenceli hobiyi neden işe çevirmiyorum dedim ve ilk adımı attım ailem de her zaman bana destek oldu her zaman arkamda durdu bu işe girmek istiyorum dediğimde  beni sonuna kadar desteklediler.”

“SALGINDA ARTA KALAN BOŞ VAKTİMİ FIRSATA ÇEVİRDİM”

“ Pandemi dönemi benim için bir fırsat oldu videolar izledim, araştırmalar yaptım neyi nasıl daha iyi daha kullanışlı yapabilirim diye çabaladım ve kendimi geliştirdim ürün çeşitliliğimi artırdım. Punch nakışı kırlent, punch oyuncak, punch toka , tuval üzerine punch nakış, örgü kalemlik ayıcık bebek eldiven atkı vb. birçok ürün ortaya çıkardım örgü bebeklerime yeni modeller ekledim farklı anahtarlık seçenekleri , kalem kılıfları , örgü cüzdanlar yaptım renklerin güzelliklerini kullanarak çok güzel ürünler ortaya koyduğumu düşünüyorum bir ürüne başladığım zaman o ürün ortaya çıkmaya başladıkça elimden bırakasın gelmiyor biter bitmez hemen aklıma başka bir fikir geliyor ve hemen yenisini başlıyorum. Çevremdeki insanlardan olumlu geri dönüşler almak beni oldukça motive etti. Arkadaşlarım ve yakın çevrem yaptığım işleri çok beğendi. Ben de çevremdekilerin desteğiyle ürettiğim hediyelik eşyalardan para kazanmak istedim. Hobim işe dönüştü. El işini ticarete çevirdim diyebilirim. Ekmek paramı el sanatlarından kazanıyorum.  Özellikle örgü bebekler son yıllarda çok talep görüyor. En çok talep gören tasarım ürünümün yastık olduğunu söyleyebilirim. 

“YAPMIŞ OLDUĞUM EL ÖRGÜSÜ OYUNCAKLAR ÇOCUKLARIN UYKU ARKADAŞI OLUYOR”

Ortaya çıkardığı ürünleri sosyal medya hesabında paylaşan tasarımcı Elif Batı, “Ürünlerimi instagram üzerinden satışa sunuyorum ayrıca yapılan festivalllere katılıyorum. Ortaya çıkardığım ürünleri-bebekleri kırlentleri kaliteli iplerden yapıyorum, ürünlerim yıkanabilir özellikte oldukları için anne ve babalar güvenle çocuklarına ya da kendilerine hediye alıyorlar. Hazır oyuncakların çoğunda kanserojen madd olduğu söyleniyor ya da bazı  oyuncakların küçük parçaları çocukların ağzına burnuna kaçabiliyor ama benim yapmış olduğum bebeklerde böyle bir sorun ve tehlike  söz konusu değil. Anne ve babalar güvenle çocuklarına  örmüş olduğum oyuncakları verebiliyor. Örgü bebek oyuncaklarım yumuşacık bu nedenle çocuklar ürünleri ellerine aldıklarında onları çok seviyor ayrılmak istemiyorlar uyku arkadaşı olarak da kullanıyorlar. Ayrıca kapı süsleri, bardak altlıkları gibi kullanılabilir hediyelik eşya ürünleri tasarlıyorum. Kaliteli malzeme kullandığım için ürünler uzun süre kullanışlı ve dayanıklı oluyor. Mesela örgü bebekler makinede yıkanabilir. Aslında ürettiğim ürünlerin hepsi yıkanabilir ürünler.  Müşteriler bu anlamda herhangi bir sıkıntı yaşamaz’’ ifadesini kullandı.

 “PANDEMİDE E-TİCARET İVME KAZANDI”

 Pandemide vatandaşların internet alış verişine daha çok yöneldiğini  dile getiren Batı, “Salgın nedeniyle günlerimizi evlerimizde geçiriyoruz. Salgın sürecinde insanlar online alışverişe yöneldi. Bu süreçte e – ticaret ivme kazandı. Ben de bu salgın sürecinde olabildiğince üreterek geçirdim’’ dedi.

“ İLERİDE WORKSHOPLAR GERÇEKLEŞTİRİP BU KONUDA GİRİŞİMDE BULUNMAK İSTEYEN KADINLARA YARDIMCI OLMAYI ÇOK İSTERİM ”

Korona virüs salgını son bulduktan sonra proje ve çalışmalarına kaldığı yerden devam edeceğini dile getiren Elif Batı, “ Pandemi dönemi bitikten sonra bir dükkan açıp kendimi daha da geliştirerek bu alanda ilerlemeyi planlıyorum istek olursa workshop yapıp bu konuda girişimde bulunmak isteyen kadınlara yardımcı olmayı çok isterim bu işi herkese öneriyorum çünkü o kadar eğlenceli ki bir şeyler yaptıkça ürünler ortaya çıktıkça eğleniyor ve tekrar tekrar yapmak istiyorsunuz. Üretmekten ve farklı tasarımlar ortaya çıkarmaktan aşırı keyif alıyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

(Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER)

Editör: TE Bilisim