"Yüzüklerin Efendisi filminin devamı niteliğindeki Hobbit serisinin ilk filmi 2012 yılında gösterime girdi. ABD ve Yeni Zelanda ortak yapımı olan filmin yönetmen koltuğunda serinin diğer filmlerini de yöneten Peter Jackson oturuyor. Büyük bir izleyici kitlesi olan Hobbit serisinin isimlerini, izlenme sırası konuları listelediğimizde: 

Hobbit Serisi Filmleri ve İsimleri

1- The Hobbit: An Unexpected Journey:

 Hobbit: Beklenmedik Yolculuk

2- The Hobbit: The Desolation of Smaug

 Hobbit: Smaug'un Çorak Toprakları

3- The Hobbit: The Battle of the Five Armies

 Hobbit: Beş Ordunun Savaşı

İngiliz dil bilimci, yazar J. R. R. Tolkien tarafından yazılan Hobbit serisi; kurgusal(fantastik) bir roman türü. Fantastik film sevenleri büyülü bir dünyaya davet eden Hobbit serisi, hem görsel efektleri hem de özgün senaryosuyla izleyicilerden tam not aldı. Türkiye'deki sinemalarda kapalı gişe oynayan seri, Yüzüklerin Efendisi kadar büyük ilgi gördü.

Romanlarda, e Hobbit adı verilen bir ırkı anlatır. Romandan daha çok bu romandan uyarlanarak çekilen fantastik dizi dolayısıyla bütün dünyanın gündemine geldi.  2012, 2013, 2014..devam edegelen serileri yapıldı. 

Dünın büyük bir ilgi ile izlediği, popüler edebiyat ürünü olun serinin çocuklarımızı, gençlerimizi, hatta büyüklerimizi bu konuyu fazlasıyla izledik, öğrendik.

21.yüzyıl popüler kültüre ait edebiyat ve sanat ürünlerinin  kitleler üzerindeki etkileşimi hakkında araştırmalar yapan bilim insanları Hobbit serisi hakkınnda yüzlerce yorum yazdı, inceledi.

Siva’ta başka bir noktaya daha taşınmış. 

Anadolu Türk tarihinin Türkiye Cumhuriyeti”nin kuruluş tarihinde, kaderinde ile önemli bir yere sahip, Sivas Kongresine ev sahipliği yapmış, Anadolu”nun şirin şehrii Sivas’ımızda, “Büyük bir proje” olarak , “Hobbitler Köyü” yapılmış. Bunu duyunca “Kan beynime sıçramadı” desem yalan olur.

Sivas’ta Kurtuluş Savaşı ve Millî Mücadeleye ev sahipliği yapmış Türk şehrimizde,  bu konuları ele alan sanat ve edebiyat ürünleri yok iken ve var olanlar henüz işlenmemişken “Hobbitler Köyü” bizim neyimize?

 Kurtuluş Savaşı ve Millî Mücadele konularında yazılan pek çok farklı romanımız, destansı hikayemiz, şiirimizi benzer  projelerle, çalışmalarla günümüze taşımak en temel görevimiz iken “Hobbitler Köyü” ile ne alakamız olabilir?

 Milli Mücadele kahramanlarımızın anlatan filmler, gerçek ve destansı hikâyelerimizi çocuklarımıza, gençlerimize neden anlatma ihtiyacı duymaz da el alemin popüler kültür malzemelerine malzeme olup, onlara para kazandırır. 

Kurtuluş Savaşını,  kahramanlarımızı anlatan projeler hazırlamak yerine kültür emperyalizminin maşası olmak için proje yapıyoruz.  İngiliz edebiyatına diline, kültürüne hizmet ediyoruz.

“Hobbitler”e özenmek yerine Dünya edebiyatına girmiş yazarlarımızın, sanatçılarımızın, Türk dünyası yazarları, şairlerinin eserlerinin, destanlarının, destan kahramanlarımızın konu edildiği “Köy” projelerimiz neden gündeme gelmiyor?

Binlerce yıllık Türk kültürü, Türk değerleri, Cumhuriyet değerleri ve Atatürk başta olmak üzere Cumhuriyetimizin bütün kahramanları “Hobbit” kahramanlarından daha az mı değerli?

Editör: TE Bilisim