Hitit Güneş Kursu Anıtı, 1978 yılında Heykeltıraş Nusret Suman tarafından yapılan ve Sıhhiye Meydanı'na konulan anıt. Alacahöyük'teki kazılarda ele geçirilmiş bir Hatti eserinin kopyasıdır. 1973'te Belediye Başkanı Vedat Dalokay tarafından şehrin sembolü hâline getirilmiştir. Hatti krallarının mezarlarından çıkan Hitit Güneş Kursu örnekleri Anadolu Medeniyetleri Müzesinde görülebilir. Hitit Güneş Kursu Anıtı, Anadolu Sigorta tarafından 1977 yılında Ankara halkına armağan edilmiştir.

Anadolu’nun en eski uygarlığı olan Hattilerin kralları öldükleri zaman güneş kursu ve benzeri 4-5 sembolle birlikte gömülmekteydi. Bu sembollerden birisi de bugün 'Hitit Güneşi' diye adlandırılanıydı. Sembolü Hattilerden sonra Hititler de kullandı. Sembolün örnekleri Çorum Alacahöyük’te bulundu. Ankara’nın Sıhhiye Meydanı’nda yapılmış olan 'geyik figürlü güneş kursu anıtı' yine Alacahöyük'teki kazılarda ele geçirilmiş bir Hatti eserinin kopyasıdır. Heykel, doğanın çoğalmasını, üremesini, özgürlüğü ve barışı simgeliyor.

Hatti Uygarlığı, Anadolu’nun bilinen en eski uygarlığı. MÖ 2500-2000 yılları arasında yaşamışlardır. Güçlü din, töre, mitoloji ve sanat kültürleriyle Anadolu’daki birçok halkı etkilemeyi başarmışlardır. Hattiler’den etkilenen bu uygarlıklardan biri de Hititler’dir. Öyle ki hepimizin Hitit Güneşi olarak bildiği Hitit Uygarlığı’nın simgesi esasen Hattiler’in eseridir.

Hitit Güneşi’nin dairesel biçimi Güneş’i simgeler. Bazılarında ses çıkarması amacıyla çeşitli sallanan objeler bulunur. Kimilerinde kuş, kimilerinde ağaç, kimilerinde ise geyik vardır. Kuş ve ağaç üremenin, geyik ise barışın timsalidir. Tunçtan yapılan Hitit Güneşleri ahşap asaların üzerine takılıp dini törenlerde kullanılırdı. Tören sonunda ise kral mezarlarına hediye olarak bırakılırdı. Alacahöyük’te yapılan kazılarda çokça Hitit Güneşi örneği bulunmuştur. Bunlar Anadolu Medeniyetleri Müzesinde sergilenmektedir. Hitit güneşi, 1995 yılına kadar da Ankara Büyükşehir Belediyesinin simgesi olmuştur. 1995 yılında belediye meclisinde alınan kararla simge değiştirilmiştir. Anıtın çevresi ise zamanla yollarla çevrilmiştir.

Editör: TE Bilisim