Tarihte bugün II. Dünya Savaşı sonrasının en önemli Japon mimarlarından biri olan Hiroşima’nın mimarı Kenzo Tange’nin 1913 yılında doğduğu gün. Kenzo Tange bir keresinde 'mimarlığın insan kalbine hitap eden bir şeye sahip olması gerektiğini' demişti. Kenzo Tange, kendi ülkesinde olduğu kadar dünyanın dört bir yanında binalar tasarlayan bir Japon mimardı. Geleneksel Japon mimarisini modern mimari ilkeleriyle karıştırdı. En iyi eseri Tokyo Büyükşehir Hükümet Binası, St. Mary Katedrali ve Hiroşima Barış Anıtı Müzesi'ydi. Yaşamı boyunca Pritzker Mimarlık Ödülü'nü, AIA'dan Altın Madalyayı ve diğer birçok ödülü kazandı.

Kenzo Tange, 4 Eylül 1913'te Japonya'nın Osaka şehrinde doğdu. O ve ailesi, anakara kıyılarındaki bir ada olan Şikoku'ya yerleşene kadar uzun yıllar Japonya ve Çin arasında seyahat etti. Tange lisede mimariyle ilgilenmeye başladı ama iyi bir matematik öğrencisi değildi, bu yüzden üniversiteye girebilmek için çok çalışmak zorunda kaldı. 1935'te Tange Tokyo Üniversitesi'nde mimarlık programına kabul edildi. Çalışmaları sırasında, modernist hareketi kurmasıyla tanınan ünlü bir İsviçreli mimar olan Le Corbusier'den ilham aldı.

1949'da Hiroşima Barış Merkezi ve Anıt Parkı'nın tasarımı için bir mimari yarışmaya girdi ve kazandı. Buradan, II. Dünya Savaşı'nın yıkımından sonra Japonya'nın yeniden inşasında ayrılmaz bir bileşen haline geldi. 1950 ve 1960 yılları arasında Tange, Kagawa Valiliği Hükümet Binası ve Kurashiki Belediye Binası'nı tasarladı. 

Kenzo Tange, Japonya'daki modernizm hareketinin baş mimarıydı. Tange, Japonya'nın geleneksel mimarisini göz ardı etmedi ve genellikle tasarımlarında geleneksel ve modern olanı bir araya getirmeye dikkat etti. Tüm projelerinde Tange'nin dile getirdiği yinelenen bir tema var: Mimarlık insan kalbine hitap eden bir şeye sahip olmalı, ancak o zaman bile temel formlar, mekânlar ve görünüşler mantıklı olmalı.” Kenzo Tange, mimarlık pratiğine ek olarak, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde misafir profesör ve Harvard, Yale, Princeton, Washington Üniversitesi, Illinois Teknoloji Enstitüsü, Berkeley'deki California Üniversitesi ve Üniversitelerde öğretim görevlisi olarak çalıştı.

Editör: TE Bilisim