Tarihte bugün 1962’ de Alman şair ve yazar Hermann Hesse’nin ölüm yıl dönümü.  Bireyin ruhsal gelişimine yaptığı vurguyla tanınan Hesse'nin çalışmalarının temaları büyük ölçüde kendi yaşamına yansır. Hesse, kendi zamanında, özellikle Almanya'da popüler olsa da, 1960'ların karşı kültür hareketi sırasında dünya çapında büyük ölçüde etkili oldu ve şu anda 20. yüzyılın en çok tercüme edilen Avrupalı ​​yazarlarından biri.

Hesse,  ebeveynlerinin kurallarına ve beklentilerine uymayı reddederek, ebeveynleri için inatçı ve zor bir çocuktu. Hesse mükemmel bir öğrenciyken dik başlı, dürtüsel, aşırı duyarlı ve bağımsızdı. Tanrı ile kişisel ilişkiyi ve bireyin dindarlığını ve erdemini vurgulayan bir Lutheran Hristiyanlığı dalı olan Pietist olarak yetiştirildi. 

1891'de öğrencilerin manastırda yaşadığı ve okuduğu Maulbronn Manastırı'nın İlahiyat Fakültesi'ne girdi. Orada, Latince ve Yunanca çevirilerden hoşlandığını ve akademik olarak oldukça başarılı olduğunu kabul ettiği bir yıl sonra, Hesse ilahiyat okulundan kaçtı ve bir gün sonra hem okulu hem de aileyi şaşırttı. Böylece, ergen Hesse'nin birden fazla kuruma gönderildiği çalkantılı bir zihinsel sağlık dönemi başladı. Bir noktada, bir tabanca satın aldı ve o gün daha sonra geri dönmesine rağmen bir intihar notu bırakarak ortadan kayboldu. Bu süre zarfında, ailesiyle ciddi çatışmalar yaşadı. Mektupları onlara, dinlerine, kurumlarına ve otoritelerine karşı korkup fiziksel hastalıklara ve depresyona girdiğini gösteriyor.

Birkaç küçük eser yazdıktan sonra, Hesse 1904'te Alman Romantizm geleneğinde yazılmış çok popüler bir kitap olan Peter Camenzind'in yayınlanmasıyla tanınmış edebi başarı elde etti. Hessen'in ikinci başarılı romanı Unterm Rad ( Tekerleğin Altında ), 1906'da yayınlandı, onu 1910'da Gertrud ve 1914'te Rosshalde izledi . Son eser, mizaç sanatçısı ve karısının kötü durumunu güçlü bir şekilde tasvir ediyor. Hesse'nin kendisi, yazılarının her birinin bir anlamda manevi bir otobiyografi olduğunu söyledi. Demian'ın "sürü içgüdüsü" ve "kitlesel ahlak"ı sorgulayan Nietzscheci görüşünden , fütürist Cam Boncuk Oyunu'nda ( Magister) tasvir edildiği gibi başka bir kişinin daha yüksek bir varoluş düzeyine ulaşmasına yardım etme uğruna bireysel fedakârlık kavramına kadar…

Editör: TE Bilisim