ÖZEL HABER:Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER

Müzisyen Eda Kocatürk önderliğinde başlayan ve bir grup konservatuvar öğrencisi ve mezunu müzisyenlerin destek verdiği "Her Mama Bir Nota" projesi, sokak hayvanlarına umut oluyor. Projede mama ücreti karşılığında ders almak isteyenlere gönüllü eğitmenler tarafından müzik dersleri verilirken bir ders ücreti, 15 kilo kedi veya köpek maması fiyatına göre belirleniyor.

İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Klasik Gitar Bölümü mezunu Eda Kocatürk tarafından geliştirilen, sürdürülebilir sosyal sorumluluk projesi olan ‘Her mama bir nota’ projesi müzik enstrümanı derslerinden elde edilen gelirle sokak hayvanlarına barınma, beslenme ve tedavi desteği sağlıyor. Projenin detaylarını gazetemiz okurlarına aktaran Kocatürk, “Her dersimizi  yaptığımızda bir yerlerde, bir dostumuzun karnının doyduğunu ve tedavisinin yapıldığını bilmek, buna küçücük bile olsa katkı sağlayabilmek hepimiz için çok büyük bir mutluluk!” ifadesine yer veriyor.

‘’EĞİTİM VE SEVGİ EVDE, AİLEYLE BİRLİKTE BAŞLAR’’

Merhabalar öncelikle sizi daha yakından tanıyabilir miyiz? KimdirEda Kocatürk?

Merhaba, ben Eda Kocatürk, 1995 yılında İstanbul’da doğdum, 9 yaşında klasik gitar çalmaya başladım ve hayatımın ilerleyen döneminde bu hobime daha fazla vakit ayırmak istediğimi fark ettim. Uzunca bir hazırlık aşamasından sonra Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde bir süre klasik gitar bölümünde okudum, sonrasında her zaman çok istediğim ve çok sevdiğim okulum, İstanbul Üniversitesi devlet konservatuvarında klasik gitar bölümünü kazandım ve bu yıl mezun oldum. Uzun süredir klasik gitar, ukulele, oda müziği ve müzik teorisi dersleri veriyorum. Hayvanları çok seviyorum ve onlar için her zaman elimden geleni yapmaya çalışıyorum, çevremdeki patili dostlarımızı ailemle birlikte besliyoruz ve hayatlarını iyileştirmeye çalışıyoruz. Eğitim ve sevgi evde, aileyle birlikte başlar, kişinin kendi çabalarıyla büyür ve gelişir. Hayata geliş amacımın hayvanlara bir şekilde destek olmak olduğunu düşünüyorum. Bireysel çabalarımın yanı sıra birçok kez barınaklardaki yaşam alanlarını düzenlemede ve dostlarımız için kulübe yapımlarında gönüllü olarak yer aldım.

“DERS ÜCRETLERİMİZİ 15 KG KURU MAMA FİYATLARINA GÖRE BELİRLİYORUZ”

Bize Her Mama Bir Nota projesinden bahsedebilir  misiniz? Bu projeyi nasıl ve ne zaman hayata geçirdiniz? Projeniz tam olarak nasıl bir sistemle yürümektedir?

Hermamabirnota hem müzik hem de hayvan severler için geliştirilmiş sürdürülebilir bir sosyal sorumluluk projesidir. Çok küçük yaşlarımdan beri ailemle birlikte çevremizdeki patili dostlarımızı elimizden geldiğince besliyoruz, son zamanlarda pandemi nedeniyle yaşanan talihsiz olaylarla birlikte dostlarımız daha da muhtaç hale geldi. İnsanlar evlere kapandı ve buna bağlı olarak da hayvanların “yiyecek bulma şansları” daha da azaldı. Artık besleme yaparken ne kadar aç olduklarını görmeye dayanamamaya başladım, geceleri uyuyamadım. Bir sabah kalktığımda böyle bir proje başlatmanın faydalı olacağını düşündüm. Daha öncelerinde de acaba konser mi yapsak, yardım toplasak diye çokça düşünmüş ve maalesef aklımdakileri hayata geçirememiştim. Temel ihtiyaçları karşılama odaklı olacağından zaten tek başına bir konser yetmeyecekti. Sürekliliği olan bir çözüm bulmalıydım ve neyse ki buldum sanırım.

Projemiz kapsamında çevrimiçi müzik enstrümanı, dans ve vokal eğitimleri veriyoruz, zaman zaman ustalık sınıfları ve seminerler düzenliyoruz, ders ücretlerimizi 15 kg kuru mama fiyatlarına göre belirliyoruz. Gelen ders ücretlerini sokaklarda yaşayan patili dostlarımızın beslenme, barınma ve tedavi ihtiyaçlarını karşılamak için kullanıyoruz, bir de mama kumbaramız var, öğrencilerimiz dilerlerse ders ücretlerimize denk miktarda mama göndererek de ödeme yapabiliyor. 30 dakika, 45 dakika ve 60 dakikalık ders seçeneklerimiz mevcut. Hermamabirnota projemiz kapsamında ders veren tüm eğitmenlerimiz konservatuvar son sınıf öğrencisi veya mezunu gönüllü gençlerden oluşmaktadır. Eğitim kalitemizi standart bir şekilde sunmak istediğimizden kriterlerimizi sıkı tutuyoruz. Amacımız sadece hayvanlara destek olsun diye bağış toplamak değil, aynı zamanda kaliteli eğitim vermek. Öğrenci kitlemiz genellikle çocuklar ve gençler olduğundan, önümüzdeki neslin hayvan ve müzik sevgisiyle yetişmesini sağlamak da projemizin önemli detaylarındandır.

Her eğitmenimizin bir öğrencilik kontenjanı bulunmakta ve şu anda 36 kişilik bir gönüllü eğitmen kadromuz bulunmaktadır. Aynı anda iki veya daha fazla kişiye ders verebilecek eğitmenlerimize de küçük bir miktar ödeme yapıyoruz, salgın nedeniyle müzisyenler de çok zor durumdalar, böylece onlara da küçük bir destek sağlamış oluyoruz.

Gerekli imkânlar oluştuğu takdirde yüz yüze dersler de yapıyoruz. İlerleyen dönemler için planladığımız birkaç atölyemiz olacak. Katılmayı düşünenleri bizi takip etmeye davet ediyorum.Ders alınabilecek diğer her yerden en büyük farkımız eğitim kalitemiz ve bizden alınan eğitimlerin, patili dostlarımıza yaşam desteğine dönüşmesidir.

Barınma, beslenme ve tedavi desteklerini öncelikli olarak yerleşim alanları dışında hayatlarını sürdüren dostlarımıza ulaştırmaya çalışıyoruz. Türkiye’nin dört bir yanındaki gönüllülerle sürekli iletişim halindeyiz, onlar sayesinde birçok patili cana ulaşıyor ve bir öğün de olsa beslenmelerini sağlıyoruz.

 Her dersimizi yaptığımızda bir yerlerde, bir dostumuzun karnının doyduğunu ve tedavisinin yapıldığını bilmek, buna küçücük bile olsa katkı sağlayabilmek hepimiz için çok büyük bir mutluluk!

Proje kapsamında bu güne kadar minik dostlarımıza ne kadarlık bir yardım toplandı? Her Mama Bir Nota Projesine gönüllü olmak isteyenlere nasıl bir çağrıda bulunursunuz?

Projemizi hayata geçireli neredeyse bir yıl olacak ve şu ana kadar 3118 kg mama alındı ve dağıtıldı; 38.873 TL barınma ve tedavi desteği sağlandı. Her geçen gün bu sayıları arttırmaya çalışıyoruz. Kağıt üstünde, tüm bunlar bir rakamdan ibaret olsa da; yapılanlar birçok cana, gönüllüye ve bizlere çok büyük bir umut, mutluluk kaynağı oldu.

Projemize; gönüllü olarak ders almak isteyen, ders vermek isteyen veya sosyal medya, tasarım, yönetim ekibimize katılmak isteyen; disiplinli, sorumluluk sahibi herkesi davet ediyoruz. Ben en başından beri bu projeyi işimden ayırmadım, işimle ne kadar ilgili ve dikkatliysem projeyi de aynı şekilde devam ettirmeye çalıştım, katılacak kişilerde de aynı özveriyi görmeyi umuyorum.Biz kendi maddi kaynaklarını kendi oluşturan bir proje ekibiyiz, şu ana kadar yapılmış olanların tamamı ekibimizin disiplini ve özverisi sayesinde yapılmıştır.

Aylardır bize kapısını açan Toplum Gönüllüleri Vakfı ile birlikte yola devam etmekteyiz, TOG sorumlu ekibine bize olan destekleri için çok teşekkür ederiz. Toplum Gönüllüleri Vakfı 133’ten fazla üniversitedeki gençlik topluluklarıyla birlikte çalışan ve gençlerin gördükleri sorunların çözümüne yönelik birçok farklı alanda sosyal sorumluluk projeleri yapmalarını destekleyen bir vakıftır.

Ayrıca projemiz için her türlü desteğe ve yeniliğe her zaman açık olduğumuzu belirtmek istiyorum. Bizimle birlikte özverili olarak projede yer alacak herkese kapımız açık. Sosyal medya adresimizden kendilerini tanıtarak ve neler yapabileceklerini aktararak bizimle iletişime geçebilirler.

Bu projeyi hayata geçirdikten sonra yaşamınızda ne gibi değişimler oldu? Faydalı bir işe imza atmak ve insanlara bir şeyler öğreterek minik dostlara katkıda bulunmak nasıl bir duygu?

Başlattığım günden bu yana hayatım “hermamabirnota projesi” oldu diyebilirim, sürekli olarak nasıl daha fazla destek sağlayabiliriz, hem hayvanlara hem de insanlara nasıl bir katkı sağlayabiliriz diye düşünür oldum, olduk. Her gün “iyi ki başlamışız” dediğim ve hep de böyle düşüneceğim bir proje. Tarif edilemez bir mutluluk ve huzur sağlıyor, bu kadar büyük rakamları hayal bile etmemiştim ilk zamanlarda, hatta sanırım olmayacak diye düşünüp vazgeçmeye yaklaştığım zamanlar da oldu. Ama her seferinde beni projeye çok daha bağlayacak, çok güzel gelişmeler yaşadım. Ben projeyi bırakmak istesem de o beni bırakmaz diye düşünüyorum artık.  Hayatta olduğum ve sağlığım elverdiği sürece bunu sürdürmeye devam edeceğim. Hep birlikte sevdiğimiz işi yaparken diğer sevdiklerimize yardım etmiş oluyoruz, ayrıca yardım edilmesini de sağlıyoruz!

 Bir diğer eklemek istediğim konu ise mama fiyatları..Sokaktaki canlarımız zaten çok kötü durumdalar, daha da kötü hale gelmeye başladı her şey. Besleme yapan gönüllüler de, onlara destek olan biz ve diğer gönüllüler de artık ihtiyaçlara yetişemiyoruz.  Gereğinin yapılacağını biliyorum ama umarım çok geç olmadan yapılır.Onların yaşamlarına destek olmak bir lütuf değil, aksine gerekliliktir. Yaşam alanlarını küçültmeye her geçen gün devam ediyor ve özgürlüklerini, yaşamlarını sınırlıyoruz.

Son olarak benim sormayı unuttuğum sizin eklemek istediğiniz herhangi bir konu var mıdır?

Tüm okuyanlardan hermamabirnota projemizi çevresiyle paylaşmasını rica ediyorum, bir kişiye bile ulaşmamız büyük bir şans elde etmemizi sağlıyor. Siz belki müzik enstrümanı ya da dans dersi almak istemeyebilirsiniz fakat ders almak, destek olmak isteyen bir kişiye ulaştığımızda birçok patili dostumuz için yaşamını sürdürme şansı elde etmiş olacağız. Herkesten konuya hassasiyet göstermesini rica ediyorum.

Küçük meblağlar kumbarada birikir ve dostlarımıza büyük bir desteğe dönüşür. Gazetenizde bize, patili dostlarımıza, projemize yer verdiğiniz için çok teşekkür ederim.

Eğitmenlerin proje hakkındaki görüşleri;

Klasik gitar eğitmeni-Taha KARAKOÇ
''Projeyi görür görmez çok beğendim ve bu projede yer almak istedim. Sokaktaki dostlarımıza mama ve tedavi yardımını amaçlayan bu proje sayesinde, ilk defa gönüllü gitar öğretmenliği deneyiminde bulunmanın mutluluğunu yaşıyorum. 
İçerisinde bulunduğum Her Mama Bir Nota projesinin eğitmen kadrosu, konservatuvar mezunlarından oluşmaktadır. Bu bakımdan oldukça kaliteli bir ekibe sahip olduğumuzu düşünüyorum. Dolayısıyla, öğrencinin gelişim süreci de buna bağlı olarak olumlu yönde etkilenmektedir. Öğrencilerimiz, elde edilen gelirin sokak hayvanları için harcanması fikrinin yanı sıra, eğitmen kadrosunun güvenilirliğine de istinaden bu proje aracılığıyla ders almayı tercih etmektedirler. 
​Gönüllülük esasına dayanan ve hiçbir karşılık beklemeden yapılan her işte olduğu gibi, bu projede yer almanın da “tam olma”, “tatmin olma” gibi duygularımın gelişiminde etkili olduğunu düşünüyorum. Sokaklarda yaşayan, hayati ihtiyaçları için insanlara muhtaç olan ve gözlerimizin içine her daim sevgiyle bakan canlar için bir kaynak sağlamak amacıyla elden geleni yapmak, müthiş bir iç huzuru da beraberinde getiriyor. Benim yaptığım bir saatlik dersin, bir hayvanın karnının doymasına, sağlığına kavuşmasına, huzurlu bir gün geçirmesine katkısı olduğunu bilmek, benim için mucizevi bir haz kaynağı. Tüm bu imkânları bizlere ve sokaktaki dostlarımıza sağladığı için, Her Mama Bir Nota projesini kuran ve yöneten arkadaşım Eda Kocatürk’e tüm içten duygularımla teşekkür ediyorum.''


Piyano eğitmeni- Başak ÇAĞLAYAN
''Hem sanatın yayılmasını hem de yardıma muhtaç minik dostlarımızın beslenebilmesini sağlayacak bu projenin hayata geçirilmiş olmasından dolayı çok mutluyum. Projede gönüllü olarak bulunmaktan ötürü memnun ve projeye destek veren duyarlı insanlarımız adına minnet duymaktayım. Ülkemizde bu tarz projeleri daha fazla görmek dileğiyle…''

Editör: TE Bilisim