Çankaya Belediyesi ve Meksika Büyükelçiliğinin iş birliği ile Ayrancı’da beton bir duvara Meksikalı sanatçı Kathrina Rupit tarafından bir resim çalışması yapıldı. Güvenlik Caddesi’nde Çiçekli Kız resmini yapan Rupit “Kentin beton ormanının arasına doğadan unsurlar taşıyan bir kadın figürü çalıştım” dedi.

Çankaya Belediyesi ve Meksika Büyükelçiliğinin kültür-sanat iş birliğiyle, Güvenlik Caddesi’nde bir binanın beton duvarına doğanın renkleri taşındı. Art Ankara 7. Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı’nda eserleri sergilenen mural sanatçısı Kathrina Rupit, Güvenlik Caddesi’nde 300 metrekarelik duvar yüzeyine Çiçekli Kız resmi yaptı. Duvar resminin açılışı geçtiğimiz günlerde Belediye Başkanı Alper Taşdelen ve Meksika’nın Ankara Büyükelçisi Jose Luis Martinez Hernandez’in katılımıyla gerçekleşti.

Kathrina Rupit (KIN MX), İrlanda'da yaşayan bir sokak sanatçısı. 13 yaşında sokak sanatına başladı ve bir süre Meksika'da yaşadı. Önce fotoğraf okuluna ardından Meksika Nuevo Leon Üniversitesi'nde Görsel Sanatsal Bölümü'ne girdi. İlham kaynağını kısmen Meksika'daki gündelik hayatından ve Meksika tarihinden aldı. Kathrina, "Ölüler Günü" çalışmasıyla geri dönüşüm malzemeleri kullanarak kültürel ve çevresel bir farkındalık yaratan bir proje yürüttü. Şu anda İrlanda'nın Dublin şehrinde "The Chocolate Factory, Creative Community" de bir stüdyosu var. Çeşitli galeriler, etkinlikler, festivaller ve farklı projelerle iş birliği yapıyor.

Art Ankara, Kathrina Rupit

Meksika’dan Ankara’ya kültür-sanat iş birliği ile gelen mural sanatçısı Rupit’le kısa bir röportaj gerçekleştirme fırsatı yakalayıp merak edilen soruları kendisine yönelttik. Hem Çiçekli Kız çalışmasında hem de Art Ankara’da sergilenen resimlerine bakıldığında eserlerinde Meksika’nın tarihi geçmişine dayanan bazı uygarlıklardan esintiler göze çarpıyor.

Eserleriniz Maya ve Aztek uygarlıklarından izler taşıyor. Bu uygarlıkların size ve eserlerinize etkisinden bahseder misiniz?

Felsefeyi ve antropolojiyi seviyorum, bu medeniyetler beni büyüleyen ve dünyayı iç barış perspektifinden anlamama yardımcı olan pek çok ilginç bilgiye sahipler. Analojileri ve motifleri, yaşam boyunca bir yolu açıklamaya çalışan sembollerdir. İletişimleri doğa ile kendi insan doğalarını anlamalarını sağlıyor ve aynı şekilde tüm bunlar benim için büyük ilham kaynağı.

Resimlerinizde genel olarak kadın motiflerinize ağırlık veriyorsunuz ve oldukça renkli çalışmalar ortaya çıkıyor. Bir sanatçı olarak, kadının eserlerinizdeki anlamı nedir?

Kendi yolumu temsil ediyorlar. Kadın olarak bir parçam, hissettiğim şeyler ve yaşadıklarım, aslında her sanat eserinin bir parçası otoportrem denebilir.

Kadının hem sanatta hem toplumda yeri önemlidir. Maalesef Türkiye’de, kadına yönelik şiddetle birlikte kadın cinayetleri her geçen gün artıyor. Özellikle eşinden boşanmak isteyen kadınlar erkekler tarafından katlediliyor. Meksika’da, kadının toplumdaki yeri ve kadına yönelik şiddetle ilgili ne söyleyebilirsiniz? 

Maalesef bu durum, kadının değerini takdir etmeyen topluma bir lanettir, kadın bir ailenin özüdür, bu dünyaya hayat veriyoruz ve gençleri besleyerek büyütüyoruz. Bir kadının hayatı bir erkeğin gururundan daha önemliyken, toplum olarak kadının rolünü ve değerini küçümsemek oldukça üzüntü verici. Meksika'da kadın cinayet oranı yüksek, ancak nedenler Türkiye’dekilerle aynı değil. Bazıları topraklarını ve kırsal kesimdeki aileleri savunurken öldürüldü. Birçoğu yabancılar tarafından saldırıya uğradı veya cinsel saldırıya uğrayarak katledildi. Bazıları ise sebep ne olursa olsun yolsuzlukla savaşırken öldürüldü. Her ülkede neden böyle oluyor ve kadınlar ölüyor? Kadın bütünlüğünü ve güvenliğini koruyan bir yasa oluşturmanın çok önemli ve gerekli olduğunu düşünüyorum. Erkeklere duyulan saygı kadar kadının varlığına ve görüşlerine de saygı duyulmalıdır.

Güvenlik Caddesi 84, Çiçekli Kız

Çankaya Belediyesi ve Meksika Büyükelçiliği iş birliği ile Ayrancı’da bir duvara Çiçekli Kız resmi yaptınız. Bu iş birliği süreciniz nasıl başladı, Türkiye’ye gelmeye nasıl karar verdiniz?

Geçen yıl beni bir karma sergiye davet eden sanat küratörü Atila Güllü ile iş birliği yapıyordum. Çankaya Belediyesi ile büyük ölçekli bir duvar resmi yanında Meksika Sanat, Ankara Büyükelçiliği ile işbirliği önerdi. Kentin beton ormanının arasına doğadan unsurlar taşıyan bir kadın figürü çalıştım. Kadın figürünün toplumun önemli bir unsuru olduğuna, insanlık onuru ve barış duygusunu yaşattığına inanıyorum. Bu çalışmamı eşitlik mücadelesi veren tüm anne ve kız kardeşlere ithaf ediyorum.

7. Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı Art Ankara’da eserleriniz sergilendi, nasıl bir deneyim oldu sizin için?

Art Ankara'yı çok çeşitli ve ilginç buldum, biraz sanat tarihi öğrendim ve çok sayıda çok iyi çağdaş sanatçıyı keşfettim ... Gerçekten harika bir deneyimdi. Halktan çok güzel geri dönüşler aldım ve çok güzel sohbetler yaptım. Ankara'nın yeteneklerle ve yaratıcı enerji ile dolu olduğunu görebiliyorum.

Son olarak Ankara’yı nasıl buldunuz?

Güzel. Sokağa çıkma yasağı ve hafta sonları nedeniyle şehri gerçekten keşfetmek için yeterli zamanım olmadı bu yüzden çok üzgünüm. Ancak duvar resmini yapmak bana yerel insanlarla tanışma fırsatı veriyor. Umarım bu proje Ankara halkının ilgisini çeker ve belediye ile yerel sanatçılar arasında daha fazla diyalog açılmasına sebep olur. Ankara'da bir açık hava galerisi veya bir sokak sanatı festivali görmek harika olur.

İlknur YAĞUMLİ

Editör: TE Bilisim