Mutluluk kalıcı bir şey midir yoksa geçici mi? Çoğu kişi bu soruya geçici cevabını veriyor. Çünkü sürekli mutlu, çok mutlu hissetmemiz imkansız. Gelip geçici bir in olduğu yadsınamaz bir gerçek. Hedonik adaptasyon teorisi de tam da bunu söylüyor. 1970’li yıllarda üzerinde düşünül ve konuşulmuş bir teori olan hedonik adaptasyon teorisi, mutluluğun alt ve üst sınırları olduğunu ortaya atıyor. Her insanın mutluluğu, ulaşabileceği en yüksek seviye ve düşebileceği en alçak seviye belli olmak üzere bu iki sabit nokta arasında olan değişimden ibarettir. Beklenilen durumlar veya beklenmedik olaylar yaşayan insanlar, hayata uyum sağlarken yakalanan mutluluk aslında hep aynı seviyede. Kısacası mutlu olmamızın bir sınırı var. Çok istediğimiz bir şey de olsa gösterebileceğimiz mutluluk seviyesi sabit. İşte buna hedonik adaptasyon deniyor. Yani mutluluğa alışmak.
Olmasını en çok istediğiniz şey bir gün gerçekleştiğinde tahmin ettiğiniz kadar mutlu olmayacaksınız. Mutlu olmazsınız değil tabii ki bu ama bunun bir sınırı vardır. En yüksek seviyede mutlu olsanız bile bu 1 gün sonra daha düşük, 5 gün sonra daha düşük, 10 gün sonra hayatın normal akışıymış gibi olacak. Mutluluğa bu şekilde alışıyoruz işte. Her insanın kendine özgü bir mutluluk çarkı vardır. Yani herkesin en yüksek ve en düşük seviye mutluluk oranları bir değil. Hedonik adaptasyon teorisine göre bir insanın mutlu olacağı durumlarda duyduğu hazzın tepe noktası bulunuyor. Bu nokta her zaman eşit oranda mutlu olmamızı sağlıyor. Çok istediğiniz, hayalini kurduğunuz bir şeyin gerçek olması ile gösterdiğiniz mutluluk ile yine aynı şekilde bir başka çok istediğiniz olayın gerçekleşmesinde aynı seviyede mutluluk belirtileri gösteriyorsunuz. Daha sonra bu mutluluk git gide azalıyor. Duruma alışmaya başlıyorsunuz ve sizi artık mutlu etmediğini sadece mutsuz da etmediğini görüyorsunuz.
İnsanlar, dış etkenlere her an maruz kalmaktadır. Bu dış etkenler, kişinin duyduğu negatif veya pozitif hazzı oldukça fazla etkiler. Negatif bir durum kolay bir şekilde pozitif olabildiği gibi pozitif bir durum da hızlı bir şekilde negatif olabilir. Çünkü hazza uyum teorisine göre mutluluk belli bir döngü içinde değişebilse de mutlak surette en düşük ve en yüksek seviyeye sahip olan 2 nokta arasındadır ve bu sebeple insan her koşul altında kendi maksimumunu yakalayabilir.

Editör: TE Bilisim