Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle Kültür Sanat Muhabirleri Derneği tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen ‘Medya, Kültür, Sanat ve Turizm Buluşmaları’ etkinliğine video konferans yoluyla katılan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, 2021 yılında pandemiye rağmen 30 milyon yabancı turiste ulaşmayı hedeflediklerini belirtti. 

Bu yıl Sağlık Bakanlığınca gerçekleştirilen aşılama çalışmaları ve Güvenli Turizm Sertifikası Programı sayesinde turist sayısında daha iyi rakamlara ulaşacaklarını kaydeden Yavuz, “2019’da turizm gelirinde tüm zamanların rekorunu kırmış; ülke olarak 51,7 milyon ziyaretçi ile 34,5 milyar dolar turizm gelirine ulaşmıştık. 2020’de ortaya çıkan COVID-19 sebebiyle turizm ve seyahat sektöründe gerçekleşen küresel daralmadan ülke olarak biz de etkilendik. Küresel turizm gelirleri geçen yıl yüzde 88 daraldı. İspanya, Yunanistan gibi rakip ülkeler geçen yılı yüzde 80’lik bir daralma ile kapatırken biz yüzde 69 daralma sonucunda geçen yılı yaklaşık 16 milyon ziyaretçi ve 12,1 milyar dolar gelirle kapatmayı başardık” diye konuştu. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle Kültür Sanat Muhabirleri Derneği tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen “Medya, Kültür, Sanat ve Turizm Buluşmaları” etkinliği 1985 yılından beri UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan eşsiz doğanın adresi Kapadokya’nın merkezi Nevşehir’de gerçekleştirdi. Göreme Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen programa Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen çok sayıda gazeteci katıldı. 

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, etkinliğe video konferans yoluyla katılarak çevrimiçi bir konuşma yaptı. Yavuz, ‘Turizmi 81 vilayete yayma’ ve ‘Ülkemizin eşsiz kültürel mirasını milletimize hakkıyla tanıtma’ hedefiyle hazırlanan “Medya, Kültür, Sanat ve Turizm Buluşmaları” projesine ve benzer projelere Bakanlık olarak destek olmaktan bir hayli mutlu olduklarını belirtti. 

“2020’Yİ YÜZDE 69 DARALMA İLE KAPATTIK DÜNYA İSE YÜZDE 88’LE KAPATTI”

Türkiye’nin turizmde 2023 yılı hedeflerine ulaşmak için kültür, sanat ve turizm alanlarında yoğun çalışmalar yürütüldüğünü aktaran Yavuz, “Güzel ülkemizin her köşesinde önemli projeleri birer birer hayata geçiriyoruz. Sorumlu olduğumuz kültür, sanat ve turizm sektörlerinin gelişmesi için birçok esere imza atıyoruz ve sektör temsilcilerinin çok çeşitli projelerine destek veriyoruz” dedi. 

Pandemiden önceki ve sonraki turizm verileriyle ilgili bilgi veren Yavuz şunları kaydetti:  “2019’da turizm gelirinde tüm zamanların rekorunu kırmış; ülke olarak 51,7 milyon ziyaretçi ile 34,5 milyar dolar turizm gelirine ulaşmıştık. 2020’de ortaya çıkan COVID-19 sebebiyle turizm ve seyahat sektöründe gerçekleşen küresel daralmadan ülke olarak biz de etkilendik. Küresel turizm gelirleri geçen yıl yüzde 88 daraldı. İspanya, Yunanistan gibi rakip ülkeler geçen yılı yüzde 80’lik bir daralma ile kapatırken biz yüzde 69 daralma sonucunda geçen yılı yaklaşık 16 milyon ziyaretçi ve 12,1 milyar dolar gelirle kapatmayı başardık.” 

2021 yılındaki turist hedeflerini açıklayan Yavuz, “İnşallah bu yıl Sağlık Bakanlığı’mızca gerçekleştirilen aşılama çalışmaları ve Güvenli Turizm Sertifikası Programımız ile daha iyi rakamlara ulaşacağımıza inanıyoruz. Bu sene 30 milyon yabancı turist hedefine ulaşmak için Bakanlık olarak ilgili kurum ve kuruluşlarımız ve sektörle çalışmalarımıza devam ediyoruz” diye konuştu. 

Nevşehir İl Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Ekici

GÖREME’NİN 100 YILLIK SORUNU ÇÖZÜLÜYOR

Göreme Belediye Başkanı Ömer Eren, Anadolu’nun çeşitli illerinden gelen basın mensuplarına ev sahipliği yapmaktan büyük memnuniyet duyduğunu kaydetti. Eren, yerel yönetim olarak Göreme’de tarihi ve kültürel değerleri korumak için yapılan çalışmalarla ilgili gazetecilere bilgi verdi. Göreme’nin altyapı sorunlarıyla ilgili büyük bir proje başlattıklarını açıklayan Eren, dünyaca ünlü turistik merkezdeki 100 yıllık altyapı sorununu kısa sürede çözeceklerini söyledi. 

DİZİ, FİLM, BELGESELCİLERİN VE REKLAMCILARIN DA TERCİHİ HALİNE GELDİ

Nevşehir İl Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Ekici, Türkiye’nin turizm cenneti Nevşehir’in tarihi ve kültürel değerleriyle ilgili bir sunum yaptı. Ekici, Nevşehir’de dört mevsim turizmin yapılabildiğini, özellikle kültür turizminin yanı sıra inanç, termal turizmi ve çeşitli doğa sporlarıyla bölgenin ilgi odağı haline geldiğini söyledi. Ekici, bölgedeki tarihi noktaları turizme kazandırmak için yoğun şekilde çalıştıklarının bilgisini verdi. Kapadokya’nın aynı zamanda doğal bir film platosu olduğunu, bölgede çekilen yerli ve yabancı sinema filmi ile dizilerin turizme büyük katkı sunduğunu ifade eden Ekici, son 5 yılda bölgede 764 adet çekim yapıldığını kaydetti.     

215 ÜLKEDEN TURİST AĞIRLIYOR

Kapadokya’ya dünyanın 215 ülkesinden her yıl ziyaretçi geldiği bilgisini veren Ekici şöyle devam etti: “Her yıl ortalama 2,5 milyonun üzerinde turist bölgemizi ziyaret etmekte, turizmin en iyi olduğu dönem diyebileceğimiz 2019 yılında 4 milyon bir ziyaretçi aldık. Maalesef dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinde 2020’de 1 milyona yakın bir ziyaretçi aldık. Bu senede ilk üç ayda 200 bin civarında turist bölgemizi ziyaret etti.”  

PEK ÇOK DEĞERİ İÇİNDE BARINDIRIYOR

Kültür ve Turizm Bakanlığı Daire Başkanı, aynı zamanda Başkent Ankara Meclisi Başkan Yardımcısı Sanem Arıkan, Kapadokya’ya sürekli geldiğini ve her gelişinde farklı bir şey keşfettiğini kaydetti. Arıkan, güzel atların ülkesi olarak anılan,  peribacaları ve yer altı yerleşim yeri başta olmak üzere pek çok değeri içinde barındıran Kapadokya’da balon turu başta olmak üzere çeşitli etkinliklerin aynı anda yapılabildiğini vurguladı. 

Arıkan, “Turizmde belediye başkanının rolü çok önemli. Bugün burada bizi ağırlayan belediye başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Çünkü burada bulunan arkadaşlarımız Göreme ile ilgili görüşlerini ve gördüklerini paylaşarak tanıtıma katkı sunacaklardır. Belki Göreme’nin tanıtılmasına ihtiyaç yoktur diye düşünebiliriz ama her geldiğimizde yeni bir şeyler keşfettiğimizi unutmayalım. Turizm değerlerimize sahip çıkmamız için onlara sıkı sıkıya bağlı olmamız gerekir. Bunun için turizmi tanıtan, turizmi geliştiren herkese destek olmamız gerekir. Seyahat acenteleri ve yerli turizm yatırımcılarımız bizim için çok önemlidir. Bunlara desteklerimizi sunmalıyız. Bakanlıklarımız, kurumlarımız destek olmalılar. Fakat desteğin en önemli ayağı basındır. Her zaman her yerde söylerim; Biz ne yaparsak yapalım. Siz değerli basın mensupları yazmadığınız, göstermediğiniz taktirde, biz duymadığımız müddetçe yaptıklarımızın hepsi boş geçmiş olacaktır” dedi. 

MEDYA, KÜLTÜR, SANAT VE TURİZM BULUŞMALARI DEVAM EDECEK

Kültür Sanat Muhabirleri Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir ise bu yıl ikincisi yapılan “Medya, Kültür, Sanat ve Turizm Buluşmaları”nı Türkiye’nin turizm cenneti Kapadokya’dan başlatmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Gökdemir, yurdun çeşitli noktalarından gelen gazetecilerin Kapadokya’da tarihi ve kültürel değerleri yerinde inceleme fırsatı yakaladıklarını kaydetti. Gökdemir, projeye destek olan Kültür ve Turizm Bakanlığına, etkinliğe ev sahipliği yapan Göreme Belediyesi’ne ve ulaşım sponsoru olan Pursaklar Belediyesi’ne teşekkür etti. Gökdemir, Ramazan ayının ardından etkinliğin Aydın, Diyarbakır, Hatay ve Trabzon illerinde devam edeceğini aktardı.   

 Haber: Kadir GÜRHAN

Editör: TE Bilisim