2020 yılının Dünya Hava Kirliliği Raporu yayınlandı. Sonuçlara göre Türkiye hava kirliliğinde ülkeler arasında 46.sırada. Havası en kirli ilimiz ise Çorum olarak belirlendi. 106 ülkeyi kapsayan rapora göre Türkiye’de hava kirliliğinin anormal derecede yüksek olduğu diğer iller ise Erzurum ve Düzce. Hava Kirliliği Raporu, İsviçre merkezli hava kalitesi teknolojisi şirketi IQAir tarafından yayımlanıyor. Havada metreküp başına düşen ince parçacıklı madde yoğunluğu ölçülüyor ve sonuçlar bu verilere göre belirleniyor. Türkiye, 2019 yılında yayınlanan raporda 43.sırada yer alıyordu. Geçen yıl ise listede 46.sıraya geriledi. Hava kirliliği ciddiye almamız gereken sorunların başında geliyor. 

Rapora göre dünya genelinde her yıl 7 milyon erken ölümde hava kirliliğinin payı var. Bu 7 milyon kişinin 600 binini çocuklar oluşturuyor. Ekonomik açıdan da farklı sorunlara yol açan hava kirliliği, küresel ekonomiye 2,9 trilyon dolarlık yük getiriyor. Hava Kirliliği Raporu’na göre dünya nüfusunun yüzde 90’ından fazlası tehlikeli seviyede kirli hava soluyor. Solunum yolu hastalıklarının birçoğunun kaynağını yine kirli hava oluşturuyor. Özellikle solunum hastalıklarına yakalanan kişilerin bu kirli havaların olduğu bölgelerden acilen uzaklaşması gerekiyor. Rapora göre dünyanın en kirli havasına sahip ülkeleri şöyle; Bangladeş, Pakistan, Hindistan, Moğolistan, Afganistan, Umman, Katar, Kırgızistan, Endonezya ve Bosna Hersek. 

Raporun ilginç sonuçlarından biri de pandeminin hava kirliliğini azalttığı yönünde. Koronavirüs salgını sırasında ulaşım ve sanayi kaynaklı emisyonların azalması hava kalitesini artırdı. İnsanların evlere kapanması ve dışarıya çıkmanın azalması ile birlikte hava kalitesi de artış gösterdi. Fakat birçok uzmana göre kısıtlamaların hafiflemesi ile birlikte hava kirliliği de aynı hızda yükselişe geçti. Güney Asya ve Doğu Asya ülkelerinin başta yer alması, sanayinin havayı nasıl kirlettiğini bizlere bir kere daha hatırlatıyor. 2020 yılında artan hava kalitesi, 2021 yılında kirlenecek gibi görünüyor. Havanın temizlenmesinde etkili olan ormanlarımız için daha özenli davranmamız gerekiyor. Temiz hava ve bol oksijen alamazsak daha büyük sorunlar ile karşı karşıya kalacağız...

Editör: TE Bilisim