Birinci Dünya Savaşı’ndan bugüne savaşın en çok merak edilenleri arasında Teşkilat-ı Mahsusa gelir. Teşkilat üzerinde esrar perdeleri oluşturulur, süslü hikâyelerle gizemler katılır. Teşkilatta yer alan kişiler de bir o kadar merak edilir. Teşkilatın kurucusu ve ilk başkanı olarak anılan Kuşçubaşı Eşref de üzerinde en çok tartışma yapılan, sisler içinden geçerek bugüne getirilen bir kişidir. Eşref bu kaynaklarda, Türk istihbarat tarihinin en önemli isimleri arasında anılır. Ancak ne yazık ki bu kaynaklarda verilen bilgilerin büyük çoğunluğu doğru değildir. Hele Teşkilat-ı Mahsusa’nın kurucusu olması ve Arabistan, Sina ve Kuzey Afrika Müdürlüğü de bu yanlış bilgilerin en birincisidir.
Piyasada, Kuşçubaşı Eşref ile ilgili birçok kitap bulunmaktadır. Ancak bu ayın başında kitapçı raflarında yerini alan bir kitap, bunların tamamının miadını doldurdu. Gayrinizami harp ve istihbarat tarihi uzmanı Polat Safi’nin kaleme aldığı, “Eşref: Kuşçubaşı’nın Alternatif Biyografisi”, gayrinizami harp tarihimizin en meşhur ismini en insani özellikleriyle ortaya koyan sıra dışı bir kitap…
Eşref Kuşçubaşı gerçekte kimdi? Ömrünü gayrinizami harp ve istihbarat faaliyetleriyle geçiren bir kahraman mı? Yoksa Milli Mücadele sırasında Yunan saflarına geçerek yıllar boyunca Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı savaşan bir vatan haini mi?
İşte, Polat Safi, bu sorulara Eşref Kuşçubaşı’nın çoğu gün yüzüne yeni çıkmış olan şahsi evrakına dayanarak hazırladığı alternatif biyografiyle yanıt veriyor: Eşref, yakın tarihimizin, hakkında çok şey yazılıp çizilmesine karşın aslında hâlâ bir muamma olan bu tartışmalı figürüne dair ezberleri bozuyor ve ona önce bir insan sonra tarihi bir kişilik olarak yeniden ayna tutuyor.
Bu kitap aynı zamanda yakın tarihimizi ilgilendiren birçok karanlık noktayı da aydınlatıyor: Eşref, Arabistan Devrimci Komitesi adında bir örgüt kurdu mu? Çok yakın olduğunu iddia ettiği Mustafa Kemal Atatürk, Enver Paşa ve Çerkes Ethem’le nasıl bir ilişkisi vardı? Garbi Trakya Hükümeti ve Teşkilat-ı Mahsusa’nın başkanlığını yaptı mı? Mehmet Akif Ersoy, “Çanakkale Destanı”nı onunla birlikte gittiği Necid görevi sırasında mı yazdı? Eşref, Yakup Cemil hadisesinde nasıl bir rol oynadı? Milli Mücadele aleyhindeki ayaklanmalarda payı oldu mu? Neden Yunan tarafına geçti? Atatürk’e suikast girişimindeki rolü neydi? Bu ve daha nice sorunun yanıtını bu kitapta yer alıyor. Meraklıları için tavsiye edilir.

Editör: TE Bilisim