Halterde 3 kez Olimpiyat, 5 kez dünya, 10 kez Avrupa şampiyonu olan eski milli halterci Halil Mutlu,proje ve çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor. Gazetemiz okurlarına açıklamalarda bulunan Mutlu, Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu  filminin galasına gittiğini ve çok beğendiğini dile getirerek ‘’Naim abinin film galasında çok heyecanlandım. Kendi adıma film çekilmesi yönünde bir beklentim yok fakat böyle bir durum söz konusu olursa ben hayattayken çekilsin, değerim hayattayken bilinsin’’ dedi.

Olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonu Halil Mutlu, proje ve çalışmalarına son hız devam ediyor.  Eski milli halterci Halil Mutlu ile bir araya gelerek Bulgaristan'dan Türkiye'ye uzanan hayat hikayesini ve  şampiyonluğa giden serüvenini  konuştuk.. Mutlu, sporcu olmak mı yoksa şampiyon olmak mı sorusuna şampiyon olmak sporcu olmaktan daha kolay diyerek  ‘’Spor; ahlak, disiplin, sabır ve paylaşım gerektirir’’ dedi.

‘’SPORCU OLMASAYDIM MATEMATİK ÖĞRETMENİ OLURDUM’’

Bulgaristan'dan Türkiye'ye uzanan hayat hikayesini  aktaran Olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonu Halil Mutlu  ‘’ 14 Temmuz 1973 yılında Bulgaristan’ın Kırcaali şehrinde dünyaya geldim. Doğduğum köy genellikle Türklerin yaşadığı bir bölgeydi. Köyde aileler tütün işiyle uğraşırdı çocukluğum tütün tarlalarında geçtiği için tütün sepetlerinin üstünde tütün tarlalarında çok uyumuşluğum vardır. Dokuz, on yaşlarındayken köyde komşumuz olan İbrahim abi vardı o zamanlar kendisi halterle uğraşıyordu. Bir gün bana halterle uğraşmak ister misin diye sordu o zamana kadar halterin ne olduğu konusunda herhangi bir fikrim yoktu.   Amacım, spordan ziyade köyden kasabaya gidip eğitim alabilmek ve Bulgarca öğrenmekti. Eğitim hayatımda öğretmenlerim, matematiğimin ve ezberimin çok iyi olduğunu söylerdi. Ben de farkındaydım bu durumun bazen gittiğim söyleşilerde soruyorlar çocukluk hayaliniz nedir diye ben de dokuz yaşındaki halimi düşünerek matematik öğretmeni olmak isterdim diyorum. Eğitime devam edebilseydim ve sporcu olmasaydım matematik öğretmeni olmayı gerçekten isterdim’’dedi.

 ‘EYVAH BEN NE YAPTIM’ DEDİM

Halil Mutlu, 10 yaşında halterle tanıştığını belirterek, ‘’Halter sporuna başladığım, evet dediğim gün inanın hiçbir şey bilmiyordum ta ki halter salonuna girene kadar. 1983 yılı ekim ayında halter salonuna girdiğimde önce kendi kendime ‘eyvah ben ne yaptım’ dedim akabinde 1- 1.5 ay sonra Naim Süleymanoğlu şampiyon oldu. Şampiyon olduktan sonra bir karşılama töreni düzenlendi ve bizim de orada olmamız gerektiği söylendi. Naim Süleymanoğlu ile ilk kez o zaman bir araya gelebildik onu ödül alırken görmek bize de ilham oldu. Bizim için ulaşılmazdı. Naim abiyi ilk gördüğüm gün kafamdaki tüm soru işaretleri kayboldu. Dediğim gibi önceden ulaşılmazdı ona gıpta ile bakardık sonra zamanla abi-kardeş-dost olduk. Bizim için ve dünya halteri için çok önemli bir değerdi’’ şekinde konuştu.

‘’DOPPİNG SÜRECİNİ KALABALIĞIN İÇİNDEKİ YALNIZLIĞIMLA ATLATTIM’’

Geriye dönüp baktığında ‘iyi ki’leri ve ‘keşke’leri  olduğunu dile getiren eski milli halterci ‘’ Mutlu olduğumuz ve mutlu ettiğimiz kadar iç dünyamızda ve yürümüş olduğumuz yolda sıkıntılar çektik. 2004-2005 yılı sürecine kadar hiçbir zaman büyük keşkelerim olmadı. Halter bana başarı ve mutluluk getirdi ama keşke dediğim zamanlar da oldukça çok oldu. Her keşke dediğim zamandan sonra kendime bir ders çıkardım. Antrenmanlarıma daha ağırlık verdim daha çok çalıştım yerimde saymadım ve hep önüme baktım. 2001 yılında birtakım sıkıntılar yaşadım fakat sporcu olduğum için hiçbirine odaklanıp çakılı kalmadım ve önümdeki yarışmalara baktım ta ki 2005 yılına kadar. 2005’te dopping sürecinde çevremdekilere ‘’keşke’’ bu kadar güvenmeseydim dedim. Çünkü dopping sürecinde yapayalnız kaldım. Maalesef o süreci kalabalığın içindeki yalnızlığımla atlattım. Kendimi ispatlayamadım. Hayallerim vardı aslında hayal diye de nitelendirmeyeyim hedeflerim vardı. Keşke böyle bir başarı dopping lekesiyle sonuçlanmasaydı. Vicdanen rahatım’’

‘’ŞAMPİYON OLMAK SPORCU OLMAKTAN DAHA KOLAY’’

Sporcu olmak mı şampiyon olmak mı sorusunu yanıtlayan Mutlu, şunları dile getirdi:

‘’Kesinlikle sporcu olmak derim. Çocukları spora gönderirken bile sporcu olmasından ziyade şampiyon olacak mı kısmıyla  ilgileniliyor. Şampiyon olmak sporcu olmaktan daha kolay. Spor, ahlak demek, disiplin demek, sabır demek, paylaşım demek.. Siz şampiyonluk doğrultusunda ilerlemeye kalkarsanız bu saydıklarımdan uzak kalırsınız ve şampiyonluk yolunda birçok şeyi kaybedebilirsiniz. Diyelim şampiyon oldunuz sizi sporcu yapan özellikleriniz eksikse hiçbir zaman örnek olamazsınız’’

‘’GEÇ GELEN BAŞARI HER ZAMAN DAHA ANLAMLIDIR’’

‘’Çocuklarımda şu an istedikleri spor branşıyla ilgileniyor bana çok soruyorlar ‘baba biz ne zaman başarılı olacağız?’ diye. Onlara daha yolun başında olduklarını söyleyerek hedefiniz sporcu olmak, ilk önce sporculuk yapın daha sonra başarılarınızla zaten şampiyon olursunuz diyorum. Hem eğitim hem spor anlamında çocuklarımızın arkasından hem destek verip, elimizden ne geliyorsa yapmaya çalışıyoruz. Şunu unutmayın geç gelen başarı her zaman daha anlamlı daha kalıcı oluyor.''

‘’ DÜNYA NAİM SÜLEYMANOĞLU’NUN HAYATINI MERAK EDİYORDU’’

Dünya halterinin en önemli ismi olan Naim Süleymanoğlu'nun vefatının ardından Cep Herkül: Naim Süleymanoğlu’nun vizyona giren filmini heyecanla izlediğini aktaran Mutlu, ‘’Güzel bir film olmuş. Yapımda emeği geçen herkes teşekkürü hak ediyor. Özellikle Naim Süleymanoğlu karakterini canlandıran  Hayat Van Eck  rolünü çok güzel canlandırmış, kendisini çok başarılı buldum.  Filmde doğduğumuz toprakları, köyümüzü bir kez daha gördüm.  Naim Süleymanoğlu’nun hayatını dünya merak ediyordu. Bu anlamda izleyicilerin de büyük beğenisini topladı’’ ifadesini kullandı.

‘’ASLA MÜSAADE ETMEYECEĞİM’’

Kendisine çok sık sizin de filminiz çekilmek istense ne yaparsınız sorusunun dile getirildiğini vurgulayan  Mutlu, ‘’Film galasında da çok soruldu yanlış anlaşılmasını istemiyorum fakat bu tarz filmlerin,yapımların biz hayattayken yapılmasını daha anlamlı buluyorum. Nereden nereye geldiğimizi ve bu yoldaki zorlu sürecimizi herkesin bilmesini isterim. Bu heyecan ve duyguyu yaşarken deneyimlemek isterim.Naim abinin film galasında çok heyecanlandım. Aynı heyecanı Naim abinin de yaşamasını isterdim ne yazık ki göremedi. Dolayısıyla benle ilgili bir proje hayata geçirilecekse bir mesaj verilecekse o mesajın ben hayattayken ve sağlıklıyken verilmesinden yanayım. Ben yaşamımı yitirdikten sonra bunların hiçbirinin anlamı olmaz. Bugün benim filmimi çekmek isteyen olursa ki benim böyle bir beklentim yok bir tek bunu isterim. Zaten hayatımı kaybettikten sonra asla müsaade etmeyeceğim’’ dedi.

‘’SOKAĞA ÇIKTIĞIM ZAMAN SEKSEN MİLYONUN YÜREĞİNDE OLDUĞUNU HİSSEDİYORUM’’

Mutlu:  Bunun haricinde bana çok soruluyor ülkenizde adınıza ne var diye?  Adım ne bir salona verildi ne de başka yere bunun da çok önemli olduğunu düşünmüyorum önemli olan ne kadar başarılı olduğun. Oturmuş olduğum mahallenin sokak ismi bana ait. Sokağa çıktığım zaman seksen milyonun yüreğinde olduğunu hissediyorum.

‘’MÜCADELEM ÖNCEDEN PODYUMDAYDI ŞİMDİ BAŞKANLIK YÖNÜNDE DEVAM EDİYOR’’

Bundan sonraki hedeflerini ve projelerini aktaran Olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonu Halil Mutlu;‘’Her zaman için hedeflerim ve projelerim olmuştur.Projelerimden bir tanesini yürütüyorum, gençlerle buluşuyorum, söyleşilere katılıyorum onları spor yapmaya teşvik ediyorum. İlkokuldan üniversiteye kadar bütün okulları ziyaret etmeye çalışıyorum.Halter Fedarasyonu Başkanlığı’nın mücadelesini veriyorum. Mücadelem önceden podyumdaydı şimdi başkanlık yönünde devam ediyor Bu süre içerisinde camiamdan uzak durmamaya çalışıyorum. Sporu yönetmek,spora hizmet etmek ve milletimize faydalı olabilmek için mücadele ediyoruz’’ dedi.

‘’SPOR DEMEK SADECE  HALTER VE FUTBOL DEĞİLDİR’’

Son olarak gençlere, sporlara uğraşanlara ve gazetemiz okurlarına mesajını ileten Mutlu "İnandıklarım doğrultusunda mücadeleme devam ediyorum ve bu mücadelemde hiçbir zaman karamsarlığa yer vermedim.. Gençlerimizin daha iyi imkanlarla daha güzel şartlarda spor yapmaları adına çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Ne yazık ki bizim spor yapma alanlarımız dar bu konuda eksikliklerimizin olduğunu düşünüyorum. Herkesin ulaşabileceği alanlara da biraz ağırlık vermemiz gerekiyor. Gençlerimiz şu an mevcut alanları bir doldursunlar yeni projelerde devletimizin daha geniş alanlar sağlama konusunda yardımcı olacağına inanıyorum. Yediden yetmişe herkesin spor yapmasından yanayım. Spor demek sadece  halter ve futbol değildir. Satranç ve bilardo da spordur.Vücut sağlığı için yapılan her aktivitenin spor olduğunu düşünüyorum. Herkesi spor yapmaya davet ediyorum’’ ifadesini kullandı.

Halil Mutlu’dan notlar

  • Sporcu olmasaydım matematik öğretmeni olmayı isterdim
  • Her keşke dediğim zamandan sonra kendime bir ders çıkardım
  • Hayallerim vardı aslında hayal diye de nitelendirmeyeyim hedeflerim vardı
  • Spor, ahlak demek, disiplin demek, sabır demek, paylaşım demek..
  • Oturmuş olduğum mahallenin sokak ismi bana ait.

(Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER)

Editör: TE Bilisim