Pandemi nedeniyle uzun süre kapalı kalan ve saat kısıtlaması getirilerek yeniden açılan halı sahalar futbol oynayanları memnun etmiyor. Daha önce Halı Saha İşletmecileri Sportif Faaliyetler Federasyonu tarafından dile getirilen saatlerin uzatılması talebi, futbolseverler tarafından da tekrarlandı. 9.00-19.00 saatleri arasında hizmet verecek olan halı sahaların kapanış saatlerinin uzatılması gerektiğinin altını çizen futbolseverler, açık olan saatlerin iş saatine denk geldiğine dikkat çekti. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ‘halı saha, yüzme havuzu ve benzeri tesisler düşük ve orta riskli illerimizde 09.00 ile 19.00 saatleri arasında faaliyet gösterebileceklerdir’ açıklamasından sonra açılan halı sahalar, saat kısıtlamasının uzatılmasını talep ediyor. Halı saha işletmecileri ile aynı fikirde olan futbolseverler ise yetkililere seslenerek, kapanış saatinin 22.00’ye kadar uzatılması çağrısında bulundu.

“ÖNLEMLER ALINDIĞINDA AKTİVİTELERE DEVAM EDİLEBİLİR”

Fatih Türe: Halı sahadaki maçlarımızı özledik. Yaklaşık 4 aydır en büyük sosyal aktivitemiz olan halı saha maçlarından pandemi tedbirleri kapsamında uzak kaldık. Pandemi döneminde sosyalleşebileceğimiz alanlardandı halı sahalar. Çeşitli önlemler alındığı zaman gerçekten de burada maçlar yapılabiliyor. Maske mesafe ve temizlik kuralları olmazsa olmaz bu durumda Ben tedbirlere sıkı bir şekilde riayet edildiğinde bu tür aktivitelere devam edebileceğimizi düşünüyorum inşallah ülkece bu hastalıktan kurtuluruz.

“HALI SAHALARIN AÇILMASI BİZİ OLDUKÇA MUTLU ETTİ”

Selahattin Ceylan: Ülkece zor günlerden geçtiğimiz bu zamanlarda insanların sosyal aktiviteleri, birlikte zaman geçirmeleri oldukça kısıtlandı. Tedbir kapsamında kapatılan mekânlar da tabi hayatı daha zor hale getirdi. Bunlardan birisi de spor tesislerinin kapanması oldu hiç şüphesiz. Birçok insanın en azından haftada bir uğrak yeri olan Halı sahaların açılması bizi memnun etti. Lakin açılan mekânların hep açık kalması alacağımız tedbirlere bağlıdır. Önce bireysel olarak tedbirlere dikkat etmeli daha sonra mekân sahiplerinin kurallara uyması gerek diye düşünüyorum. Spor dolu, sakatlık ve hastalıkların olmadığı günlere.

“TEK TALEBİMİZ KAPANIŞ SAATLERİNİN UZATILMASI”

Mert Yılmaz: Halı sahaların açılması futbol oynamayı sevenler açısından büyük bir gelişme oldu. Çünkü birkaç aydır içerde tıkalı kalmış durumdayız. Maçlar bizim için stres atma kaynağıydı. Bir anda bu kaynaktan zorunlu olarak mahrum kaldık. Uzun zaman sonra dışarıda spor yapma imkanı bulmak bizler için mutluluk vericiydi. Bu aktivitemize tekrardan kavuştuğumuz için mutluyuz. Maça başlamadan önce temizlik ve mesafeye kurallarına olduğu gibi dikkat etmeye çalışıyoruz. Yetkililerden saat kısıtlaması açısından bize yardımcı olmalarını talep ediyoruz. Kapanış saatleri 21:00 -22:00 olarak ayarlanabilir. Ya da hali saha maçlarına katılanların saat kısıtlamasından muaf tutulması gerekir. Saatlerin kısıtlı tutulması birçok futbolseverin sahalardan uzak kalması demektir. Yeniden bir düzenleme yapılabileceğini düşünüyorum. Yeniden düzenleme birçok mağduriyeti de gidermiş olacaktır. 

“MAÇ SAATİ MESAİ SAATİ İLE ÇAKIŞIYOR”

İsmini vermek istemeyen bir futbolsever ise şunları söyledi: “Normalleşme adımları kapsamında halı sahların açılması sevindirici bir haber fakat bu haberin yeterli olduğunu düşünenlerden değilim. Çünkü halı sahaların açık tutulduğu saatler herkesin işte olduğu saatlerdir. Bu tarz işletmelerin iş yaptığı saatler mesai saatlerin dışındaki saatlerdir. Maça gidenler veya futbol oynamak isteyenler akşam ya da gece saatlerinde maça gider. Kısıtlama ile bu durum mümkün olmadığından futbol oynamak da bu durumda mümkün görünmüyor. Mademki halı sahalar açılacaktı, açık olunan saatler uygun saatler olmalıydı. Bu durum biz futbolseverlerin hiçbir şekilde işine yaramıyor. Saat 18.00’da işten çıkan bir futbolsever kapanış saatinin 19.00 olduğu bir halı saha maçına nasıl yetişebilir ki? Kısaca maç saatleri ile mesai saatleri çakışıyor. Bunun yeniden düzenlenmesi gerektiğini düşünenlerdenim. Yıllardır futbol oynuyorum daha sabah saatlerinde maça gittiğimi hatırlamıyorum. Öyleyse sabah saatlerinde halı sahaları açık tutmanın bir anlamı var mı? Bence yok. Amaç sadece halı sahaları açmak olmamalı amaç; bu mekanların kullanılmasını ve insanların stres atma koşullarının da sağlanması olmalıdır. Yeniden bir düzenleme kesinlikle yapılmalıdır. Çünkü şuan ki gibi bir düzenleme birçok futbolseverin işine yaramıyor. 

Halı Saha İşletmecileri Sportif Faaliyetler Federasyonu (HİSFED) Başkanı Mahmut Gözüaçık

FEDERASYON DA SAATLERİN UZATILMASINI TALEP ETMİŞTİ

Halı Saha İşletmecileri Sportif Faaliyetler Federasyonu (HİSFED) Başkanı Mahmut Gözüaçık da ilgili kısıtlama saatlerinin uzatılması talebinde bulunmuştu. Gözüaçık yaptığı açıklamada şunları söylemişti: “Halı saha işletmeleri bir yıl içerisinde sadece 45 gün açık kalabildi. Halı sahalar yüksek maliyetlerle kurulan işletmelerdir, yüksek kira bedelleri ve bakım masrafları olan yerlerdir. Pandemi sürecinde fitness salonları, yüzme havuzları, spor salonları, basketbol, voleybol ve yakın dövüş sporları dahil bütün kapalı alanda yapılan sportif faaliyetler serbest iken 1500 metrekare açık alanda 14 kişinin spor yapması yasaklanmıştır. Bunun yeniden gözden geçirilmesi gerekilir. Halı sahalarımız Türk futboluna altyapıdan küçük yaşta sporcu yetiştirilmesine katkı sunan alanlardır. Türkiye'de yaklaşık 14 bin halı saha alanı var ve bu alanlarda çalışan yaklaşık 45 bin işçi salgın sürecinde geçim sıkıntısı ile karşı karşıya kalmış durumda. Bu sayı aileleri ile birlikte 500 bini bulabiliyor. Yüz binlerce işçinin ekmek yediği bu alanlarla ilgili verilen kararların yeniden gözden geçirilmesi gerekir. Futbolu seven çocuklarımız yeni kademeli normalleşme döneminde de çifte standartla karşı karşıya kalmıştır. 19.00'da iş başı yapan halı sahaların kapanış saati 19.00 oldu. Bir maç bile oynanmadan sahalar kapanacak. Oysa Türkiye'de herkes halı sahaların 19.00-24.00 saatleri arası iş yapabildiğini bilir. Kısıtlama saati 21.00'e kadar maçların oynatmalarına izin verilmelidir. İşletmelerin açılışı renklere bağlanmıştır. Ülkemizde kırmızı renkte tüm spor dalları açık, sadece halı saha işletmeleri kapalıdır."

Haber: Kadir GÜRHAN

Editör: TE Bilisim