Başkent Ankara’nın memur kenti olması nedeniyle kişiye özel gömleğe olan talep de her geçen gün artıyor. Var olan talebe düğün sezonu da eklenince verilen siparişlerin ardı arkası da kesilmiyor. Marka konusunda vatandaşlara uyarılarda bulunan Özen gömleğin işletmecisi Mustafa Batak, markaya ve etikete fazla para harcanmaması gerektiğini söyledi. Batak, “Türkiye’nin em büyük sorunlarından bir tanesi markadır. Markaya verilen paraya acıyorum. Türkiye’nin şartları ve şu anki ekonomik durumu belli. Bir gömleğe 300-500 ya da 1000 TL verilmez yazık günahtır. Bu fiyatlar gerçeklerden uzak çok fahiş fiyatlardır. Bu parayı sadece markaya ya da etikete veriyoruz. Kumaşların hepsi aynı kumaş. Çünkü Türkiye’ye artık ithalat kumaş gelmiyor” diye konuştu. 

Memur kesimin kolay ütülenebilen gömlek tercih ettiğini belirten Batak, bu yüzden vücut ısısıyla kolayca düzelebilen non iron kumaşına talebin oldukça fazla olduğunu söyledi. Müşterileri arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ında olduğunu ifade eden Batak, “MHP lideri Devlet Bahçeli, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk gibi isimler de var. Çok yakında bunların arasına Kemal Kılıçdaroğlu da eklenecek. Deva Partisi, Gelecek Partisi gibi birçok siyasi parti liderlerine de haber gönderdik ve hepsine kendi gömleğimizi giydirmek istiyoruz. İlk gömlekleri bizden ve daha sonra da gömlek alıp almayacakları kendilerine kalmış” dedi. 

“KİŞİYE ÖZEL GÖMLEĞE TALEP OLDUKÇA ARTTI”

‘Ankara’da yaklaşık 35 senedir kişiye özel erkek gömleği dikiyoruz’ diyen Batak, giyim sektöründe pandemi ile başlayan hareketsizliğin yasakların kalkmasıyla tekrardan hareketli hale geldiğini belirtti. Batak, “Kişiye özel gömlek dikenler olarak anatomisi bozuk insanlara gömlek dikiyoruz. Anatomisi bozuk olanlar fazla olduğu için kişiye özel gömleğe de talep oldukça arttı. Biz de bu talepten üzerimize düşen payı aldık. Özellikle bayram öncesi son bir aydır ciddi bir yoğunluk var. Buna bir de düğün sezonu eklenince daha çok iş yapmaya başladık. Çünkü eskiden ilgili damatlığın içinde gömlek hediyesi olurdu. Yeni damatlar bu gömleği beğenmedikleri için bize gelerek yaka ya da kolları işlemeli kişiye özel gömlek diktiriyorlar. Bunun yanı sıra sadece damat değil düğüne gidecek herkese hitap ediyoruz. Bunlar damadın babası, abisi, kardeşi ya da amcaları oluyor. Yani bir düğün sektörü var. Açılış gecelerine de gömlek dikiyoruz. Biz, ‘erkeğin vazgeçilmez gömleğini size özel dikiyoruz’ sloganı ile hareket ediyoruz. Herkes gömlek alır ama kişiye özel gömlek dikmek farklıdır. Bu noktada herkesin hoşuna gidebilecek bir işletmeye sahibiz. Gömlek diyerek geçmemek gerekir çünkü birçok çeşidi ve kumaşı var” şeklinde konuştu.

“NON İRON GÖMLEĞİ DAHA ÇOK TERCİH EDİLİYOR”

Gömlekte önemli olanın ütü olduğuna dikkat çeken Batak, “Ankaralıların çoğu memur olduğu için kolay ütülenebilen kumaşlar tercih etmek istiyorlar. Özelikle ütü tutan kumaşlar ile siyasetçilere ve memurlara çok gömlek dikiyoruz. Bu anlamda talep çok fazla. Şimdi de non iron denilen kolay ütü yapılabilen kumaşlar ya da gömlekler çıktı. Bu kumaşa son dönemde talep oldukça arttı. Çünkü insanlar artık ütü yapmadan gömleğini giymek istiyor. Giyilen gömlek vücut ısısı sayesinde birkaç dakika içerisinde ütülenmiş gibi oluyor. Zaten yeni nesil kadınlar da fazla ütü yapmak istemediği için bu kumaş çok tercih ediliyor. Gömlek konusunda iş adamlarını ve esnafları da es geçememek gerekir. Onlara da birçok değişik kumaş ve renkte gömlek dikiyoruz. Onlar biraz daha özgür oldukları için birçok rengi giyiyorlar” ifadelerini kullandı. 

“BİRÇOK ÖNEMLİ SİYASETÇİYE GÖMLEK DİKİYORUZ”

Müşterileri arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bulunduğuna vurgu yapan Batak, “MHP lideri Devlet Bahçeli, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk var. Çok yakında bunların arasına Kemal Kılıçdaroğlu da eklenecek. Deva Partisi, Gelecek Partisi gibi birçok siyasi parti liderlerine de haber gönderdik ve hepsine kendi gömleğimizi giydirmek istiyoruz. İlk gömlekleri bizden ve daha sonra da gömlek alıp almayacakları kendilerine kalmış. Bu dükkânda şu an 3000 çeşit gömlek var. Her sektörün kendine göre bir tarzı var. O yüzden sektörlerden gelen talebe göre gömlek dikip hazırlıyoruz. Özellikle şu an şal desenli çiçekli böcekli gömlekler çok tercih ediliyor. Bizde en çok giden gömlek diye bir şey yok. Çünkü kişiye ve sektöre göre değişen bir gömlek gerçekçi var. Sadece belirli bir kesime hitap etseydik olabilirdi. Ama birçok kesime ve piyasaya hitap ediliyor” diye konuştu. 

“ÇALIŞTIRACAK ELEMAN BULAMIYORUZ”

Bayram öncesi her sektörde var olan yoğunluğun gömlek sektöründe de devam ettiğini kaydeden Batak, “Bu yoğunluk eskisi gibi mi? Değil ama bir yoğunluk mevcut. Şu an yaz olduğu için keten gömleği çok satıyoruz. Bu gömlekler kapri üzerinde giyiliyor. Yeni sezon başladığı anda yine klasik gömleğe geçiş yapacağız. Şu anda bizim temel sıkıntılarımızdan birisi nasıl ki pandemi ise, diğer önemli sıkıntımız ise eleman bulamayışımızdır. Çalıştıracak kimse yok. Toplum olarak tembeliz, çalışmak istemiyoruz. Bulduğumuz eleman da vasıfsız iş bilmeyen oluyor. Bunda büyük tekstillerin payı da var. Çalışan elemanların parası verilmedi ya da çok geç verilerek perişan edildi. Durum böyle olunca kimse tekstilde çalışmayı tercih etmiyor. Bu alanda sınıfta kaldık. Güven sorunu yaşıyoruz diyebilirim. İmalat olarak da kan kaybediyoruz. Hazır giyim gibi değiliz. İmalatçılar mağazalaşarak hazır giyime geçiyor” dedi. 

“BİR GÖMLEĞE 600 TL YERİNE 100 TL VERİLMELİ”

Bayrama bir hafta kala verilen gömlek Siparişlerinin hepsinin yetiştiğini söyleyen Batak konuşmasına şu şekilde devam etti: “Ama bayrama iki ya da üç gün kala verilen sipariş yetişmez. Hazır ya da üzerine oturmayan gömlek giymekten sıkılan vatandaşlarımız varsa kişiye özel gömlek dikiyoruz, buraya gelip bizi tercih edebilirler. İstediği kumaşı, yaka modelini ve rengi beğenerek tarzına göre bir gömlek diktirebilirler. Şu an maalesef Türkiye’nin em büyük sorunlarından bir tanesi markadır. Markaya verilen paraya acıyorum. Türkiye’nin şartları ve şu anki ekonomik durumu belli. Bir gömleğe 300-500 ya da 1000 TL verilmez yazık günahtır. Bu fiyatlar gerçeklerden uzak çok fahiş fiyatlardır. Bu parayı sadece markaya ya da etikete veriyoruz. Buna hiç gerek yok. Kumaşların hepsi aynı kumaş. Çünkü Türkiye’ye artık ithalat kumaş gelmiyor. İmalatçıların ayakta durması için imalatçılara yönelmek gerekir. Onları büyütüp kendi ülkemizin ekonomisine sahip çıkmamız lazım. Markası olan zaten dünya devi olmuş. Onu biraz daha büyütmenin bir mantığı yok. Biz de fiyatlar da oldukça uygun. 100-120-150 TL’ye gömlek dikiyoruz. Kumaşına ve kalitesine göre değişiyor. Kesinlikle tercih edilmeli. Bir gömleğe 600 TL yerine 100 TL verilmeli. Kumaş aynı kumaş çünkü.”

“MÜŞTERİDEN KARNINI İÇERİ ÇEKMEMESİNİ İSTİYORUZ”

Batak: ”Müşterilerimizin bize ulaşmaları için Ankara Özen gömlek yazmaları yeterli olacaktır. Sosyal medya üzerinden bize ulaşmaları çok kolaydır. Ölçü alırken müşteri refleks olarak karnını içeri çekebiliyor. O an biz bunu anlamayabiliyoruz. Böyle olunca da yapılan gömlek tam oturmuyor. O yüzden özellikle müşteriye karnını içeriye çekmemelerini istiyoruz. Ya da kolunuzu kaldırırken dikkatli kaldırmalarını istiyoruz. Birlikte canlı canlı ölçü almış oluyoruz. Yaka ölçüsünü kaç saat kravat taktığına göre alıyoruz. Ya da spor gömlek giyiyorsa ona göre ölçü alıyoruz. Kravat takanların ölçülerinin rahat olmasına özen gösteriyoruz. Vücut hatları uygun olmayan kişilerin mutlaka özel dikim diktirmesi lazım. Özellikle bu kişilerin gelip bizim yeri ziyaret etmeleri yeterlidir. Referanslarımızın çok sağlam olduğunu kendilerine söyleyebilirim.”

Kadir GÜRHAN

Editör: TE Bilisim