Tarihte bugün Paris’te modernist yazıları ile tanınan, kapsamlı sanat koleksiyonu ve edebi salonlarındaki söyleşileriyle akıllara kazınan Amerikalı yazar ve şair Gertrude Stein’ın ölüm yıl dönümü. 1874’de dünyaya gelen yazar 1903’te Paris’e taşındı. Eşcinsel temalarla ilgili çalışmalar yapmaya başladı. Stein aynı zamanda üretken bir sanat koleksiyoncusuydu ve Ernest Hemingway, Sherwood Anderson ve Ezra Pound gibi yazarların çalıştıkları bir salonun sahibiydi. 3 Şubat 1874’te Pennsylvania Allegheny’de doğan Gertrude Stein, 20. Yüzyılda yaratıcı ve çok etkili bir yazardı. Zengin bir tüccarın kızı olarak ilk yıllarını ailesiyle birlikte Avrupa’da geçirdi. Stein daha sonra Oakland, California’ya yerleşti.
1903’te Stein kardeşi Leo ile birlikte olmak için Pars’e taşındı ve burada Post- Empresyonist tabloları toplamaya başladılar ve böylece Henri Matisse ve Pablo Picasso gibi önce gelen sanatçılara yardımcı oldular. O ve Leo Fleurus’ta ünlü bir edebi ve sanatsal salon kurdular. Leo 1912’de İtlaya2nın Floransa kentine taşındı ve resimlerin çoğunu yanına aldı. Stein 1909’da tanıştığı asistanı Alice B. Toklas ile Paris’te kaldı. Toklas ve Stein ömür boyu arkadaş oldular.
Stein ve Pablo Picasso arasında da ömür boyu süren bir dostluk gelişti. Stein, Leo’nun satın aldığı ilk resimlerden biri değildi, bunlardan biri İspanyol’un Çiçek Sepetli Genç Kızı(1905). Picasso Stein’ı, aralarında şair Guillaume Apollinaire’nin de olduğu yeni bir arkadaş çevresiyle tanıştırdı. Aynı zamanda Stein’ı Kübizm ile de tanıştırdı.
Stein hem sanatta hem de edebiyatta modernitenin yükselişinin tam merkezindeydi. Ancak statüsü kişisel denemeleri de beraberinde getirdi. Toklas ile olan ilişkisinden sonra dağılmaya başladı. 1945 yılının Kasım ayında Brüksel’de konuşlanmış ABD ordusunun askerlerine bir konferans verirken Stein karın ağrısına tutuldu. Doktorlar mide kanseri teşhisi koydu. Aylar sonra Paris’teki evine döndüğünde tekrar hastalandı ve hastaneye kaldırıldı. 27 Temmuz 1946’da yetmiş iki yaşında ameliyat masasında hayata veda etti.

Editör: TE Bilisim