Toplum içinde huzurlu ve sorunsuz şekilde yaşamanın sırrı Japonlar tarafından bulunmuş. Yoğun nüfusu ile öne çıkan Japonya’da insanların toplum içinde gösterdikleri sabırlı tavırlar ziyaret edenler tarafından şaşkınlıkla karşılanıyor. 2019 verilerine göre 126,3 milyon nüfusa sahip Japonya, toplumuna sabırlı ve sakin olmayı öğretebilmiş. Sessizliğin hakim olduğu toplumda düzenli davranışlar dikkat çekiyor. Sakin kalmayı bir felsefe gibi uygulayan Japonlar için sabırlı olmak hiç sorun değil. Günlük hayatın yanı sıra doğal afetler ve felaketlerde de insanlar sessiz şekilde olanları beklemeyi tercih ediyor. 

Dışarıdan kolay gibi görünse de aslında en zor şey başımıza gelen her şeye karşı sabırla yaklaşmak. Japonlar bunun için oldukça büyük bir çaba gösteriyor. Herhangi bir durum karşısında parlamak ve tepki göstermek en kolay yol. Zeki insanların tartışma ortamlarından uzak durduğu ve öfkelerini gizledikleri bir gerçek. Öfkeyi gizlemek çoğu insan için dünyanın en zor şeylerinden biri. Farklı duyguların ve iç hesaplaşmaların dışarıya vurumu olarak tanımlanan öfke, çoğu zaman karşı taraftan daha fazla kişinin kendisini yıpratıyor. Sakin kalmanın sırrını çözen Japonlar, bu işe çocuk yaşlardan itibaren başlıyor. Aileler çocuklarını belirli bir öğreti etrafında yetiştiriyor. Bu öğreti ve çabaya ise ‘’gaman’’ adı veriliyor. 

Toplumsal düzeni korumak için zor zamanlarda sebat etmek gerekiyor. Beklenmedik bir durum ve zorluk karşısında büyük bir çaba ile sessiz kalarak toplumsal bağlar korunuyor. Uyumlu bir yapı oluşturularak daha sakin ve sabırlı bir toplum yaratılıyor. Dışarıdan bakıldığında ‘’nasıl yani hiçbir şeye seslerini çıkarmıyorlar mı?’’ gibi bir algı oluşsa da aslında bu çaba ses çıkarmaktan daha fazla emek istiyor. İnsanın kendini dizginlemesi en zor şeylerden biri. 

Çatışmadan kaçınmak için duygulara hakim olma hali olarak tanımlanan gaman, Japonya’da bir olgunluk belirtisi olarak görülüyor. İnsanlar bu şekilde kendi elinde olmayan olaylara karşı daha dirençli ve akılcı bir tutum sergileyebiliyor. Atlatılması zor olan olaylarda buna dahil. Bu şekilde bireyin tolerans düzeyi yükseliyor ve daha huzurlu bir hayata sahip oluyor. Japonların bu şekilde başkalarına karşı negatif duygularını bastırdıkları ve daha güvenli bir toplum inşa ettikleri biliniyor. Başlangıçta zor gibi görünse de ilerleyen süreçlerde insanın hayatını büyük oranda kolaylaştıran bir öğretiyi hayatımıza alarak daha huzurlu ve rahat insanlar olabiliriz gibi görünüyor.

Editör: TE Bilisim