Hayat çok pahalı. Neye elimizi uzatsak elimiz yanıyor desek abartmış olmayız. Özellikle sebze, meyve, kuruyemiş gibi gıda ürünlerinin fiyatları ise bir hali yüksek. Fakat bazen bazı ürünlerin fiyatları kontrolsüz bir şekilde birilerinin keyfi durumlarına göre değişiyor.

Keyfi bir şekilde yükselen fiyatlardan dolayı da üreticiler, tüketiciler ve bu ürünleri satarak para kazanmaya çalışan pazarcılar ya da küçük işletmeler ciddi şekilde mağduriyet yaşıyorlar.

Tüm dünyanın pandemi ile uğraştığı şu günlerde birde halkın büyük bir kısmı bir grubun kazanacağı haksız kazanç uğruna beslenemiyor. Çünkü ülkemizin dünya sıralamasında ilk sıralarda olduğu ürünleri bile almakta zorlanıyor.

Süreç şöyle işliyor: Üretici bin bir emekle ürettiği ürününü yok pahasına satıyor. Karşılığında aldığı komik rakamlarla üretim sürecinde yaptığı masrafları bile zor karşılıyor.

Üreticiden alınan bu ürünler komisyoncuların ellerinden geçerek; fiyatı katlanarak tezgahlara geliyor. Mesela üreticiden 0.50 kuruşa çıkan domates pazarda ya da manavda 4-5 TL’den satılıyor.

Bu fiyatlara satılan ürünleri maddi durumu iyi olanlar alıyor. Et, tereyağı gibi önemli besin kaynaklarından vazgeçen dar gelirli vatandaş ise zaruri olan mutfak ihtiyaçlarını bile karşılayamıyor. Bir nevi yemiyor, yiyemiyor.

Sonuç ise; ürettiği ürünü denize döken, sağa sola dağıtan perişan çiftçiler; sofrasına sebze meyve bile koyamayan vatandaşlar ve birilerinin emeği üzerinden yüksek kazanç sağlayan fırsatçılar…

Tarımsal üretime zarar veren, vatandaşlarının asgari geçim sınırını bile engelleyen, haksız kazanç sağlayan bu süreci sizce yetkililerimiz bilmiyor mu?

Bilmiyorlarsa bile duyurmanın bir yolu olmalı. Çünkü piyasada kol gezen fırsatçılar yüzünden alacağımız her şeyi kısıyoruz, çok önemli olan bir ihtiyacımızı başka bir ihtiyaca tercih etmek durumunda kalıyoruz.  

Pandemiden dolayı artan fiyatları, üstüne eklenen kuraklıktan dolayı çiftçinin tarlasından alamadığı ürünü düşünürsek bundan sonrası için daha zor günler bizi bekliyor gibi. Birde üstüne fırsatçıların oynadığı oyunlardan dolayı fakir daha da fakir olacak gibi gözüküyor.

Umarım bir çaresi bulunur.

Umarım güzel günler çok da uzakta değildir…

Editör: TE Bilisim