Yaz mevsimi kapıda. Pandeminin gölgesinde hayatımızı sürdürüyor olsak da birçoğumuz yaz mevsimini keyifli geçirmek istiyoruz.
Zaten uzmanların da şu süreçte önerdiği fazla kilolardan en sağlıklı şekilde mümkün olduğunca arınmak. Korona olmayalım diye evde vakit geçiriyorken bu kez obezite ile baş etmek durumunda kalabiliriz.
Gelelim yaz diyetine… Ben bu konuda uzman değilim ama her birey gibi sağlıklı yaşam için kiloma dikkat ediyorum. Uzmanlar da genelde yaz diyeti için bir hafta uygulanması gereken bir diyet olduğunu söylüyorlar ve diyeti yapıyorken bol sıvı tüketiminin çok önemli olduğuna da vurgu yapıyorlar. Eğer sizin de kilolarınızla ilgili sorunlarınız varsa ilk elden önereceğim gün içerisinde bol su tüketmek olacaktır. Zaten su vücudun dengesini her anlamda sağladığından dolayı günde en az 2 litre tüketilmelidir.
Tabi şunu da unutmamak gerekir ki eğer diyet sizi ciddi anlamda zorlarsa, vücudunuza zarar verecek kadar kötü duruma girmemenizi öneriyor uzmanlar. Vücudunuz zorlandığı anda da diyeti yarıda bırakın. Unutmayın ki hiçbir şey sağlığımız kadar kıymetli değil. Yaptığınız diyet sizi çok zorluyorsa onu bıraktıktan sonra vücudunuza daha uygun olan bir diyete de başlayabilirsiniz. Zaten birçok diyet belirli yaşın üstünde olan insanlara, şeker, tansiyon ya da bunun gibi sıkıntı hastalıkları olanlara tavsiye edilmiyor.
İnternette bulduğum bir diyet önerisini ben de sizlerle paylaşıyorum:
“Sıcak havalarda yağlı yiyecekler yerine; su, vitamin ve mineral içeriği yüksek meyve, sebze, tam tahıllara dayalı bir beslenme şekli uygun. Izgara balık, tavuk, zeytinyağlı sebze, meyve ve salata iyi birer yaz mönüsü seçimi. Terlemeyle birlikte elektrolit dengesizliği yaşanabileceği için yoğurt, ayran ve cacık yeterli tüketilmeli ve su unutulmamalı.
Yaz meyveleri çok lezzetli olmakla birlikte miktarına dikkat etmelisiniz. Plaj çantanızda; meyve, ayran, grissini, diyet bisküvi, fındık, ceviz, kuru meyveler, soğuk çay ve meyve suyu (şeker ilavesiz) bulundurabilirsiniz. Plaja yakın yerlerde tost, ayran veya salata, ızgara gibi seçimler de yapabilirsiniz.”
Ben yukarıdaki önerileri beğendim. İnsanı yormayacak, vücuduna zarar vermeyecek öneriler. Sizler de deneyebilirsiniz. Tabi hiçbir şeyin sağlığınızdan mühim olmadığını unutmayarak…

Editör: TE Bilisim