6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli şiddetli depremlerden sonra 10 ilimizde büyük yıkımlar yaşandı. Deprem bölgesinde yaşayan vatandaşlar ise mecbur kaldıkları için şehirlerinden göç ettiler. Lakin gittikleri şehirlerde de fahiş kiralarla karşı karşıya kaldılar. Bu kapsamda cumhuriyet başsavcılıkları, vergi uzmanları ve Ticaret Bakanlığı ekipleri fırsatçıların izini sürmeye başladı. Haksız fiyat artış tespit edilirse, cezanın üst sınırı 331 bin lira.

Özellikle de büyükşehirlerdeki kira fiyatlarındaki anlamsız artış, depremzede vatandaşları zor durumda bırakıyor. Öyle ki Ankara'da 6 bin liraya kiraya verilen evler 10 bin, Mersin'de 7 bin liraya verilen kiralık evler ise 14 bin liraya çıkarıldı.

Bir çok emlakçı fırsatçı ev sahipleriyle çalışmayı durdururken, ekipler üç koldan denetime başladı. Savcılıklar soruşturma başlattı. Vergi daireleri denetime çıktı. Ticaret Bakanlığı ekipleriyse ilanları mercek altına aldı. Depremzedeyi kira bedeliyle ezmeye çalışana 33 bin liradan 331 bin liraya kadar ceza kesilecek.

Yetkililerden önlem adımı

Bir çok ev sahibi %25'lik artış sınırına uymuyordu. Deprem felaketi de yeni bahaneleri oldu. Depremzedelerin kiralık konut talebiyle fırsatçılara gün doğdu.

Kiralar uçuşa geçince, Ankara, Diyarbakır ve Konya'da başsavcılıklar soruşturma başlattı. Depremden etkilenen vatandaşların göç ettiği şehirlerde müfettişler de denetime çıktı. Depremden önce ve sonraki kira bedelleri, sözleşmeler ve komisyon ücretleri mercek altına alındı. Fahiş artış tespit edilirse fırsatçılara 331 bin liraya kadar ceza kesilecek.

Adalet Bakanlığı, Türk Ceza Kanunu'na fırsatçılar için özel madde koyma hazırlığında, para cezasının yanında fahiş artışa gidenlere 2 yıldan az olmamak kaydıyla hapis cezası gündemde.

Haber Merkezi