EYT düzenlemesiyle ilgili süreci anlatan Bilgin, “Hukuka uygun bir düzenleme, hukukun ruhuna, felsefesine uygun bir düzenleme yapıp EYT sorununu çözdüğümüz için biz görevimizi yaptık diye düşünüyoruz. Bu sorunun çözümüne katkı yapan, başta platform üyeleri olmak üzere çeşitli kuruluşlara teşekkür ediyorum” dedi.

EYT’nin yasalaşması ile beraber 2 milyon 250 bin vatandaşın emeklilik hakkı elde edecek olması, bankaların iştahını yeniden kabarttı. Müşteri kazanmak için çeşitli kampanyalar yürüten bankalar emekli promosyonları için de hazırlıklara başladı.

Milliyet'in haberine göre, konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı:

"EYT'li vatandaşlarımız emeklilik dilekçesi vermek suretiyle emeklilik aylığı almaya hak kazanıyorlar.

Bununla birlikte emeklilik başvurularında emeklilik maaşını alacakları banka bilgilerini giriyorlar. Biz de vatandaşlarımızı uyarmıştık. Öncelik olarak bankalara gidip promosyon pazarlığı yapın, kim ne kadar yüksek promosyon verirse o bankayla anlaşın demiştik. E-devlet üzerinden yapılan başvuruda buna dikkat edin demiştik.

PROMOSYON ÜCRETLERİ DEĞİŞTİ

Şu anda 15 bin liraya kadar promosyon ödemeleri söz konusu. Merkez Bankası'nın bankalara getirmiş olduğu regülasyonlarla beraber döviz mevduatının TL mevduatını geçmesiyle birlikte bankalar ekstra maliyetlere katlanıyorlar. Ekstra devlet tahvili almak, zorunlu karşılık ayırmak durumunda kalıyorlar.

'BANKALAR MEVDUAT BULMA ARAYIŞINDALAR' 
Bu nedenden dolayı özel bankalar TL mevduat bulma arayışındalar. Bunun sebebi Merkez Bankası'nın uyguladığı regülasyonlara tabi olmamak içindir.

VATANDAŞLAR PROMOSYON ÖDEMELERİNİ NE ZAMAN ALACAK? 
Vatandaşlarımızın promosyon için pazarlık yapmaları gerekiyor. Burada bankalar promosyon ödemelerini başvurudan hemen sonra yapıyor ancak ilk önce banka hesabına emekli maaşının yatması lazım. Emekli maaşı yatmadan promosyon ödemesi olmuyor.

EMEKLİLER PROMOSYON İÇİN İSTEDİKLERİ ZAMAN BANKALARINI DEĞİŞTİREBİLİRLER Mİ? 
Emekliler istediklerinde banka değiştirebilirler ama geçirdikleri gün sayısı kadar promosyon ödemeliler. Diyelim ki emekliler 3 yıllık anlaşma yaptı, 6 ay geçtiyse 2.5 yılını ödemek durumundadırlar. Emekliler banka promosyonlarını bu aşamalardan geçerek tamamlayabilirler."

Haber Merkezi

Editör: Nisa K.