DSP, ANAP ve MHP koalisyon hükümeti tarafından 1999 yılında kabul edilen ve emeklilik yaşını yükselten 4447 sayılı kanuna takılanlar emekli olmak için yaşlarının dolmasını bekliyor. Primlerini doldurmalarına rağmen emeklilik yaşının kadınlarda 58, erkeklerde da 60'a çıkarılmasından dolayı sorunlar yaşayan emekli adayları birçok sorunla karşılaşıyor. Ankara EYT Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ersin Kotan ise emeklikte yaşa takılanların (EYT) emekli olana kadar mücadelelerine devam edeceklerini belirtiyor.

Ankara EYT Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ersin Kotan gazetemize EYT’lilerin son süreçte yaşadıklarını anlattı. EYT’lilerin Genel Sağlık Sigortası (GSS) yatırmak zorunda kaldıklarına değinen Kotan, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın Ankara’da yaşayan EYT’lilerin GSS borçlarını ödeyeceğini fakat çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile bunun önünün kapatıldığını ifade etti.

“TÜRKİYE GENELİNDE 3 FEDERASYON KURMUŞ OLACAĞIZ”

Ankara EYT Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ersin Kotan, derneğin kurulma amacına yönelik, 1999 hakları öncesi haklarını almak için mücadeleye başladıklarını ifade etti. “21 yıl önce bizden öncekiler mücadele etmişler, biz de onlardan bayrağı devralarak mücadeleye devam ediyoruz” ifadelerini kullanan Kotan, Türkiye genelinde 23 derneklerinin bulunduğunu söyledi.

Türkiye genelinde federasyonlaşmaya gittiklerini ifade eden Kotan, bir sonraki adımın ise konfederasyon olmak olduğuna değindi. Kotan sözlerini şöyle sürdürdü: “23 dernekle birlikte Marmara EYT Federasyonunu kurduk. Ankara’da da Anadolu EYT Federasyonunu kuracağız. Ege Federasyonu kurulma aşamasında. Türkiye genelinde 3 federasyon kurmuş olacağız. Sonraki aşamada da konfederasyon olana kadar devam edeceğiz. Türkiye çapında taleplerimizi iletmede daha büyük ses getireceğimize inanıyoruz.”

EYT çatısı altında mücadele eden insanların erken emekli olmak gibi bir amaçlarının olmadığına değinen Kotan, “Bizim öncelikle 1999’dan sonra çıkan yasalara bizim itirazımız yok. 1999 yılında çıkan yasa ile 1999 öncesi için elimizden alınan haklarımızı geri almak istiyoruz. Olmayan bir hakkın peşinde değiliz. Her birimiz 9 bin ila 11 bin arasında prime sahip olan insanlarız. Haklı olan bir mağduriyetin peşine düştük ve haklarımızı istiyoruz.”

Ankara EYT Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ersin Kotan

“İMZA KAMPANYAMIZDA İMZA SAYISI 10 MİLYONU GEÇTİ”

Türkiye’de bu şekilde emekli olmayan bekleyen kişi sayısına ilişkin Kotan, 1999 yılı öncesinde 12 milyon EYT’li olduğuna değinerek şunları ifade etti: “Bunun yaklaşık 7 milyonu bu tarihe kadar emekli oldu. 5 milyon civarında emekli olmayı bekleyen EYT’li var. Eğer bir yasa çıkmazsa 2034 yılına kadar bu sayı da kademeli olarak emekli olacak. İlk etapta emekli olacakların sayısı 300 bin civarında diyebiliriz. Bununla ilgili SGK’ya bir dilekçe verdik fakat bize sayı hakkında bir bilgi verilmedi. Bizim SGK uzmanının yaptığı araştırmalar sonucunda elde ettiğimiz sayı bu yönde.”

Yaklaşık 2 senedir herhangi bir sonuç alamadıklarına değinen Kotan, “Çözüm önerileri için bir dosyamız var ve biz bunu o dönem Cumhurbaşkanın başdanışmanı Vedat Bilgin’e de sunduk fakat netice alamadık. Biz görüşmelerimizi alenen yapıyoruz ve görüşmelerimizi de medyada paylaşıyoruz. EYT hiçbir partinin peşinde olmadan, hiçbir partinin yetkili organı olmadan bireysel olarak kurulan derneklerden oluşmaktadır. Türkiye’nin her yerinde kurulan derneklerimizdeki üyelerimizin hepsi EYT’li” ifadelerini kullandı.  

Kotan, “Yaklaşık 1 buçuk ay önce Türkiye çapında cumhurbaşkanına verilmek üzere imza kampanyası düzenledik ve imza toplamaya devam ediyoruz” diyerek imza kampanyalarına ilişkin şunları söyledi: “Pandemi dolayısıyla şu süreçte çeşitli sıkıntılar yaşanıyor. Biz de stant açmak istedik fakat pandemiden dolayı izin verilmedi. Arkadaşlarımızın desteği ile imza toplamaya devam ediyoruz ve şuan 10 milyonu geçti. Benim ricam bütün EYT’li arkadaşlarımızın imza kampanyamıza destek vermeleri. Stant açamıyoruz fakat kendi illerindeki derneklere giderek imzaları ile bizlere destekte bulunabilirler.”

“MANSUR YAVAŞ GSS BORÇLARIMIZI ÖDEYECEKTİ”

Genel Sağlık Sigortası’nda da EYT’lilerin çeşit zorluklar yaşadıklarına değinen Kotan, kendilerinden muayene olabilmeleri için Genel Sağlık Sigortası borçlarının ödenmesinin istendiğini ifade etti. Genel Sağlık Sigortası’nın Cumhurbaşkanının kararnamesi ile 2021 yılı için yılsonuna kadar uzatıldığına değinen Kotan, “Fakat bu biz borç ödemeyeceğiz anlamına gelmiyor. Yani borç olacak ama EYT’li bu şekilde muayene olabilecek, fakat ilaç almak istediğinde ise önümüz kapatılacak” dedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın Ankara’daki EYT’lilerin GSS borçlarını ödemek istediğini fakat Cumhurbaşkanının kararnamesi ile bunun önün kapatıldığını ifade eden Kotan şunları söyledi: “Bu konu ile ilgili Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş geçtiğimiz ay, çıkarılan kararnameden önce Ankara’da işsiz kalan EYT’lilerin sigorta borçlarını ödeyeceğini ifade etmişti. Hatta Sayın Yavaş bununla ilgili Belediyede bir kriz masası oluşturmuştu ve bizim GSS borçlarımız belediyece ödenecekti. Cumhurbaşkanının kararnamesi ile bunun da önü tıkanmış oldu ve kişiler de Genel Sağlık Sigortasını kendileri ödemek zorunda kaldı.”

Yılsonunda kendilerine bin 300 lira civarında GSS borcu çıkacağına dikkat çeken Kotan, “Bu borcu ödeyecek olanlar da yine biziz. Bizler zaten primlerini ödemiş insanlarız, Genel Sağlık Sigortasını neden ödeyelim ki?” dedi.

SİYASİLERLE GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR

Bir başka sorunlarının ise maaş bağlanmaya başlanan EYT’lilerin emekli maaşlarının çok düşük olduğuna vurgu yapan Kotan, “Maaş bağlanan dernek üyelerimiz var, onlara bağlanan maaşlar ise 35 yıllık bir çalışmanın sonunda bin 600 lira gibi asgari ücretin altında bir maaş bağlanıyor. Biz bu yanlışın farkındayız ve umarım hükümet de görecektir. 1999 öncesi yüzde 70’lerde maaş bağlanırken 2008 sonrası yüzde 28’lere kadar düştü. Daha çok prim yatıp da daha çok maaş alması beklenirken daha az maaş bağlanıyor.” dedi.

Bütün bu sorunların giderilmesi gerektiğini ifade eden Kotan, “Bizler bu sorunlar giderilene kadar peşinde olacağız. Pandemiden dolayı basın açıklaması yapamıyoruz ama sosyal medya üzerinden siyasi partileri ile görüşmelerimiz devam ediyor. Muhalefet partilerinin neredeyse tamamı ile görüştük. AK Parti ve MHP başkanları ile henüz görüşemedik. Muhalefet partilerinden görüştüğümüz isimler ise EYT’lilerin yanında olduklarını ifade ettiler” diye konuştu.

(Türkan ÇATAL YILDIZ)

Editör: TE Bilisim