EYT’liler, hükümetin sunduğu yeni formülün kabul edilemez olduğunu belirterek, yol haritasının ve detaylarının Meclis’e sunulmadan önce kendileriyle görüşülmesini istedi. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (SYDD), Ulus’ta yeni EYT düzenlenmesine ilişkin basın açıklaması yaptı. Çok sayıda EYT mağdurunun katıldığı basın açıklamasında “Prim, yıl tamam maaş nerede”, “Yasalar geriye işlemez”, “Primler nerede SGK”, “Hakkımızı alacağız” yazılı dövizler taşındı.

“BİZLER YASANIN ÇIKIŞ TARİHİ İTİBARİYLE UYGULANMASINI İSTİYORUZ”

Kotan, emeğin ve alın terinin alın terinin karşılığı olmadığını belirterek, “Hiçbir şekilde ölçülemez, pazarlık yapılamaz. Formül, model, şart, kesinti, prim günü artırılması, yaş şartının uzatılması gibi seçenekler kabul edilemez” dedi. 8 Eylül 1999’da çıkarılan 4447 sayılı yasanın aleyhte geriye işletilmesi sonucu, SSK Bağkur ve Emekli Sandığı mensubu çalışanların mağdur edildiğini belirten Kotan, “Çalışma hayatımıza 1-15 yıl arası yaş ve prim şartı eklenerek hak kaybı yaşatıldık. Bizler yasanın çıkış tarihi itibariyle uygulanmasını istiyoruz. Erken emeklilik diye bir söylemi istemiyoruz kabul etmiyoruz. Artık yeter, bu bekleyiş bir an önce son bulsun. Adalet geç de olsa tecelli etsin. Milyonlarca EYT’li kaderdaşlarımızın gözü kulağı hükümetimizden ve çalışma bakanlığımızdan gelecek olumlu haberlerde.” dedi.

Basında ve medyada çıkan haberler nedeniyle endişeli olduklarını belirten Kotan, “Olumsuz haberlerin EYT camiamızda paniğe yol açarak kafa karışıklığına, bilgi kirliliğine dönüştürülmesi ve yeni bir mağduriyet yaşatmasıdır. Oldu bittiye getirilmek istemiyoruz” dedi.

“AYLIK BAĞLANMA ORANLARI YÜZDE 70 SEVİYESİNE ÇEKİLMELİ”

EYT ile ilgili çalışmalarda yer almaları gerektiğini söyleyen Kotan, “Ortaya çıkacak yol haritası ve detaylar Meclis’e sunulmadan önce yeni bir mağduriyet yaratmadan çözüm olması konusunda karşılıklı fikir alışverişinde ısrarcıyız” diye konuştu. Kotan taleplerini şöyle sıraladı: Aylık bağlanma oranları yüzde 70 seviyesine çekilmeli.Prim gününü tamamlayanlardan GSS kesilmemeli.Çalıştıkça, prim ödedikçe düşen bir maaş bağlanması sisteminden vazgeçilip çalıştıkça prim ödedikçe, artan bir maaş bağlanılması sistemine geçilmeli.Staj ve çıraklık döneminde işe başlangıç tarihi SGK başlangıcı sayılmalı.Prim günü eksik olanlara, borçlanma imkanı tanınmalı.Bütün bunlar ayırt edilmeden SGK, Bağ kur, Emekli Sandığı hepsine yansıtılmalı.Emekli olan ve hazırda olacaklara en düşük asgari ücret ölçü alınmalı.Emekli aylıkları arasındaki büyük fark kapatılmalı, yakın seviyede eşitlenmeli.Şimdiye kadar bu süreyi beklerken, her birimizin en az yaklaşık 350 bin- 400 bin alması gereken maaş ve harici yatan fazla prim ödemelerimiz dikkate alınmalıdır. Açıklama, “Edirne’den Kars’a Jüpiter’den Mars’a eğer adalet varsa çıksın bu yasa” sloganıyla sona erdi.

Gülay ATAR

Editör: TE Bilisim