Son yıllarda dekorasyonda en çok dikkat edilen hususlardan birisi giyinme odası yapmak. Giyinme odaları batı kültüründe sıklıkla kullanılan eski bir kavram olsa da Türk kültüründe oldukça yeni ancak sevilen bir kavram. Şimdilerde yeni konut alacak kişiler için kriterlerden birisi giyinme odasına sahip olunması. Modern ve şık evlerde artık her ihtiyacınız için bir yaşam alanı ayrılıyor. Giyinme odası, çalışma odası, hobi odası, sinema odası gibi pek çok değişik yaşam alanı hayatımızı hem kolaylaştırıyor hem de zevkli hale getiriyor. Sadece büyük evlerde değil küçük evlerde bile giyinme odası ile düzen sağlanıyor. Giyinme odasının pratikte daha pek çok faydası bulunuyor.

  • Tüm Kıyafetler Elinizin Altında
Sıradan bir yatak odası takımı ve gardırop sahibi iseniz sıklıkla yer değişikliği yapmanız gerekir. Gardırobun her yeri aynı kullanışlılıkta olmayabilir ya da tüm kıyafetleri sığdıracak kadar geniş olmayabilir. Bu yüzden yaz gelince kışlıklar arka plana atılır ve yazlıklar çıkarılır. Kış gelince de kışlıklar çıkarılır. Çoğu zaman mevsime uygun olmayan kıyafetler bazanın altı gibi derinlere gömülür. Bu kıyafetleri yeniden çıkarmak oldukça zahmetlidir. Aylarca katlı bekleyen kıyafetler kendinden geçer ve yeniden kullanmak bile istemezsiniz. Bazen mevsime uygun olmasa bile ihtiyacınız olan kıyafetler olabilir. Ancak bunları çıkarmak imkansızdır. İşte bu soruna son vermek için hem yazlık, hem kışlıkları koyabileceğiniz giyinme odası kurtarıcı olacaktır. Gardıroplar maalesef ki eşler tarafından ortaklaşa kullanılan alanlardır. Ancak bir gardıroba iki kişinin eşyalarını sığdırmak oldukça zordur. Hele ki bu kişilerden biri kadınsa haksızlık kaçınılmazdır. Genellikle erkekler dolabın ufak bir köşesine sıkışıp kalırlar ve kadınlar hala dolaba sığamazlar. İşte bu soruna ray dolap ile son verebilirsiniz. Giyinme odasının faydaları arasında en güzeli herkesin kendisine ait bir alanının olmasıdır. Çünkü ortak kullanılan gardırobunda oluşan bir dağınıklık eşler arasında problemlere yol açabilir. Ancak giyinme odasında herkes kendi alanından sorumlu olabilir.
  • Ayakkabı, Çanta ve Takılar
Giyim denilince sadece kıyafetlerden bahsetmek yanlış olur. Bu kıyafetleri tamamlayan ayakkabı ve çantalar, daha şık görünmesini sağlayan takılar, kombininizi tamamlayacak olan gözlükler de giyinmenin bir parçasıdır. Ancak tüm bu ürünleri yatak odası takımınıza sığdırmak oldukça zordur. Bu yüzden çoğu zaman eşyaların bir kısmı kaldırılır. İstediğiniz çantayı kullanmak, istediğiniz takı ile özgüvende hissetmek sizin de hakkınız. Bu yüzden her şey elinizin altında olmalıdır. Giyinme odası dekorasyonu tüm bu ihtiyaçlara cevap verecek şekildedir. Ayakkabılarınız için raflar, çantalarınız için askılar, gözlükleriniz için çekmeceler olacaktır. Bu sayede odaya girdiğinizde eksiksiz bir şekilde giyinip çıkacaksınız. Ayakkabılar çantalar doğru şekilde saklanmazsa kalıpları bozulur ve daha yepyeni olmaların rağmen kullanılamaz hale gelebilirler. Uygun saklama koşullarını yaratmanın yolu ise giyinme odası yapmaktan geçer. İsterseniz ayakkabılarınızı kutuları ile birlikte koyabilir ve kullanacağınız zaman çıkarabilirsiniz. Bu sayede ekonomik olarak da bütçenize katkı sağlarsınız. Hem de o çok sevdiğiniz eşyalarınızı daha uzun yıllar kullanmanın keyfine varırsınız. Eşyalarınızı ne kadar iyi saklar, bakımı yapar ve depolarsanız o kadar uzun süre ilk günkü duruşu ile kullanabilirsiniz.
  • Çamaşır Kurutma ve Ütüleme Alanı
Çamaşır yıkama, kurutma ve ütüleme hayatımızın bir parçasıdır. Ancak eskisi gibi gün ışığında çamaşır kurutma alanları bulmak oldukça zor. Bunun yerine evin içinde çamaşır kurutma alanları oluşturmak için çabalıyoruz. Ütü yapmak istediğimizde kapalı olan ütü masasını açacak bir yer arıyoruz. İşte bunların hepsi sizin iş yapma isteğinizi de kaçıracaktır. Bunun yerine giyinme odanızda bir çamaşır alanı yaratabilirsiniz. Giyinme odanızda giyinip, soyunduğunuz için hemen kirlileri sepete ya da makineye atabilirsiniz. Giyeceğiniz kıyafetin ütüsüz olduğunu fark ederseniz hemen odanızdaki hazır olan alanda ütünüzü yapabilirsiniz. Böylece hem zamandan tasarruf edersiniz, hem de daha konforlu bir şekilde işlerinizi yapabilirsiniz. Evinizde bir giyinme odası bulunması yatak odanız, banyonuz ve hatta diğer odalarınızın düzeni için de hayati önem taşır. Farklı farklı alanlarda kıyafetlerle ilgilenmek yerine tek bir alanda tüm işleri yapabilirsiniz. Giyinme odası dekorasyonu yaparken bu husus göz önünde bulundurulmalı ve en kullanışlı odaya sahip olmalısınız.
  • Fazlalıklar İçin Depolama Alanı
Günümüzde mobilya tercihi yaparken altının sandıklı olmamasını tercih ediyoruz. Hem mobilyaların altını temizlemek kolay oluyor hem de şıklık sunuyor. Bu durumda odalar oldukça kullanışlı olsa da koltukların altına koyulan yorgan, yastık gibi fazlalıklar elimizde kalıyor. Bunlar için çözüm arıyorsanız giyinme odası imdadınıza yetişiyor. İyi tasarlanmış bir giyinme odası evinizin tüm ihtiyacını karşılayacaktır. Boy hizanızda giyinme dolaplarına yer vererek her şeye kolaylıkla ulaşabilir ve hızlı bir şekilde giyinebilirsiniz. Tavana yakın olan ya da köşelerde kalan gibi kullanışsız alanları ise depolama alanı olarak değerlendirebilirsiniz. Yüklük diye tabir edilen geniş ve yüksek raflı dolaplardan yaptırarak buralara yorgan, battaniye gibi nadiren kullanılan eşyalarınızı kaldırabilirsiniz. Böylece mobilya seçimi yaparken sandıklı olmasını geri plana atıp zevklerinize uyabilirsiniz. Depolama ihtiyacı olan eşyalarınızı ise koltuk altlarından çok daha güvenli olacak şekilde giyinme odanızda depolayabilirsiniz. Bu eşyalar mevsim geçişleri ya da yatılı misafir gibi uzun aralıklarla çıkarılır. Birkaç ayda bir çıkaracağınız eşyalara sandalye yardımı ile kolaylıkla ulaşabilirsiniz. İşiniz bittiğinde ise yine giyinme odanızda nevresimlerin temizliğini yapar ve yerine koyarsınız. Tozdan, kirden korunduğu gibi koltukaltlarında olduğu gibi takılma, yırtılma gibi tehlikelere de maruz kalmazlar.
  • Ferah Bir Yatak Odası
Evin bir odasını giyinme odası yapmak denilince sahip olacağınız en büyük avantajı sona sakladık. Eğer bir giyinme odanız varsa son derece geniş ve ferah bir yatak odasına sahip olabilirsiniz. Gardıroplar neredeyse tavana kadar uzanan kasvetli ve hantal eşyalardır. Üstelik odada fazla yer kaplarlar. Yatak odası takımınızı sığdırabilmek adına oda sıkışık bir hal alabilir. Bu ise odanızı bir kapana dönüştürebilir. Geniş, ferah ve sade bir yatak odasında uyumak her zaman daha güzel ve verimli bir uyku sunar. Bu yüzden kıyafetleri odadan çıkararak oldukça sade bir yaşam alanına sahip olabilirsiniz. Eşlerden biri sabah erken gidiyorsa aynı odada giyinmek zorunda olmayacağı için diğerinin uykusunu bölmeyecektir. Böylece çiftler birbirine daha saygılı bir yaşam alanına sahip olabilirler. Giyinme odası olmasının avantajları arasında yatak odası dekorasyonunuzu sınırlamamak da yer alır. Gardırobunuzdan kalan yere kendiniz için bir dinlenme köşesi ya da okuma köşesi yapabilirsiniz. Okuma alanı için küçük bir kitaplık, sallanan sandalyeler yatak odanıza oldukça yakışacaktır. Dilerseniz bir şömine ile odanızı çok daha sıcak hale getirebilirsiniz. Tüm bu avantajlara siz de sahip olmak istiyorsanız evinizde bir giyinme odasına yer vermelisiniz. Yeni ev alacaksanız giyinme odası olanları tercih edebilirsiniz. Eğer yatak odanız yeterince genişse bir köşesini giyinme alanı olarak bölebilirsiniz. Dilerseniz de küçük, kullanışsız bir odayı giyinme odası yaparak son derece kullanışlı hale getirebilirsiniz. Tüm bu fikirler evinizde düzeni sağlayacak ve konforu sunacaktır.
Editör: TE Bilisim