Pandemi, hem sağlık hem de ekonomi konusunda dünyayı büyük bir sınava girmek zorunda bıraktı. Dönemsel etkilerin yanı sıra uzun vadedeki olumsuz etkiler ise daha fazla can sıkacak gibi duruyor. BBC’de yer alan bir makaleye göre, evden çalışmanın gerçekleşebildiği meslek dalları bu süreci daha rahat atlatabilecek. Chicago Üniversitesi İşletme Fakültesi profesörleri Jonathan Dingel ve Brent Neiman’ın hazırladığı çalışmaya göre evden çalışma her iş kolunda mümkün değil ve evden çalışma imkanı olan meslek dalları bu süreci daha az hasarla atlatabilirsiniz. Konu üzerinde yapılan araştırmada 800 farklı iş kolu incelenmiş. ABD üzerinde yapılan araştırmada evden çalışmanın mümkün olduğu iş kollarının oranı yüzde 37. Evden çalışmak için elverişli olan iş kolları ise çoğunlukla büyük şehirlerde yüksek maaşla çalışan beyaz yakalılar olduğu ortaya çıktı. Tarım ve hizmet sektöründe çalışanların, işlerini evden yürütme gibi bir durumları yok.
Araştırmaya göre, pandeminin yarattığı etkinin eşitsiz olacağını burada bile anlayabilir. Bazı bölgeler ve o bölgelerde yaşayan insanlar bu süreçten en olumsuz şekilde etkilenirken, bazılarını bu süreç teğet geçebilir. Dingel’e göre, evden çalışabilmek demek öncelikli olarak işini kaybetmemek demek. Bu süreçte birçok insanın işsiz kalmasındaki en önemli neden özellikle hizmet sektöründe, insanların dışarıda vakit geçirmesinin mümkün olmaması. Evden çalışma sistemine geçen birçok şirket bu durumun daha karlı olduğunu fark etti. Bu sürecin pandemi bittikten sonra da devam edeceği düşünülüyor. Dingel’e göre eşitsizlik sürekli olarak artabilir.
Araştırma, evden çalışmanın ne kadar süre daha devam edebileceği bilinmese de normale dönüldüğünde eşitsizlikleri azaltmak için bazı müdahalelerin yapılabileceğini gösteriyor.
Evden çalışma devriminin sürdürülebilirliği henüz bilinmese de uzmanlar bunun yeni normale dönüşmesi durumunda eşitsizlikleri azaltmak için müdahaleler gerekebileceğini söylüyor. Peki Türkiye’de durum nasıl? Eşitsizlik ülkeler arasında da büyük farklara yol açıyor. Ekonomi yine sıralamada belirleyici rol oynuyor. Makaleye göre İsveç ve Birleşik Krallık’ta, işlerin evden yürütülme oranı yüzde 40’tan fazla. Yani ülkenin neredeyse yarısı evden çalışabilir. Türkiye’de ise bu oran yüzde 25’in altında olarak açıklanmış. Araştırmanın bulgusu ise, pandeminin ekonomik boyutunun yoksul kişilere ve ülkelere daha ağır sonuçlar çıkarabileceği yönünde. Zengin şehirler, ülkeler ve insanlar sokağa çıkma yasaklarına rağmen hayat düzenine devam edebilir. Diğer bölgeler ise hem hastalık hem de ekonomik sıkıntıların arasına sıkışabilir. Dingel’e göre pandemi ülkeler arasında zaten var olan eşitsizliği daha da arttırdı.

Editör: TE Bilisim