Ankara Mamak’ta bulunan Habibe Mehmet Kaya Anaokulu, Erasmus+ 2020 Ka101 ‘Hayata Bir El Ver’ projesi kapsamında eğitimci hareketliliği iş başı gözlem faaliyeti için hibe almaya hak kazandı. Arkadaşım Öğretmenim projesi kurucuları tarafından, Hayata Bir El Ver Projesi ile, Türkiye’de okul öncesi kurumlarda uygulanan kaynaştırma eğitiminin yeterlilikleri ve uygulama yöntemlerinin değerlendirilmesi, kaynaştırma eğitiminden beklenen yararın tüm faydalanıcılar açısından geliştirilmesinin amaçlandığı belirtildi.

Mamak’ın adından söz ettiren okulları arasında yer alan Habibe Mehmet Kaya Anaokulu, Hayata Bir El Ver projesi kapsamında hibe kazandığını duyurdu. Okul öncesi eğitim kurumlarında eğitim gören özel öğrencilerin davranışsal ve bilişsel becerilerinin proje ile destekleneceği ifade edilerek, eğitimin tüm kademelerinde olduğu gibi okul öncesi dönemde de akran eğitiminin çocukların gelişiminde önemli bir yere sahip olduğu vurgulandı.

“FARKLILIKLARA SAYGI DUYMA VE ÖZ SAYGI GELİŞİMLERİ DESTEKLENDİ”

Projeye ilişkin açıklamalarda bulunan Arkadaşım Öğretmenim projesi kurucuları şunları anlattı:

“Okul öncesi eğitim kurumlarında, tipik gelişim gösteren çocuklarla birlikte, özel gereksinimli ve sosyal-duygusal ya da fiziksel desteğe ihtiyaç duyan çocuklar, kaynaştırma programı kapsamında birlikte eğitim almaktadır. Kaynaştırma eğitimi; özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin akranları ile birlikte eğitim ve öğretimlerini bütün kademelerde sürdürme esasına dayanan, destek hizmetlerinin sağlandığı özel eğitim uygulamalarıdır.

Eğitimin tüm kademelerinde olduğu gibi okul öncesi dönemde de akran eğitimi çocukların gelişimde önemli bir yere sahiptir. 0-6 yaş dönemi yaşantılarımız, kalıtsal özelliklerimizin yanında neredeyse tüm hayatımızı etkileyen yaşantılar, kişilik özelliklerimizin yapı taşıdır. Bu dönemde kazandığımız tüm öğretiler, gelecekte nasıl bir insan olacağımızı belirlemektedir. Okul öncesi kurumlarında, farklı gelişim düzeylerinde bir arada eğitim alan çocuklar akademik önkoşul becerilerin yanında toplumun bir parçası olmayı, sorumluluk almayı, toplumsal değerlerimizi kısacası hayatı birbirlerinden model alarak öğrenirler.

Uluslararası Hayata Bir El Ver Projemiz ile toplumumuzdaki bütün bireylerin, öncelikle çocuklarımızın eşit ve hak ettikleri eğitimi alabilmeleri için neler yapabileceğimizi düşündük ve verdiğimiz eğitimin kalıcı ve işlevsel olması tüm öğrencilerimizin;

-Aile içinde, okul ve toplum tarafından kabul görmeleri,
-Özel eğitime ihtiyaç duyan çocukların farklılıkları ile onaylanmaları,
-Normal gelişen çocuklarında kaynaştırma programından beklenen yararı kazanmaları
-Ailelerin eğitime katılımlarını artırmak istemekteyiz.

Uluslararası Hayata Bir El Ver Projemiz yaygınlaştırılması çalışmaları için hazırlanan; eTwinning Arkadaşım Öğretmenim projesi ile öğretmenlerin, velilerin ve diğer çocukların özel gereksinimli ve farklı gelişen çocuklara bakış açısını değiştirmek ve geliştirmek için attığımız ilk adım olmuştur. Projemizi hayata geçirirken, öğrenci velilerimize projemiz içeriği ve uygulanışı anlatılmış, ailelerden gerekli izinler alınarak, bütün öğrencilere yeterlilikleri ve istekleri doğrultusunda sorumluluklar almalarına imkân verilmiştir. Öğretmenlerinin desteği ile eğlenerek öğrenen öğrencilerimizin kendilerine ve birbirlerine olan saygılarının arttığını gözlemlemiş bulunmaktayız. eTwinning Arkadaşım öğretmenim projemiz ile öğrencilerimizin; birbirini sevme, saygı gösterme, sabredebilme, empati duygusu, farklılıklara saygı duyma ve öz saygı gelişimleri desteklenmiştir.

Projemizi uygularken, işbirlikli öğrenme yöntemi ve gösterip yaptırma, rol oynama, yaratıcı drama, değerler eğitimi, akran eğitimi gibi birçok yöntem ve teknik kullanılmıştır.

2 ay süren eTwinning projemizde sınıf etkinliklerimizin yanı sıra, 10 tane web02 aracı eğitimsel faaliyetlerde kullanılarak öğrencilerimizle ve velilerimizle teknolojinin eğlence ve haberleşmenin yanı sıra eğitimsel faaliyetlerde kullanma konusunda çalışmalar yapılmıştır.

Projemiz öğretmenlerimiz, velilerimiz ve çocuklarımızı okul içi etkinliklerin yanı sıra, öğrenci ve öğretmen eğitimleri ile sık sık, internet platformlarında bir araya gelerek büyük bir aile haline gelmiştir. eTwinning Arkadaşım Öğretmenim Projesi ailesi olarak; yarınımız, geleceğimiz olan çocuklarımıza birbirlerini sevmek, sahip çıkmak, olduğu gibi kabullenmek, farklılıklara saygı göstermek, herkesten öğrenilecek bir şeylerin olduğunu bilmek, gerektiğinde bilgisini ortaya koyabilmek, saygı duymak, saygı görmek gibi farkındalıkları kazandırmaya devam etmekteyiz.”

(Türkan ÇATAL YILDIZ)

Editör: TE Bilisim