12 Haziran Dünya Et Yememe Gününü olarak biliniyor. Et yememek bir süre önce yalnızca tadını sevmeyenlere mahsus bir şeydi. Şu anda ise konunun lezzet ile uzaktan yakından alakası olmadığı, hayvanların tüketim malzemesi olmaması gerektiği konuşuluyor. Vejetaryen ve vegan olmanın iklime, çevreye, sağlığı ve ekonomiye de etkileri bulunuyor. BBC yayınlanan bir makalede 2050 yılına kadar herkesin vejetaryen ve vegan olmasının sonuçlarının ne olacağı araştırılmış. Sonuçlara göre herkesin hayvansal gıda tüketimini azaltması ile birlikte ölüm sayılarında ciddi bir düşüş başlıyor. Araştırmaya göre dünyada her yıl 7 ile 8 milyon daha az insan hayatını kaybedecek. Küresel ısınmanın önemli sebeplerinden biri metan gazı salınımı. Kırmızı et için yetiştirilen hayvanların fazla miktarda metan gazı ürettiği biliniyor. 

Et yemeyi bırakırsak metan gazı salınımında yüzde 60’a varan bir azalma olacağı öngörülüyor. Bu konunun dezavantajları ise çoğunlukla ekonomik. Hayvansal gıda tüketimi geçimini hayvancılık ile sağlayan birçok insanın ekonomik açıdan çökebilir. Araştırmada Afrika’da Sahra çölünün güneyi ile savanlık bölgenin kuzeyi arasında kalan Sahel şeridinde yaşayan insanların durumu da incelenmiş. Göçebe halinde yaşayan grup hayvansal gıda tüketiminin bitmesi ile birlikte yerleşik hayata geçişe zorlanacakları belirtiliyor. Vegan ve vejetaryen olmanın bir diğer katkısı ise otlak alanlarının ormana dönüştürülmesi olarak görülüyor. Orman sayısının artması ile birlikte iklim değişikliğinin yavaşlayacağı ve canlı türlerinin sayısının artacağı söyleniyor. 

Beslenme konusunda ise etin sağlığa birkaç zararından söz ediliyor. Etin ortadan kalkması ile birlikte kalp ve damar hastalıkları, diyabet, inme ve bazı kanser türlerinin azalacağı belirtiliyor. Et ve hayvansal gıdaların yerini alacak olacak sebze, meyve, tahıl ve bakliyat gibi ürünlerin yaygınlaşması bu alanda ekonomik açıdan gelişmeleri de beraberinde getirebilir. Hayvansal gıdaların beslenmede önemli bir yeri olduğu hala tartışılıyor. Örneğin süt ve süt ürünlerinin faydasız olabileceği de araştırılan konular arasında. Tamamen vicdani olarak hayvansal gıda tüketimini azaltan birçok insan var. Hayvanların sömürülmesi ve canlarının hiçe sayılması dayanılacak bir konu değil. Tüketimi sınırlandırmak bile birçok şeyin düzene girmesine yardımcı olabilir...

Editör: TE Bilisim