İnsanlık yalanı ve adaletsizliği kılıçla değil kitapla yenecektir diyen Emile Zola’nın hayatını aktaracağım bugün sizlere 

“Emile Zola, 2 Nisan 1840 tarihinde Fransa, Paris‘de doğmuştur. Babası İtalyan, annesi Fransız kökenlidir. Mühendis olan babası o küçükken hayatını kaybetti.. Hayatı zorluklarla geçti. Paris‘te Aint-Louis Lisesi’nde okudu 1859 yılında mezun oldu. Üniversiteye gidemedi. 1957- 1967 yılları arasında gümrük şirketinde maaşlı memur olarak çalışırken şiirler yazarak sanat-edebiyat çevrelerine girmeye çalıştı. Bu arada 1862 – 1864 yılları arasında Hachette Kitabevi’nde çalıştı.

1866 sonrasında gazete yazarlığına başladı, ilk romanlarını yazdı. Figaro gazetesine makale vermeye başladı ve “Les Mysteres de Marseille” adlı romanı Marsilya‘da tefrika edildi. Edebiyat ve sanat eleştirileri yazdığı önsözü Doğalcılığın (Natüralizm) gerçek ilkelerini açıklayan “Thérèse Raquin” adlı ünlü romanıyla kısa sürede tanındı. Gerçeği süslemeden ve çirkinliklerini törpülemeden vererek doğada olduğu gibi: doğalcılık özel kahramanlar yaratmadan romanlar yazdı.

Ardından yirmi ciltlik "‘Rougon- Macquart’lar: İkinci İmparatorluk Devrinde Bir Ailenin Doğal ve Toplumsal Tarihi’" serisini yazmaya başlayan Zola, en tanınmış eserleri olan "Nana", "Germinal" ve "Meyhane"'yi de kapsayan bu seride yer alan romanlarında, 1851 Devlet Darbesiyle başlayıp 1870 senesindeki Sedan bozgununa kadar süren İkinci İmparatorluk Dönemi Fransız toplumunun bir tablosunu yansıtmaya çalıştı.

Fransız-Alman Savaşı sırasında, Fransa hükümeti ve ordusunun izlediği politikaları 1892 senesinde yazdığı "Çöküş" romanıyla eleştiren Zola, savaş sırasında suçsuz yere mahkum edilen bir Yahudi askeri savunarak halk arasında kahraman oldu. Tarihe "Dreyfus Olayı" diye geçen bu süreçten sonra, son romanını yazan Zola, romandaki hikayeyi Dreyfus Olayı'ndan esinlenerek oluşturdu. 

Bu kitabı da yayınlandıktan sonra, odasında şömineden çıkan zehirli gaz yüzünden zehirlenen Zola, 29 Eylül 1902 tarihinde hayatını kaybetti. Bazı kesimler olayın kasten yapıldığını yani Zola'nın suikaste kurban gittiğini savunsa da, resmi kaynaklara "kaza" olarak geçti. Cenaze törenine elli bin kişi katıldı. 

Editör: TE Bilisim