Güreş tarihinde önemli bir yere sahip olan Yaşar Doğu 1913 yılında Samsun’un Kavak ilçesine bağlı Karlı köyünde dünyaya geldi. Babasının I. Dünya Savaşı sırasında hayatını kaybetmesinin ardından annesi ikinci evliliğini yapınca onu Amasya’da yaşayan halası Ayşe Tok’un yanına gönderdiler. Askerliğe gidene kadar Yaşar Doğu burada halası ve onun ailesiyle beraber yaşadı. Çocukken, halasının eşi tarafından yöredeki köylerde yapılan düğünlere güreşmek için götürülürdü. Köylerde yaptığı güreşlerle adını duyuran Yaşar Doğu 1936 yılında Ankara’da askerliğini yaparken minder güreşine başladı.                                  

Askerliğinin ardından Ankara’da kalıp güreşmeye devam ederken güreş tarzı ve gücü dikkat çekince 1939 yılında milli takıma çağrılır. Aynı yıl Norveç’in başkenti Oslo’da yapılan Avrupa Şampiyonası’na 66 kiloda katılır, çıktığı dört maçtan birini kaybeder ve ikinci olarak gümüş madalya kazanır. Bu aynı zamanda efsane güreşçinin kariyeri boyunca aldığı tek yenilgidir, bu organizasyon Yaşar Doğu’nun katılıpta şampiyon olamadığı tek organizasyondur.                           

1940 yılında İstanbul’da düzenlenen Balkan Şampiyonası’nda 66 kiloda, 1946’da Stockholm’de yapılan Avrupa Şampiyonası’nda ise 73 kiloda şampiyon olur. Bir yıl sonra o zaman ki Çekoslavakya’nın başkenti Prag’da yapılan Avrupa Grekoromen Şampiyonası’nı da kazanarak altın madalyanın sahibi olur.                                    

Araya giren II. Dünya Savaşı nedeniyle olimpiyatlar iptal edildiği için Yaşar Doğu ilk olimpiyatına ancak 1948 yılında katılabilir. 1948 Londra Olimpiyatları’nda karşısına çıkan beş rakibini de yenerek her sporcunun hayalini kurduğu olimpiyat altın madalyasını boynuna takar ve adını efsaneler arasına yazdırır.                       

 1949’da İstanbul’da düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonasını kazanır, 1951 yılında ise sadece bir kez katılabildiği Dünya Şampiyanası’na katılır ve bu kez 87 kiloda altın madalya kazanır. O yıl Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de yapılan Dünya Şampiyonası’na katılan milli güreş takımının tamamının altın madalya kazandığını da burada belirtelim.                        

Efsane sporcu kariyeri boyunca milli formayla çıktığı 47 müsabakadan sadece birini kaybetmiştir, kazandığı 46 karşılaşmanın 33’ünü rakiplerini tuş ederek kazanmıştır. Güreşmeyi bıraktıktan sonra milli takım antrenörü olan Yaşar Doğu 8 Ocak 1961’de Ankara’da geçirdiği kalp krizi nedeniyle çok erken bir yaşta maalesef hayatını kaybetti.

Editör: TE Bilisim