Bu haftaki efsane sporcumuz tüm zamanların en başarılı figür patencilerinden biri olan, buz pateni deyince akla gelen ilk isimlerden biri Katarina Witt. 3 Aralık 1965 yılında o zamanın Doğu Almanyasındaki Staaken’de, bugün Berlin’in bir parçası olan Batı Berlin’in hemen dışında dünyaya geldi. Annesi hastanede çalışan bir fizyoterapist babası ise çiftçiydi. Katarina’nın buz pateniyle ilk tanışması henüz beş yaşındayken oldu. Anaokuluna gidip gelirken yolu üzerinde olan buz pistinin yanından geçerken gördüğü patenciler ile buz pateniyle tanıştı. Kendisi de orada gördüğü insanlar gibi buz pateni yapmak istiyordu ancak annesi onun bunu yapmasını istemiyordu, ama sonunda küçük Katarina’nın bu isteğine karşı koyamadı ve onu spor okuluna yazdırmayı kabul etti. 

Okulda onun buz üzerindeki yetenekleri fark edilince özel bir programa alındı. 9 yaşındayken Alman eski artistik patinajcısı ve dünya çapında başarılı artistik patinaj antrenörlerinden biri olan Jutta Müller’in dikkatini çekti ve Müller onu çalıştırmaya başladı. Birkaç yıllık çalışmanın ardından Katarina sadece çok iyi sporcuların yapabildiği zorlu hareketleri yapmaya başladı ve gelecek yıllarda kazanacağı madalyaların sinyallerini vermeye başladı.                        

1980 Dünya Şampiyonasında ilk defa uluslararası arenaya çıkan Katarina henüz 15 yaşında olmasına rağmen onuncu oldu, 20 yaş altındaki bir sporcu ilk kez ilk 20’ye giriyordu ve bu çok önemli bir başarıydı. 1982 yılında 17 yaşındayken katıldığı hem Avrupa hem de Dünya Şampiyonalarında ikinci oldu.  Buz pateninde en zorlu hareketlerden biri olan çiftli axel’i deneyen ilk sporcu olan Katarina ilk olimpiyat şampiyonluğunu 1984 yılında Saraybosna’da kazandı.                     

En başarılı dönemlerini yaşayan Katarina 1983-1988 yılları arasında 6 defa üst üste Avrupa Şampiyonu olmayı başardı. 1988 yılında Kanada’da yapılan Calgary Kış Olimpiyatlarında ise ikinci defa olimpiyat şampiyonu oldu. Burada gösteri sırasında sergilediği Carmen rolü o kadar çok ilgi gördü ki 1989 yılında Carmen Buzda adlı bir film yapıldı ve filmde oynadığı başrol ile Emmy ödülünü kazandı. Hatta olimpiyatlarda sergilediği Carmen performansı o kadar iyiydi ki kendisinden sonra gelen sporcular onun performansıyla kıyaslanmaktan çekindikleri için Carmen karakterini canlandırmamışlardır. 1998 yılında çekilen ve başrollerini Robert De Niro ile Jean Reno’nun paylaştığı Ronin filminde de küçük bir rol almıştır. Ayrıca bu efsane sporcunun 1988’de Ankara’ya gelerek Belpa Buzpateni Tesislerinin açılışında tek başına ve çocuklarla beraber bir gösteri yaptığını da belirtelim.

Editör: TE Bilisim