Halter sporunun en iyilerinden biri olan Halil Mutlu 14 Temmuz 1973 yılında Kırcaali, Bulgaristan’da dünyaya geldi. Haltere henüz çocukken, antrenörü İbrahim Elmalı’nın yönlendirmesiyle 10 yaşındayken başlamıştır. Bulgaristan’da yaşanan olaylar ve baskılar nedeniyle orada artık hayatına devam edemeyince 1989 yılının sonlarına doğru Türkiye’ye iltica ederek burada yaşamaya başlamıştır.                      

İlk şampiyonluğunu İngiltere’de düzenlenen Gençler Avrupa Şampiyonası’nda 19 yaşındayken, koparma, silkme ve toplamda altın madalya alarak kazanmıştır. İlk olimpiyat deneyimi 1992 Barselona Olimpiyatları oldu, burada 52 kiloda mücadele eden Halil Mutlu olimpiyatları beşinci olarak tamamladı.                    

1994 yılında hem Dünya Şampiyonluğu hem de Avrupa Şampiyonluğu kazanan Mutlu, 1996 yılında bu kez 54 kiloda çıktığı podyumda koparmada Dünya Şampiyonu oldu. 1999’da Yunanistan’ın başkenti Atina’da düzenlenen Dünya Şampiyonası’nda toplamda 302.5 kaldırarak dünya rekoru kırdı.

Ve Olimpiyatlar, o da kendisine örnek aldığı Naim Süleymanoğlu gibi olimpiyatlarda 3 kez üst üste şampiyon olarak adını tarihe yazdırdı. İlk Olimpiyat birinciliğini 1996 Atlanta Olimpiyatları’nda kazanan Mutlu, 2000 Sydney Olimpiyatları’nda  56 kg’da silkme ve koparmada dünya rekoru kırarak ikinci olimpiyat altın madalyasını aldı. Üçüncü olimpiyat madalyasını ise 2004 Atina Olimpiyatları’nda kazanarak halter sporunda bu başarıyı gösteren 4. sporcu olmayı başarmıştır.                        

3 kez Olimpiyat Şampiyonu, 5 kez Dünya Şampiyonu ve 10 kez Avrupa Şampiyonu olan, 20’den fazla Dünya rekoru kırdığı için kendisine “Dinamo” lakabı takılan Halil Mutlu, adını spor tarihine yazdırmayı başardıktan sonra Ekim 2008’de halter hayatına son vererek emekli olduğunu açıklamıştır.

Editör: TE Bilisim