Allyson Felix adını dünya atletizm tarihine yazdırmış yaşayan bir efsanevi kadın sporcu. 1985 yılında Amerika’nın Los Angeles şehrinde dünyaya gelen Felix’in aileside sporla ilgileniyordu. Abisi Wes Felix’te bir sprinterdi ve o da abisi gibi koşmak istiyordu. Zaten ileriki yıllarda da onun koçluğunu abisi yapacaktı. Atletizme olan yeteneği sayesinde kısa süre sonra lise takımına seçildi ve katıldığı Dünya Şampiyonasında 20 yaş altı kategorisinde dünya rekoru kırdı.

2004 Atina Olimpiyatları Allyson Felix’in kariyerindeki ilk olimpiyat oyunlarıydı ve burada 200 metrede gümüş madalya alarak gelecek yıllarda yakalayacağı başarının sinyallerini vermeye başladı. Çin’de yapılan 2008 Pekin Olimpiyatlarında 200 metrede gümüş madalya, 4*400 metre bayrak yarışında   da altın madalyanın sahibi oldu. 2012 Londra olimpiyatlarına kadar olimpiyat oyunlarında sadece takım yarışlarında altın madalya kazanan Felix nihayet Londra’da 200 metre bireyselde ilk altın madalyasını kazandı. Londra Olimpiyatlarında deyim yerindeyse fırtına gibi esen Allyson Felix daha sonra önce 4*100 metre bayrak yarışında dünya rekoru kırarak ardından da 4*400 metre bayrak yarışında altın madalya kazandı. 2016 Rio Olimpiyatları katıldığı dördüncü olimpiyat oyunlarıydı ve burada da 4*100 metre ve 4*400 metre bayrak yarışlarında altın madalya, 400 metre bireyselde ise gümüş madalya kazandı. 2020 Tokyo Olimpiyatları onun beşinci ve son kez katıldığı olimpiyat oyunları oldu. Tokyo’da 400 metre bireyselde bronz, 4*400 metre ise altın madalya kazanarak olimpiyat kariyerini sonlandırdı. Tokyo Olimpiyatlarında gösterdiği başarıyla beraber atletizmde en çok madalya kazanan atlet olarak adını tarihe yazdırdı. Allyson Felix olimpiyatlar dışında katıldığı diğer yarışlarda da birçok başarı göstermiştir; örneğin 200 metrede Dünya Atletizm Şampiyonasını üç kez kazanan tek kadın sporcu olmuştur ayrıca Dünya Atletizm Şampiyonalarında kazandığı toplam 9 altın madalya ile bu alandaki en başarılı kadın atlettir.

İnce ve narin bir yapısı olmasına karşın çok güçlü bir sprinter olan Felix için adeta su üstündeymiş gibi koşuyor yorumları yapılır.

Atletizmdeki başarısının yanında toplumsal olaylara karşı da duyarlı bir aktivist olan Allyson Felix Lübnan ve Filistin gibi savaştan zarar görmüş ülkelere giderek orada yaşayan çocuklar için yapılan çalışmalara katılıyor.

Editör: TE Bilisim